x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial - La noi nu e ca la ei

Editorial - La noi nu e ca la ei

de Adrian Parvu    |    02 Noi 2006   •   00:00

Am avut ocazia si bucuria de a calatori, la sfarsitul saptamanii trecute, in Italia. Mai precis in nordul Italiei, la Milano, si prin imprejurimi. Pe deasupra am mai avut si norocul sa ies de pe autostrada, pe minunatele drumuri deluroase din vecinatatea Lacului Como si sa ma duc, de capul meu, cu trenul pana la Reggio Emilia.

Am avut ocazia si bucuria de a calatori, la sfarsitul saptamanii trecute, in Italia. Mai precis in nordul Italiei, la Milano, si prin imprejurimi. Pe deasupra am mai avut si norocul sa ies de pe autostrada, pe minunatele drumuri deluroase din vecinatatea Lacului Como si sa ma duc, de capul meu, cu trenul pana la Reggio Emilia.

Scapat asadar de sub presiunea monumentala si istorica a Domului, a Palatului Sforzza sau a Operei de la Scalla am putut receptiona in tihna peisajul contemporan in care traiesc cei care au inventat pizza si spagetti. Si acolo era toamna, ploua des si insistent, cerul era acoperit cu nori vinetii.

Dar nu era un strop de noroi, peluzele de iarba tunse si dichisite ramasesera verzi, iar de pe fatadele caselor nu cadea tencuiala. Se vedea peste tot mana unui gospodar, puterea unei autoritati locale si mai presus de orice exprimarea libera a unei civilizatii ce ne este, inca, straina.

Nu am vazut nici o casa ori vila care sa nu "dea bine" in peisaj. Nu am vazut nici o curte in care sa fie aruncate, claie peste gramada, tot felul de troace si vechituri. Nu am vazut resturi de recolta care sa fumege pe campuri. Nu am vazut vite slabanoage si ratacite pe langa rambleul caii ferate si nici tonele de pungi sau sticle de plastic specifice peisajului autohton.

Nu am vazut pe nimeni nervos ori agitat, obraznic cu clientul sau arogant cu partenerul de calatorie. Nu am vazut arbori doborati de furtuna si lasati sa putrezeasca. Nu am vazut caini vagabonzi gata sa se repeada la roata microbuzului. Nu am vazut ospatari basicati care sa-ti arunce pe masa un meniu prafuit si neapetisant.

Nu am vazut pe nimeni (in afara de noi, romanii…) disperat ca nu se poate fuma in hotel sau in restaurant.

Nu vreau sa se inteleaga ca tot ce am vazut acolo mi-a placut. Au si ei pe-ale lor, dar parca sunt mai putine si mai usor de suportat decat ale noastre. Nici macar Tifossi lui Milan n-au innebunit pentru ca o luasera cu 2-0 de la Palermo…

In sfarsit, am ajuns acasa, unde in primele cincisprezece minute am vazut trei mizerii greu de calificat. Prima: la usa avionului, in burduful pe unde se evacueaza pasagerii, trei politisti aflati in misiune trageau de zor din tigare, vorbind zgomotos si facand glume pe seama doamnelor bine imbracate.

A doua: pe banda care aduce bagajele de la cala au aparut intai gentile mai jerpelite si abia dupa o suspect de lunga pauza cele mai aratoase, acestea din urma prezentand urme evidente de "vamuire".

A treia: soferul autobuzului cu care am plecat de la aeroport a vorbit tot drumul la telefon cu sotia lui care, din cate am inteles, ii provocase o suparare de neiertat. Era sa provoace trei accidente…

De-aia am zis: la noi nu e ca la ei, si, probabil, nu va fi nici multa, multa vreme de aici inainte.
×