x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial - De ce cade casa pe noi...

Editorial - De ce cade casa pe noi...

de Adrian Parvu    |    01 Mar 2007   •   00:00
Editorial - De ce cade casa pe noi...

Ma uit de fiecare data naucit la televizor atunci cand se transmit stiri cu nefericiti romani carora li se duc casele la vale, li se dezintegreaza pur si simplu peretii ori le cade acoperisul in cap.

De cele mai multe ori aceste drame sunt asociate cu fenomene meteorologice (ploi torentiale, ninsori abundente etc.) care provoaca alunecari de teren. N-am vazut si nu am auzit pe nimeni punand, fie si retoric, intrebarea: "Cine este vinovat pentru asta?". Autoritatile locale au intotdeauna unul si acelasi discurs, ridicand mainile spre pronia cereasca si cersind fonduri guvernamentale pentru remedierea situatiei. In afara situatiilor reale de calamitate naturala sunt insa, de cele mai multe ori, usor de detectat cauze pur umane si se pot la fel de usor gasi responsabilitati pe care cineva trebuie sa si le asume. Majoritatea caselor care se topesc ori pleaca la vale o data cu torentele de apa sunt construite fara nici o autorizatie, fara a avea un proiect cu parafa unui arhitect si a inginerului de rezistenta. Multe dintre ele nu au fundatia obligatorie, sunt ridicate din materiale neomologate, sunt acoperite necorespunzator. In zonele de construit n-a facut nimeni niciodata vreun studiu geotehnic si nici un specialist autorizat nu a studiat terenul in amanuntime pentru a vedea daca acolo se poate construi fara riscuri.

Sa-ti pierzi casa intr-o singura noapte, cu tot avutul agonisit de o viata intreaga, este o tragedie care nu se poate masura si nu se poate spune in cuvinte. Dar cum poate fi evaluata inconstienta de a-ti face o locuinta fara sa tii seama de cele mai elementare reguli de siguranta? Cum poate fi pedepsita nepasarea autoritatilor care asista nepasatoare la aparitia ilegala si periculoasa a unor intregi asezari? Sa nu existe oare responsabilitati bine stabilite pentru domnii care ocupa tot felul de functii in care au fost alesi sau numiti tocmai pentru a veghea la bunul mers al treburilor obstesti si, mai inaite de orice, la siguranta cetateanului de rand, indiferent cati bani, cata minte sau cata pricepere ar avea acesta? Cred ca adevarata drama este aceea ca si azi, in multe locuri din Romania, se construieste ca acum o suta de ani sau poate chiar si mai rau...

×