Ce fac primarii din Capitala, din marile sau mai micile orase ale patriei se cam stie, se cam vede, se cam aude. Adica, altfel spus, se cam scrie la gazeta si se cam da la televizor. Mult mai discreta si chiar mai tenebroasa este activitatea primarilor din satele si comunele pierdute in arsita Baraganului, cocotate pe coastele Carpatilor ori uitate de Dumnezeu pe sub cotul unui rau sau la capatul unui fost drum forestier.
Ce fac primarii din Capitala, din marile sau mai micile orase ale patriei se cam stie, se cam vede, se cam aude. Adica, altfel spus, se cam scrie la gazeta si se cam da la televizor. Mult mai discreta si chiar mai tenebroasa este activitatea primarilor din satele si comunele pierdute in arsita Baraganului, cocotate pe coastele Carpatilor ori uitate de Dumnezeu pe sub cotul unui rau sau la capatul unui fost drum forestier. Pe-acolo pe unde nu exista chioscuri de ziare, iar micul ecran este bucata de sticla prin care, miraculos, iti intra in
casa si in suflet Andreea Marin, primarii fac si desfac legea. Fiecare, dupa cum il taie capul, il impinge constiinta sau il mananca buzunarele.
Asta se intampla in primul rand din cauza faptului ca ei sunt alesi, realesi, re-realesi din legislatura in legislatura, pe listele nu conteaza carui partid (pe cine dracu mai intereseaza asta???), independenti sau asa, pur si simplu pentru ca au mai fost primari inainte. Multi dintre ei, inainte de tot! Apoi, daca tot sunt de atata amar de vreme primari, ei s-au si imbogatit pe cale naturala, stiut fiind ca natura umana devine extrem de productiva chiar si atunci cand poate folosi scule simple cum ar fi stampila, tusiera sau pixul cu care se semneaza (sau nu!) aprobari.
In multe sate si comune primarii si rudele lor apropiate sunt proprietari de chioscuri si bodegi, sali de biliard si discoteci. Ei mai detin farmacii umane sau veterinare, depozite de materiale si unelte pentru constructii, mori si cuptoare de paine sau, acolo unde vadul o cere, supermarket-uri, benzinarii, betoniere etc.
Ca primarul nu mai umbla de mult pe jos, pe bicicleta sau cu calul inhamat la trasura stie orice copil. Primarul nu mai circula nici cu ARO sau cu Dacia. Primarul, azi, daca n-are macar o limuzina luxoasa si un 4X4, nu e primar! E un parlit, un incapabil si-un puturosâ¦
Dar, una peste alta, cine a vrut sau a fost nevoit sa vanda ori sa cumpere ceva la tara, sa intre in posesia unei mosteniri, sa construiasca o casa, sa sape o fantana, sa deschida o mica afacere a inteles imediat cum sta treaba cu primarii: nici unul din ei nu mai semneaza⦠ca primarul! Se uita atent, foarte atent la documente si la om. Pune intrebari si asteapta raspunsuri. Analizeaza "oportunitatile", cauta "solutiile optime", scruteaza "orizontul de asteptari". Si in mod evident nu semneaza nimic daca nu-i iese nimic.