x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Despre organizarea din jurul casei

Despre organizarea din jurul casei

de Cristina Zaharia    |    14 Dec 2006   •   00:00
Despre organizarea din jurul casei

Nici curtea nu trebuie sa fie prea aglomerata. Organizarea terenului din jurul casei este si ea o problema care da batai de cap celor care au o gospodarie in mediul rural.

Viata la tara

Nici curtea nu trebuie sa fie prea aglomerata. Organizarea terenului din jurul casei este si ea o problema care da batai de cap celor care au o gospodarie in mediul rural. Primele discutii apar chiar in interiorul familiei, de cele mai multe ori opiniile sotiei fiind diferite de cele ale sotului si ambele opuse intentiilor unor copii adolescenti sau ale bunicilor… Aparent greu de rezolvat, ecuatia trebuie sa ia totusi in calcul toate elementele importante in asa fel incat solutia gasita sa multumeasca pe toata lumea.

Suprafata si orientarea. Inainte de orice preferinte sau obtiuni trebuie analizate doua elemente obiective, foarte importante pentru imaginea viitoare a curtii si pentru activitatile ce se vor desfasura aici. Este vorba despre suprafata terenului si orientarea lui in raport cu punctele cardinale. O curte de mici dimensiuni va fi cu totul altfel organizata decat una unde spatiul e mai generos si orizontul mai indepartat, la fel cum destinatii diferite trebuie sa primeasca terenuri ce sunt insorite cea mai mare parte a zilei, fata ce cele unde domina umbra. Atunci cand avem o curte am vrea sa "inghesuim" in ea cat mai multe si mai diverse componente, de la atat de utilul barbeque la masa comoda si primitoare (asezata, daca se poate, sub un umbrar…), un loc de joaca pentru copii, un loc de relaxare, un colt cu flori si cate altele. Desigur, acesta este idealul, dar, asa cum se intampla si in alte domenii de viata, el este greu sau imposibil de atins.

Sa stii la ce sa renunti. Prima dovada de intelepciune este sa stii sa renunti la unele dintre tentatii si sa organizezi locul in asa fel incat el sa nu devina prea aglomerat, iar relatia dintre utilitatile instalate si spatiul liber, de miscare, sa fie una optima. O alta stratagema de adoptat este studierea atenta a terenului si specularea fiecarei palme de pamant, in functie de pozitia casei, relatia cu vecinatatile, directia din care rasare si unde apune soarele. In toate variantele trebuie sa primeze aspectul general al curtii, latura estetica imbinata cu cea functionala. Braurile sau aleile pietruite, arborii cu coroane stufoase, sursele de apa si alte elemente concrete trebuiesc bine armonizate cu intregul pentru a crea acea atmosfera cu adevarat relaxanta pe care o cautam.

Organizarea pe timp de iarna. Chiar daca imaginile care ilustreaza acest articol sunt luate intr-o zi de vara tarzie, organizarea si planificarea curtii se fac acum, pe timp de iarna, cand terenul este eliberat de vegetatia luxurianta si se pot aprecia corect spatiile si volumele. Altfel spus, cine vrea sa aiba la vara o curte imbietoare trebuie sa se apuce acum de treaba. Desigur, unele lucrari nu se pot executa la temperaturi prea scazute, dar o buna parte din amenajari pot fi programate si chiar realizate acum, cu costuri mai mici si cu sanse mai mari de reusita.
Gaditi-va ca cea mai mare parte dintre obiectele si utilitatile din curte si gradina se gasesc la magazinele de profil gata fabricate, numai bune pentru montat. Mana de lucru este, de regula, mai ieftina acum, iar numeroase firme acorda reduceri semnificative de Sarbatori. Spre primavara veti avea totul instalat si va veti putea ocupa in voie de spatiul verde sau de finisajele mai sofisticate, iar peste vara va veti putea bucura in toata voia de o curte bine pusa la punct. O ultima recomandare: si aici, inainte de a cumpara ceva, prospectati cu atentie oferta pietei, documentati-va din cataloage sau reviste de specialitate si, de ce nu?, invatati din experienta altora pentru a evita greselile si a prelua lucrurile bune.
Atentie!
O discutie delicata este intotdeauna aceea legata de organizarea unui spatiu special destinat copiilor. Copiii trebuie sa beneficieze si ei de aerul curat al curtii, iar locul de joaca este la fel de important ca si acela unde se instaleaza gratarul. Locul de joaca pentru copii trebuie sa respecte niste reguli si norme obligatorii atat pentru conditiile de maxima siguranta, cat si pentru convietuirea armonioasa cu… adultii. Parintii trebuie sa poata supraveghea permanent activitatile celor mici, fara a-i stanjeni sau a se interfera cu programul acestora
SUPRAFETELE MICI
Pentru curtile cu suprafata redusa, solutia optima este de a alege o singura modalitate de relaxare, aceea care convine cel mai mult tuturor membrilor familiei. In luarea deciziei un rol important il au stilul de viata, varsta, gradul de educatie si numarul membrilor familiei. E cam greu sa multumesti pe toata lumea, dar un loc retras, inconjurat de flori si acoperit de liniste, nu credem ca ar deranja pe cineva. Desigur, pensionarii vor fi mai repede atrasi de aceasta perspectiva decat o familie tanara si dinamica. Pentru ambele cazuri, pana la urma urmei, important este efectul obtinut, iar acesta trebuie sa fie dominat de satisfactia petrecerii catorva ceasuri in aer liber, in singuratate sau cu prietenii apropiati, in meditatie sau sub puterea unor activitati pe care le considerati relaxante.
Delimitarea zonelor de circulatie de cele destinate unor activitati este esentiala. Intersectia traiectoriilor trebuie evitata pe cat este posibil, atat pentru pastrarea intimitatii, cat si pentru echilibrul estetic al locului

×