Tehnologia Internet of Things, care îți transformă casa într-o locuință smart, este una dintre cele mai impresionante invenții ale secolului XXI. Echipamentele și sistemele sale automatizează majoritatea operațiunilor și obiectelor casnice și administrează de la distanță sistemul de securitate, electrocasnicele și iluminatul, centrala sau aerul condiționat.
Îți prezentăm, în continuare, 5 beneficii ale utilizării acestei tehnologii, create să ușureze și să simplifice viața.
1.Obții un consum eficient de resurse
Folosirea unor echipamente automatizate de control al apei, gazelor sau electricității îți va aduce un maxim de eficiență cu costuri minime. Conform specialiștilor de la Energy Saving Trust, utilizarea sistemelor inteligente de control al elementelor întregii instalații de încălzire aduce cu sine reduceri semnificative ale consumului de energie. Aceste echipamente sunt capabile să învețe comportamentul utilizatorului și să regleze funcționarea centralei, oprind încăzirea atunci când este cazul sau pornind-o automat când temperatura scade.
Totuși, oricât de smart ar fi o locuință, pentru a obține un consum inteligent de resurse este important să știi, în primul rând, cum să crești eficiența energetică a casei.
2.Îți asiguri un plus de confort
O locuință inteligentă te poate scuti de operațiunile cotidiene care nu îți fac plăcere, de care ai uitat sau care sunt consumatoare de timp.
Fie că obții, prin intermediul aplicațiilor dedicate, informații despre conținutul frigiderului, programezi aspiratorul să curețe o anumită cameră sau comanzi automat spălarea vaselor și a hainelor, sistemele smart ale locuinței tale îți îngăduie să dedici mai mult timp hobby-urilor, relaxării, timpului petrecut cu copiii sau servirii cinei la restaurantul preferat.
3.Îți oferă mai multă siguranță
O casă smart, echipată cu sisteme de alarmă inteligente, notifică proprietarul în timp real, în cazul în care sunt detectate activități suspecte. Sistemele de iluminare pot fi programate să se aprindă automat atunci când senzorii de mișcare detectează o prezență suspectă în casă și pot ajuta la prevenirea furturilor prin descurajarea potențialilor infractori.
Se pot instala sisteme de control al accesului, cum ar fi blocarea electronică a ușilor sau echipamente de recunoaștere facială, care pot preveni accesul neautorizat în casă.
4.Poți interveni rapid în cazul situațiilor de urgență
O casă inteligentă poate fi echipată cu senzori pentru detectarea incendiilor, monoxidului de carbon, inundațiilor și a altor pericole pentru sănătate și siguranță. Acești senzori pot trimite alerte proprietarului casei inteligente, unei companii de securitate sau unei unități centrale în cazul în care sunt detectate probleme. În acest fel, vei putea să intervii rapid și cu eficiență maximă în cazul producerii unor evenimente nedorite, care pun în pericol viața și sănătatea.
5.Sistem ușor de folosit
În general, majoritatea dispozitivelor unei case inteligente pot fi accesate printr-o aplicație mobilă sau un portal web, pe care utilizatorii îl pot utiliza pentru a gestiona și monitoriza sistemul. Aceste aplicații sunt de obicei ușor de utilizat, nu necesită cunoștințe tehnice deosebite și oferă o interfață intuitivă pentru a configura și controla dispozitivul, totul printr-o simplă atingere a ecranului.
În ansamblu, elementele sistemului Internet of Things reprezintă tehnologia destinată creșterii confortului vieții personale, economisirii de energie și eficientizării consumului de resurse, putând influența pozitiv viața personală a celor care aleg să-l folosească.
Sursa foto: Shutterstock