x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Dormitorul matrimonial, cerinte minime

Dormitorul matrimonial, cerinte minime

de Georgiana Teodorescu    |    19 Ian 2006   •   00:00
Dormitorul matrimonial, cerinte minime
IDEI PENTRU CASA TA
Pentru un rezultat bun in amenajarea dormitoruluimatrimonial e nevoie de mai mult decat propriile gusturi. Iata ce trebuie avut in vedere:

O treime din viata omul o petrece dormind. De aceea, amenajarea dormitorului necesita o atentie mai mare decat s-ar crede. Felul in care ne odihnim poate avea o influenta hotaratoare asupra vietii noastre cotidiene, asupra activitatilor pe care le desfasuram si asupra dispozitiei noastre de fiecare zi.

Ideal este ca dormitorul matrimonial sa fie in directa legatura cu baia si cu dressingul. Orientarea dormitorului este si ea importanta. Pozitionarea cea mai buna pentru dormitoare este pe Est.

POZITIONAREA FERESTRELOR


Dupa principiile bio-arhitecturii, ferestrele ar trebui pozitionate pe latura de est, cu patul paralel (de preferat cu capul catre nord), astfel incat sa aiba o buna vizibilitate catre exterior si o buna insorire pe timp de zi. Insa acestea sunt probleme de proiectare a spatiului, care de multe ori nu depinde de noi si nu suporta modificari (in cazul celor care traiesc in apartamentele de bloc). Un sistem bun de controlare a razelor solare este indispensabil unui dormitor. Aerisirea, incalzirea reglabila, izolarea fonica si termica sunt si ele considerente care trebuie luate in calcul in conceperea acestui ambient.

MOBILAREA


Faceti masuratori! O data ce aveti incaperea propriu-zisa finisata si gata de amenajare, primul lucru de care trebuie tinut cont sunt normativele de ergonomie care dau dimensiunile pieselor de mobilier si spatiilor minime de circulatie. Suprafata minima pentru un dormitor matrimionial este de 14 mp, cu o inaltime minima de 270 cm. Pentru ca vorbim de conditiile minime, vom considera ca normala o dimensiune a patului dublu de 160-180 cm. Indiferent cum asezi celelalte piese de mobilier, spatiul de circulatie din jurul patului trebuie sa fie de minimum 60-70 cm. Daca nu exista loc special pentru dressing si pe una din laturile dormitorului este pozitionat un dulap cu usi batante, distanta dintre pat si el trebuie sa fie de 90-100 cm. Este indicat ca accesul la patul dublu sa se faca pe ambele laturi lungi. La capul patului, de o parte si de alta, trebuie lasat un spatiu de 70-75 cm pentru noptiere. Cel mai bine este ca patul sa fie asezat astfel incat sa aiba vederea spre usa. In lipsa de spatiu, puteti achizitiona un pat cu compartimente de depozitare inglobate pentru lenjeriile de pat.

CROMATICA


Alegerea culorilor pentru dormitor este o problema legata de gusturile fiecaruia. Dar un lucru este sigur: culorile cele mai potrivite pentru acest spatiu sunt cele linistitoare, reconfortante, de la tonalitati deschise pana la culorile materialelor naturale.

SFATUL DESIGNERULUI
Daca nu as fi vazut, nu as fi crezut... De curand am fost in noua casa a unor cunostinte si am constatat cu stupoare ca isi cumparasera mobilier mai mare decat camera. Abia au inghesuit patul enorm (fara noptiere) si dulapul. Daca nu apelati la un designer care sa va planifice atent spatiul trebuie sa cunoasteti conditiile minime pentru a face un dormitor functional si confortabil.

Click pt a mari imaginea
Dormitor cu dulap cu usi batante
Click pt a mari imaginea
Dormitor cu dulap cu usi glisante
Click pt a mari imaginea
Orientarea idealaa patului
×