x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Doua pe hol, plus balcon

Doua pe hol, plus balcon

de Adrian Parvu    |    09 Mar 2006   •   00:00
Doua pe hol, plus balcon
LA BLOC, DAR ALTFEL
O amenajare ce se preteaza pentru categorii de varsta diferite

Amenajare ideala pentru o familie fara copii, cei doi soti avand preocupari intelectuale. Investitia merita banii si in cazul unor pensionari in putere, activi, care isi pot completa veniturile lucrand la domiciliu (un mic birou de avocatura, firma de contabilitate, consultanta, expertize etc.).

Miscarea general recomandata este izolarea speciala urmata de includerea balconului in apartament. Se obtine in acest fel o suprafata suficient de mare pentru a instala un birou. Restul camerelor isi pastreaza dimensiunile si destinatiile initiale. O modificare importanta pentru usurarea traficului: usa de acces in bucatarie este complet desfiintata, trecerea catre hol si living facandu-se in felul acesta mai lejer.

LIVINGUL, DE LA CLASIC CATRE MODERN

Mobilarea si decorarea livingului poate fi un model de imbinare a valorilor clasice cu liniile si facilitatile oferite de tehnologiile si designul moderne. Proprietarii acestui apartament iti tradeaza pasiunea pentru obiectul manufacturat, de varsta respectabila. Ei au refuzat sa apeleze pentru iluminatul artificial al camerei la constructiile din gips-carton in care se monteaza scafe sau spoturi. Canapeaua si fotoliile sunt, poate, putin supradimensionate pentru suprafata limitata a livingului. Spatiile de depozitare sau de expunere a unor obiecte dragi sunt bine calculate, incadrandu-se perfect in ambianta. O atmosfera reconfortanta, pregatita parca pentru seri in care poti vedea emisiunile preferate, un film bun ori te lasi furat de acordurile unei cunoscute simfonii.

Se simte totusi lipsa materialului textil. O carpeta in zona de conversatie, poate o draperie care sa incadreze fereastra ar fi fost binevenite. Livingul acesta are, oricum, toate caracteristicile locului in care iti poti trai linistit orele de calm si relaxare, fie in singuratate, fie impreuna cu sotia ori cu cel mai apropiat prieten.

BUCATARIE CU FUNCTIUNI MULTIPLE

Bucataria a preluat o parte din functiunile alungate in mod deliberat si inspirat din living sau din baie. Camara a fost complet demolata, marindu-se in acest fel simtitor spatiul util. In felul acesta a fost posibila crearea unei zone distincte pentru luat masa. Frontul de lucru a fost construit pe comanda, in forma de "L", iar hota a fost racordata la coloana de aerisire corespunzatoare fostei camari. Bine mascata, pe latura lunga a mobilierului a fost incorporata masina de spalat.

Atat corpurile instalate pe podea, cat si cele suspendate ofera suficient spatiu de depozitare pentru vesela, alimente neperisabile si tot ce este necesar intr-o buna gospodarie. Bine placat cu faianta a fost peretele corespunzator frontului de lucru, dar neinspirata alegerea jaluzelelor verticale, recomandate indeobste pentru birouri sau suprafete vitrate de mari dimensiuni. Inspirata si pastrarea caramizilor de sticla zidite in peretele care desparte bucataria de hol, lasand lumina naturala sa contureze zona de acees in apartament. In ce priveste lumina artificiala, si aici apreciem solutia eleganta si eficienta propusa de designer, o singura sursa instalata pe plafon, central, pe o prelungire a mobilierului vertical. Dotarile sunt de buna calitate, aparatura intrand in categoria moderna.

MOBILIER INGENIOS
Privita in detalii, dar mai cu seama in ansambul ei, aceasta bucatarie poate fi considerata exemplara din punct de vedere al utilizarii spatiului dat. Fara a avea dimensiuni mari, ea este suficient de incapatoare. Mobilierul, bine dimensionat si distribuit, permite o buna circulatie atat in zona de lucru, cat si in jurul mesei. Una dintre usile dulapului verical se poate rabata catre orizontala, devenind... masa de calcat. Asa cum am mai spus, este remarcabila ingeniozitatea cu care bucataria a preluat functiuni din alte zone ale casei. Ea a devenit astfel nu numai locul unde se pregateste mancarea, ci un spatiu complex, primitor, unde se pot desfasura activitati paralele sau simultane, de una sau mai multe persoane care nu numai ca nu se stanjenesc una pe cealalta, ba, dimpotriva, se pot sustine sau se pot ajuta reciproc. Statistica spune ca un mare procent din familiile romanilor isi petrece o buna parte din timpul casnic in bucatarie. Acest tip de amenajare este de luat in considerare pentru aceste familii.
×