x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial - Cine si cu ce bani va face reabilitarea termica?

Editorial - Cine si cu ce bani va face reabilitarea termica?

de Adrian Parvu    |    21 Sep 2006   •   00:00

Lansata discret in presa, de parca ar fi un subiect nu foarte interesant, problema rebilitarii termice a constructiilor (in special a blocurilor din marile orase) este de fapt o problema serioasa, as zice chiar grava.

Lansata discret in presa, de parca ar fi un subiect nu foarte interesant, problema rebilitarii termice a constructiilor (in special a blocurilor din marile orase) este de fapt o problema serioasa, as zice chiar grava. Ea va provoca foarte curand controverse aprinse, proteste sociale si importante miscari politice pentru simplul motiv ca sute de mii, poate chiar milioane de cetateni nu vor avea o solutie acceptabila de rezolvare.

Uniunea Europeana ne va obliga aducem toate locuintele noastre la standarde precise in ceea ce priveste coeficientul de confort termic. Nu vor mai fi permise pierderile imense pe care acum le suportam noi ori sunt partial acoperite de stat.

Ni se lua cu forta sau cu binisoriul caciula pe care de atata vreme ne-o furam singuri, iar in locul ei ni se vor pune la dispozitie metodele si instrumentele folosite in lumea civilizata pentru a diminua la maximum risipa si pentru a deveni eficienti. Reabilitarea termica nu este un concept filosofic, este o actiune ce va trebui demarata si finalizata, care va necesita fonduri uriase, care va angrena specialisti, meseriasi, proprietarii sau locatarii stransi in asociatii.

Este de pe acum evident ca statul nu va putea subventiona integral lucrarile de reabilitare si nuci nu se va putea implica decat tangential in derularea lor. Este la fel de limpede ca oamenii nu dispun de sumele necesare si, probabil, nu vor fi dispusi sa faca imprumuturi pentru asta. Am auzite zilele trecute lansata aberatia ca Guvernul va solicita bancilor particulare sa ofere credite pentru reabilitarea termica, fara sa analizeze cine va solicita astfel de credite si le vor rambursa eventualii solicitanti. Sa fim seriosi!

Blocurile noastre sunt populate intr-o proportie covarstoare de pensionari si de familii ale caror venituri sunt la limita supravietuirii. Costurile pentru plata intretinerii, a luminii, a telefonului reprezinta grosul cheltuielilor din bugetul acestora. O rata lunara de cateva milioane de lei desfasurata pe ani intregi ar dezechilibra cosul zilnic al cetateanului si nu prea vad cu ce metode acesta ar putea fi convins sa faca un astfel de sacrificiu.

Vreau sa fiu bine inteles: reabilitarea termica si chiar cea tehnica a contructiilor sunt evident necesare. Trebuiau incepute de mult, poate chiar terminate pana acum. Efectele benefice vor fi evidente, dar numai pe termen indelungat. Va trebui gasita solutia financiara, o solutie convenabila pentru toata lumea. De altfel, interesele economice in jurul actiunii de reabilitare, atat firmele ce produc materii prime si materiale (ciment, vopseluri, geamuri termopan etc.), cat si constructorii fiind direct si enorm interesati in efectuarea lucrarilor.

Vom reveni asupra subiectului, cu date concrete si costurile estimate, precum si cu opinii de la cetateni, reprezentanti ai societatii civile, ai ministerelor implicate si ai institutiilor financiare.
×