x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa E-painting

E-painting

de Eugen Matzota    |    06 Iul 2006   •   00:00
E-painting
ARTA CONTEMPORANA
Occidentalii, ma rog, nu toti, dar mai sunt unii in stare sa recunoasca acest lucru, spun ca Europa se afla cu vreo jumatate de secol in urma Americii. Noi, de la locul nostru pe la marginea Europei, ce sa mai spunem, ne gandim cu nostalgie la anii ’50-’70... Ai lor, evident, la timpurile modernismului, adica, dar la ce credeati ca ma refer?

DECOR MODERNIST

Iata, pare-se ca materialele artificiale, din plastic, ca sa fiu mai exact, au ajuns din nou la moda. Aerul anilor ’50-’70, o epoca plina de nebunii, ofera astazi un look trendy, ca sa fim la moda… De aceea, am ales pentru acest numar lucrari de arta foarte moderna, realizata pe computer, pe care le-am plasat intr-un cadru decorat in spirit modernist.

Evolutia tehnicilor de prelucrare a materialelor plastice ofera o paleta extrem de larga de posibilitati infinite de forme si cere, intr-un fel, o alta abordare a tratarii camerei din punct de vedere decorativ. Sigur, probabil ca un Rembrandt ar arata bine oriunde, (oare?...), dar parca nu da bine in acest context, nu? E si pacat, la urma urmei, sa nu folosim progresul obtinut de ceva ani incoace in artele bazate pe computer.

PIATA COMPETITIVA

Exista deja o piata solida, competitiva, in domeniul constructiilor. La fel se poate spune si despre cea a dotarilor interioare. Din pacate, aceste gen de lucrari artistice, cum sunt cele prezentate aici, sunt unice, create special pentru un anumit ambient, si nu pot fi gasite prin magazine. E pacat, pentru ca asemenea lucrari pot da unei case o personalitate, fara de care ea nu este un adevarat camin.

Una dintre cele mai importante calitati ale plasticului este aceea de a putea fi modelat in cele mai ciudate forme. Nu mai este nevoie de vopsea care sa dea anumite culori, iar efectul oferit de transparenta plasticului poate fi cu totul deosebit. Atentie, insa, in general, obiectele din plastic au un impact vizual foarte puternic. De aceea, este bine sa fie lasate sa respire.

Caracteristic zonei noastre temperate este faptul ca romanul adevarat traieste, si i se pare chiar firesc sa fie asa, intr-un apartament mic, caruia ii corespund camere pe masura. Aceasta nu inseamna, insa, ca trebuie sa fie si inconfortabil. Cu putina consideratiune fata de amenajarea interiorului, poate chiar prin renuntarea la canapeaua binecunoscuta ultimelor trei-patru generatii, se pot face minuni, la nivel pamantean, evident… Daca mai punem in acel cadru si o lucrare artistica in stare sa lumineze camera, sa dea impresia de spatiu, atunci se poate si considera un camin.

Credem ca plasarea in acest cadru standardizat a unor ferestre catre arta computerizata are ca rezultat crearea unui spatiu placut, care celebreaza, in acelasi timp, trecutul, prezentul, dar parca da si speranta unui viitor mai bun, sa nu spun mai luminos.

Fiecare lucrare asezata pe orizontala sau verticala poate fi in deplina rezonanta cu ambientul, in functie de culoarea peretilor sau stilul mobilierului existent

PUNCTUL DE ATRACTIE

Cel mai important punct din camera, punctul focal, altfel spus cel care-ti sare-n ochi de cum ii pasesti pragul, nu trebuie sa fie neaparat caminul sau patul conjugal. Sigur ca unii ar putea spune ca in camera de dormit, sau la ce-o mai fi ea folosita, poate ca e bine sa troneze un pat care sa aminteasca celor care mai uita ce si cum, si mai ales, de ce. Dar, totusi, un tablou bine ales, care se incadreaza in tema camerei, in gama ei de culori, poate foarte bine sa devina punctul focal al ei.
×