Probabil ca Romania este una dintre cele mai deficitare tari europene la capitolul infrastructura. Drumurile judetene, cele care fac legatura intre localitatile mici si foarte mici, dar mai cu seama drumurile din interiorul acestor localitati sunt intr-o stare jalnica, sunt insuficiente si sunt prost trasate, in asa fel incat transportul rutier reprezinta o problema greu de escamotat.
VIATA LA TARA
Probabil ca Romania este una dintre cele mai deficitare tari europene la capitolul infrastructura. Drumurile judetene, cele care fac legatura intre localitatile mici si foarte mici, dar mai cu seama drumurile din interiorul acestor localitati sunt intr-o stare jalnica, sunt insuficiente si sunt prost trasate, in asa fel incat transportul rutier reprezinta o problema greu de escamotat. Acest domeniu atat de important pentru economia nationala, dar si pentru confortul si siguranta cetateanului pare a fi apropae complet uitat de autoritatile locale, indiferent de culoarea lor politica, desi de multi ani se bate moneda "forte" pe subiect, dar numai in campaniile electorale.
Proiecte si bani comunitari. Am abordat acest subiect in primul rand din cauza faptului ca multi dintre cititorii nostri ne semnaleaza disperati faptul ca inexistenta ori starea catastrofala a drumurilor si a cailor de acces catre proprietatile lor le face viata amara si ii pune in situatia de a ezita sa construiasca, sa investeasca si chiar sa se mute acolo. O educatie cetateneasca cu mari carente are drept consecinta faptul ca locuitorii zonei afectate nu fac necesara presiune asupra autoritatilor locale pentru a le determina sa actioneze.
Crearea unei infrastructuri moderne de tip occidental este domeniul unde s-ar putea obtine si folosi cu eficienta sume considerabile de bani veniti de la comunitatea europeana. Demararea unor astfel de actiuni ar mai avea si efecte secundare benefice, cum sunt utilizarea fortei de munca locale, dezvoltarea turismului sau a altor activitati de mica industrie, cresterea investitiilor autohtone sau straine. Pentru toate acestea trebuie elaborate proiecte fezabile, gestionate impecabil sumele de bani obtinute si desfasurate rapid unele lucrari de buna calitate.
Retelele electrice, deficitare. Marea electrificare a patriei, pe care regimul comunist o anunta cu surle si trambite prin deceniul sase al secolului trecut, a fost, ca multe alte "impliniri" ale regimurilor totalitare de stanga, doar un balon de sapun.
Realitatea cu care ne confruntam astazi este ca retelele electrice sunt si ele insuficient dezvoltate, pentru foarte multe asezari, folosirea curentului electric fiind o mare problema. Dezvoltarea actuala a retelelor se face anevoios si este extrem de costisitoare, nici aici statul neimplicandu-se asa cum s-ar cuveni pentru remedierea grabnica a deficientelor. Nemaivorbind de faptul ca pretul kilowattului a ajuns la cote ametitoare si are tendinte de crestere, asa incat comunitatile paupere sunt inca o data defavorizate.
|
Un inconvenient major care franeaza migratia fireasca din marile orase catre zonele rurale este gradul ridicat de infractionalitate si neputinta autoritatilor de a asigura securitatea bunurilor materiale si a persoanei. Instalarea unei familii sau a unui grup de proprietari in zone mai izolate comporta si acest gen de risc in fata caruia cetateanul este neputincios daca e abandonat de cei care trebuie sa-i asigure protectie. Acest tip de ingrijorare este cel mai adesea evidentiat in corespondenta venita pe adresa redactiei si realitatea lui nu poate fi contestata
|
SFAT
|
In unele zone ale tarii au inceput sa se dezvolte asezari de mici dimensiuni, reunind de la cinci la douazeci de familii. Costurile pentru sustinerea unei infrastructuri acceptabile si pentru dezvoltarea sistemelor de utilitati sunt mai mici. Aceste mici comunitati mai ofera si avantajul rezolvarii eficiente a problemelor legate de scolarizarea copiilor.
|
INCALZIREA COMUNA
|
Pentru grupurile de vile izlolate exista firme care pun la dispozitie sisteme de incalzire comuna, cu o centrala care sa asigure agent termic si apa calda tuturor membrilor comunitatii. Evident, alegerea unei astfel de solutii este mult mai avantajoasa din punct de vedere economic decat varianta centralelor proprii. Tot pentru folosinta comuna se pot construi sisteme de canalizare si evacuare a resturilor menajere, costurile de investitie in acest caz reducandu-se cu pana la jumatate. Acest fel de asociere face convietuirea posibila si in locuri mai izolate, desigur, cu conditia obligatorie ca membrii comunitatii sa se afle in relatii de buna vecinatate, cordiale sau, de ce nu?, chiar amicale.
|
Citește pe Antena3.ro