x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Din nou despre clematite

Din nou despre clematite

de Cornelia Constantin    |    08 Aug 2009   •   00:00
Din nou despre clematite
Sursa foto: /RHS

Clematitele se numără printre cele mai frumoase şi iubite flori de grădină şi nu numai. Ele atrag prin frumuseţea florilor şi viteza de creştere. Asociate sau nu cu trandafiri şi plante scunde, ele sunt nelipsite în grădini.



Aşa cum v-aţi obişnuit, la expoziţiile de profil se lansează mereu varietăţi noi ale unor plante cunoscute. La Chelsea Flower Show de anul acesta Raymond Evinson a lansat două noi clematite. Nu este neapărat vorba de culori şi forme neobişnuite, cât de alte trăsături ale plantelor.

ROZ INTENS ŞI PORT COMPACT
Varietatea Ooh La La (cea cu flori roz) seamănă destul de mult ca şi colorit cu altele care se găsesc şi pe piaţa noastră. Ce o face deosebită este robusteţea şi portul compact. Este genul acela de plantă, foarte agreată, care poate fi amplasată atât în grădină, cât şi în ghivece pe terasă. Mai mult, în comparaţie cu alte clematite care au nevoie de multe ore de soare direct pentru a produce flori, aceasta înfloreşte în condiţii de semiumbră. Creşte până la cel mult 1,5 m şi se tunde o singură dată, primăvara, până la 30 cm de la bază. Poate fi dirijată pe suport cu uşurinţă şi înfloreşte abundent pe toată durata sezonului.

O VIITOARE VEDETĂ

Varietatea Fleuri Evipo (cea mov-grena) face şi ea parte din grupa clematitelor compacte şi florifere. Florile sale ajung până la 15 cm în dimensiune, intensitatea culorilor depinde de intensitatea luminii, iar durata de înflorire este de până la patru săptămâni. În condiţii de caniculă durata scade la trei săptămâni. Aceste trăsături, precum şi combinaţia de culori o fac deja foarte căutată. Înfloreşte chiar şi ca plantă tânăra, inclusiv pe lăstarii de la bază, începând din mai şi până în septembrie. În înălţime creşte până la 1,5 m.

Ambele varietăţi pot fi crescute şi în balcoane deschide, pe suporturi de căţărare. În astfel de condiţii se recomandă protejarea de ger peste iarnă. La plantarea în grădină locul potrivit este aproape de zidurile casei.

Dacă doriţi să folosiţi mai multe clematite în grădină, cel mai bine este să mergeţi pe ideea de contrast de culori şi de alternanţă în privinţa dimensiunii florilor. Puteţi să îmbrăcaţi cu clematite ziduri inestetice, puteţi să coloraţi un gard de plasă sau să "invadaţi" trunchiul unui copac.

×
Subiecte în articol: mereu verde