x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Două soluţii pentru circuitul de prize

Două soluţii pentru circuitul de prize

31 Mai 2007   •   00:00

Regăndirea, recalcularea şi modificarea circuitelor de priză din apartament sunt acţiuni necesare, aşa cum am arătat in numărul trecut al suplimentului. Vă propun două soluţii pe care le voi detalia,evidenţiind avantaje, dezavantaje şi costuri,concluziile urmănd să le trageţi singuri.

Regăndirea, recalcularea şi modificarea circuitelor de priză din apartament sunt acţiuni necesare, aşa cum am arătat in numărul trecut al suplimentului. Vă propun două soluţii pe care le voi detalia,evidenţiind avantaje, dezavantaje şi costuri,concluziile urmănd să le trageţi singuri.

In primul caz veţi stabili ce consumatori şi din ce prize vor fi alimentaţi. In funcţie de puterea insumată a aparatelor respective, se va calcula noua secţiune a cablului pentru porţiunea de circuit de la priza respectivă la doza de derivaţie.

Prima variantă de modernizare

Doza de derivaţie este locul unde cablul care vine de la tabloul de alimentare (tabloul cu siguranţe) se divide in unul sau mai multe circuite. Se va calcula ca in dozele de derivaţie secţiunea cablului să fie corespunzătoare puterilor insumate ale circuitelor secundare ce se alimentează din cablul respectiv. Modul de calcul: se ştie tensiunea de alimentare, care este de 220 V, iar puterea o aflăm prin insumarea puterilor aparatelor conectate in priza respectivă, aşa că se află curentul total absorbit din priză. Pentru fiecare aparat in parte, curentul necesar este rezultatul impărţirii puterii la tensiune. Se va ţine cont că o priză dublă este, de fapt, alimentată de un singur cablu, deci două aparate conectate intr-o priză dublă sunt identice cu două aparate conectate intr-o singură priză printr-un tripluştecher.

Se alege materialul noului cablu (cupru sau aluminiu), se caută in literatura de specialitate densitatea de curent (măsurată in A/mm2 ) a materialului şi se calculează secţiunea conductorului. Intrucăt cablurile sunt standardizate la anumite dimensiuni, se va alege dimensiunea imediat următoare valorii rezultate din calcul. Avantajele acestei soluţii constau in faptul că se păstrează aceeaşi structură a circuitelor de priză (numai că acum circuitele sunt recalibrate la noua putere consumată) şi că nu acţionăm in nici un fel asupra pereţilor şi zugrăvelii. Dezavantajul principal: se poate executa decăt in apartamente cu instalaţia executată in tub.

A doua varianta

Cea de-a doua variantă este suplimentarea circuitelor existente cu unele noi, executate aparent, pozate pe pereţii camerelor de la tabloul de alimentare pănă la poziţia unde vor fi montate noile prize. Pozarea cablurilor se va face prin canalet de plastic, pănă la locul dorit, unde se pot monta prize aparente fixate de perete sau capătul cu prize al unui prelungitor multipriză. Iniţial, ţinănd cont că valoarea pentru cablu de priză şi implicit pentru siguranţele de priză din tablou, conform normativelor, este de 10 A maxim pentru instalaţia deja existentă, vă sfătuim să nu o incărcaţi la mai mult de 6-8 A. Prizele duble vor fi şi in acest caz considerate ca şi fiind simple, din acelaşi motiv ca la cazul anterior. Tensiunea de 220 V şi curentul de aproximativ 8 A dau puterea maximă absorbită dintr-o priză a instalaţiei existente, aşa că vă puteţi alege aparatele pe care le veţi alimenta din acea priză. Pentru restul aparatelor care vă rămăn de alimentat intr-o incăpere, calculul porneşte ca la cazul anterior, şi anume se insumează puterile aparatelor ce trebuie conectate şi se imparte la tensiunea de 220 V şi va rezulta un curent. In funcţie de conductorul ales se ia densitatea de curent şi se calculează secţiunea necesară acestui curent. Se va alege intotdeauna cablul cu secţiunea imediat superioară celei calculate.

Avantajul acestei soluţii: nu mai sunteţi legat de locul vechilor prize, care intr-o oarecare măsură determinau un anumit aranjament al mobilei in incăpere. Acum vă puteţi alege locul cel mai convenabil pentru amplasarea prizelor şi a mobilierului. Alt avantaj rezultă din aceea că depanarea acestui circuit suplimentar este extrem de facilă. Dezavantajul major este datorat faptului că traseul canaletului este vizibil, dar se poate alege o rută convenabilă.

Recomandări importanteÂ

Recomandăm cu tărie ca maşina de spălat rufe să aibă un circuit individual separat de alimentare, cu cablul calibrat la minimum 16 A, iar siguranţa să fie de 22-25 A. Aceste măsuri sunt necesare datorită curentului mare in sarcină la incălzit şi a şocurilor la pornirea motorului. Similar şi pentru maşina de spălat vase şi boiler, dacă există unul. Nu uitaţi să prevedeţi fir de impămăntare care să fie şi conectat pentru toate prizele şi in special pentru maşinile de spălat, boiler şi computer, display, imprimantă. E o protecţie utilă pe care, dacă o neglijaţi, mai tărziu s-ar putea să vă pară rău.

Majoritatea firmelor practică preţuri in jur de 200-250 de euro manoperă pentru prima variantă (schimbarea circuitelor existente cu unele recalculate) şi in jur de 100-120 de euro pentru a doua variantă,materialele ridicăndu-se la o valoare undeva in jur de 100-150 de RON

Anumite persoane, care au cunoştinţe bune de electricitate şi oarece indemănare, pot incerca şi singure să execute acest gen de lucrări. Sfatul nostru pentru aceşti temerari este să aibă foarte mare grijă şi să respecte intru totul măsurile de protecţie recomandate pentru lucrări in domeniul mecanic şi mai ales electric.

×
Subiecte în articol: priza prize sfatul inginerului priz