x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial - Supradimensionarea

Editorial - Supradimensionarea

de Adrian Parvu    |    10 Aug 2006   •   00:00
Editorial  -  Supradimensionarea

Una din marile metehne ale romanului atunci cand vrea sa-si faca o casa este supradimensionarea acesteia. S-a vorbit despre noii imbogatiti ai neamului (tunari, miliardari de carton, spagari sau cum le-o mai fi zicand…) care in dorinta de a a-si etala opulenta au ridicat vile mamut, cu zeci si zeci de camere.

Una din marile metehne ale romanului atunci cand vrea sa-si faca o casa este supradimensionarea acesteia. S-a vorbit despre noii imbogatiti ai neamului (tunari, miliardari de carton, spagari sau cum le-o mai fi zicand…) care in dorinta de a a-si etala opulenta au ridicat vile mamut, cu zeci si zeci de camere. Dar am vazut si oameni cu mai putina dare de mana care s-au aventurat in proiecte foarte costisitoare, rezultatul fiind case imense, cu spatiu util excedentar, cu anexe nefunctionale sau cu etajari sau mansardari nejustificate daca se ia in calcul numarul membrilor familiei si stilul de viata.

Supradimensionarea casei de locuit implica doua probleme majore. Cea dintai o reprezinta, evident, sumele uriase necesar pentru constructia "la rosu", dar mai ales pentru finisajele exterioare si interioare, pentru dotari, pentru retelele electrice, de apa si canalizare. Cea de-a doua problema, deloc de neglijat si pe care multi viitori proprietari nu o iau in calcul sau nu o sesiseaza decat dupa ce casa e gata si se muta in ea, este aceea a costurilor de intretinere. Adica viitoarele facturi la lumina, costurile de incalzire pe timp de iarna, costurile pentru curatenie (eventual plata unei menajere) si uneori cheltuielile de transport si aprovizionare in cazul in care casa este mai izolata sau departe de aglomerarile urbane.

Am auzit, ba chiar am cunoscut oameni care dupa nici un an de la terminarea casei si-au dat seama ca nu pot face fata financiar pentru a o locui si s-au decis ori au fost pur si simplu obligati sa o vanda, absolut intotdeauna in pierdere si dupa ce au asteptat destul de multa vreme pana sa gaseasca un client.

Pentru a evita acest neajuns este evident ca primul pas pe care trebuie sa il faceti e o perfecta colaborare cu arhitectul si cu viitorul constructor. Impreuna cu acestia hotarati spatiul optim de care aveti nevoie pe termen mediu si lung pentru un trai confortabil. Evaluati, conform devizelor estimative, sumele destinate constructiei propriu-zise, dar si viitoarele cheltuieli de intretinere a casei. Evaluati-va onest perspectivele de castig pentru viitor, veniturile cumulate ale familiei. Dar mai ales nu va lasati tentati de nici un fel de excese, pentru ca este foarte probabil sa le platiti inzecit sau, mai rau, sa nu le puteti plati.

O casa mica, bine proportionata, compacta, intima, usor de intretinut este, cel putin pentru moment, solutia pe care o recomand chiar si celor cu venituri mari sau foarte mari.

×