Criza financiară din ultimul an a motivat arhitecţii să propună locuinţe viabile din punct de vedere economic şi inovatoare în acelaşi timp. În această categorie se încadrează şi proiectul propus astăzi care propune două locuinţe cuplate, cu suprafaţă suficientă pentru a deservi două familii şi arhitectură de inspiraţie tradiţională românească.
DISTRIBUIREA SPAŢIILORDin punct de vedere funcţional, spaţiile sunt organizate pe două niveluri: parter şi etaj mansardat.
Parterul are o suprafaţă construită la nivelul solului de 110 mp, 56 mp pentru o casă şi 54 mp pentru cea de-a doua. Acesta este dedicat zonei de zi şi este proiectat şi dispus în oglindă. Fiecare locuinţă propune o singură încăpere pentru zona de zi ce înglobează cele trei funcţiuni de bază (preparatul hranei, dinning şi living), un grup sanitar şi hol de intrare.
Terasele cu suprafeţe generoase, 89 mp per total, sunt utilizabile pe tot parcursul anului, fiind complet acoperite. Etajul-mansardă utilizează suprafaţa construită pentru organizarea a patru dormitoare şi două băi.
Silueta exterioară a construcţiei trimite spre arhitectura tradiţională românească de la munte, cu grinzile la vedere, acoperişul mult ieşit în consolă, lucarnele utilizate la mansardă pentru iluminatul natural al camerelor fiind caractristici ale acestui stil.
- Proiect conceput de conductor arhitect Eugen Vişan
Către arhitecţi
Jurnalul Naţional, prin suplimentul Jurnalul casei, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi prezinte propunerile. Astfel, proiectele pot apărea în acest format în paginile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.ro