x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Economisirea apei prin design

Economisirea apei prin design

de Georgiana Teodorescu    |    31 Iul 2010   •   00:00
Economisirea apei prin design

Industrializarea, sectorul agricol, alimentarea oraşelor, întreaga societate contemporană se confruntă astăzi cu problema economisirii apei.



Apa este esenţială pentru întreaga omenire: se refoloseşte, dar rezerva mondială este limitată şi de aceea nu trebuie risipită inutil. Numeroase campanii încearcă să implementeze modalităţi prin care cu toţii să putem ajuta în acest demers atât pentru planetă, cât şi pentru generaţiile viitoare.
În multe dintre ţările dezvoltate, un sfert din cantitatea de apă potabilă necesară zilnic ajunge în vasul de wc şi 30% din necesarul pentru locuinţă se consumă în baie. De fiecare dată când tragem apa, pentru orice hârtie aruncată în vasul toaletei se pierd aproximativ 9 litri de apă, cu mult mai mult decât minimul necesar.

INIŢIATORII
AZZURRA SANITARI IN CERAMICA SPA, companie italiană înfiinţată în 1985, este una dintre firmele specializate în manufacturarea şi implementarea de forme noi şi sisteme inovatoare de funcţionare a obiectelor sanitare. Cu o fabrică de 30.000 mp şi o echipă de 150 de angajaţi, firma şi-a câştigat prestigiu prin prezenţa la toate evenimentele mondiale de specialitate, mereu cu lansări de produse inedite, care au ajuns să fie comercializate pe toate continentele. În concepţia lor, simplu nu înseamnă sărac, ci esenţial, eficient, inteligent. Filosofia lor este ghidată după zicala lui Tolstoi: "Toate ideile care au rezultate impresionante sunt idei simple".

Baia Azzurra nu ţine cont de vremuri, ci de obsesia de a urmări tendinţele. Produsele lor au întotdeauna o poveste.
În lupta cu această problemă a mediului nostru ambient, Azzurra a studiat un sistem prin care toate vasele de toaletă din colecţiile lor, indiferent de tipul de rezervor, descarcă doar 4,5 litri. Dincolo de înjumătăţirea consumului standard, sistemul implementat oferă posibilitatea unei acţionări duble din care una parţială, care descarcă doar 3 din cei 4,5 liri disponibili în rezervor. Toate inovaţiile şi implementările realizate au fost concepute pe baza standardelor europene impuse producătorilor de obiecte sanitare.

NOUTATE ABSOLUTĂ
Mergând mai departe, compania a prezentat şi lansat în cadrul Salonului Eurobagnio de la Milano 2010 un prototip de vas de toaletă din colecţia Thin, capabil să funcţioneze perfect cu doar 2,7 litri de apă la fiecare acţionare a mecanismului.
În ansamblu, lansarea acestor produse este o lecţie de apreciere a valorilor născute din echilibrul între forma şi conţinut, împingând la nivel extrem tehnicile actuale de producţie.
Dacă până acum nu vă gândeaţi la aceste aspecte când achiziţionaţi obiectele sanitare pentru locuinţă, aflaţi că ele contează. Este deci foarte simplu pentru noi să ajutăm. Trebuie doar să ne pese.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta