x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Demelza, o grădină hibrid

Demelza, o grădină hibrid

de Cornelia Constantin    |    22 Aug 2009   •   00:00
Demelza, o grădină hibrid
Sursa foto: /RHS

V-aţi construit de curând o casă modernă în mediu rural? Nu ştiţi dacă să alegeţi un proiect de grădină rurală sau una urbană? Nici nu e nevoie. Vă propunem un proiect hibrid care împacă toate părerile: o grădină atractivă, primitoare şi destul de simplu de întreţinut.

Este uimitor cât farmec poate să aibă o grădină amenajată cu gust şi exploatând la maxim calităţile amplasamentului şi aspectul plantelor folosite. Acest lucru necesită o bună cunoaştere a fiecărui element în parte (fie el decorativ sau vegetal) şi o bună capacitate de combinare. Designerul Jo Thompson a reuşit să facă acest lucru pentru grădina Demelza, special concepută ca loc de relaxare pentru un spital de copii. Proiectul său a câştigat şi o medalie de argint într-un concurs de proiecte de grădini şi vă poate furniza idei interesante de aplicat în propria grădină.

ARMONIE
Probabil, lucrul cel mai dificil a fost calculul proporţiilor dintre structura decorativă de la care s-a pornit amenajarea şi mixul de plante menite să dea farmec grădinii. Jo Thompson a folosit în mare măsură plante decorative prin frunziş care îşi păstrează frumuseţea o bună bucată din an. Doar câteva plante decorative prin flori au fost adăugate, în cromatica de tip contrastant (albastru-galben). Alegerea plantelor s-a bazat în mod sigur şi pe capacitatea lor de autoconservare în perioadele secetoase.

O parte din plante sunt iubitoare de soare şi cu ele s-a populat zona însorită a amplasamentului. Celelalte au fost plantate la umbră. Însă există un echilibru fin între cele două tipuri de plante aşa încât grădina degajă armonie. Foarte atractiv este şi copăcelul ales să dea verticalitate - Betula, cu mai multe tulpini.

Sunt mai multe metode de uscare a plantelor pe care să le folosiţi mai târziu. În general se culeg la înflorire maximă şi cu codiţe cât mai lungi cu putinţă. Se leagă sub formă de mănunchi şi se usucă aşezate cu florile în jos (pentru evitarea deteriorării).

UTILIZĂRI
Interesant este faptul că unele plăntuţe din această grădină se pot folosi şi pentru uscare. După ce au decorat toată vara grădina, toamna se pot pune la uscat şi după aceea se pot folosi pentru realizarea de diverse aranjamente pentru interior.

×
Subiecte în articol: mereu verde