x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Electricitatea, atacul casnic la sănătate

Electricitatea, atacul casnic la sănătate

de Ing. Lucian Cristian    |    12 Iun 2008   •   00:00

Surprinzător, cel mai bun ajutor al omului la treburile casnice, electricitatea, poate constitui unul dintre cei mai perfizi duşmani ai sănătăţii noastre. Să ne explicăm: curentul electric, după cum am învăţat încă din clasele primare, are trei efecte.

Surprinzător, cel mai bun ajutor al omului la treburile casnice, electricitatea, poate constitui unul dintre cei mai perfizi duşmani ai sănătăţii noastre. Să ne explicăm: curentul electric, după cum am învăţat încă din clasele primare, are trei efecte.

Efectul termic (la trecerea unui curent electric printr-un conductor acesta se încălzeşte), efectul chimic (curentul electric produce descompunerea unei soluţii în ioni) şi efectul electromagnetic (curentul electric induce un cîmp electromagnetic într-un metal şi nu numai aflat în apropierea conductorului). Cel mai periculos pentru om este efectul electromagnetic, practic insesizabil fără aparatură de specialitate.

 

Cum se măsoară

Unitatea de măsură a puterii cîmpului magnetic este Gauss şi se măsoară cu gaussmetrul. Există o aprinsă controversă internaţională cu privire la nivelul considerat “sigur” pentru sănătatea umană al radiaţiilor electromagnetice. Cele mai multe ţări au stabilit ca acest prag să fie de 0,5 mG (miligauss). Peste acest nivel, fiecare e liber să îşi ia sau nu măsuri de siguranţă.

 

Ameninţări uzuale

Să o luăm în ordine. Trebuie verificată întîi încăperea cu peretele prin care se face alimentarea cu energie, deoarece aceasta este cea mai expusă (acolo se însumează curenţii care alimentează toată casa, deci cîmpul e cel mai puternic). În genere e bine să nu avem acolo dormitorul, ci să fie, aşa cum recomandam în materialele anterioare, o incintă izolată sau o încăpere de tranzit.

O altă sursă o poate constitui o cablare incorectă a locuinţei. Calculatorul este, se pare, un important centru de unde radiante. Atenţie mare, este vorba despre tot calculatorul, nu numai de display. Un standard suedez stabileşte nivelul radiaţiilor la maxim 0,25 mG pentru o distanţă de 50 cm de display. În realitate, la majoritatea aparatelor produse, valoarea este de 20-100 mG la aceeaşi distanţă.

În aceeaşi categorie se înscriu şi aparatele tv, indife­rent de tip. Deosebit de periculoase, în special pentru copii, sînt păturile electrice şi paturile cu apă încălzite. Dr Nancy Wertheimer din SUA a constatat că acestea se află în strînsă legătură cu leucemia infantilă. E drept că acestea au încă o utilizare restrînsă la noi în ţară.

Oricît vi s-ar părea de ciudat, ceasurile electrice emit un cîmp cu o putere de 5-10 mG la 1 m, deci sînt o ameninţare serioasă, mai ales că de obicei se găsesc la această distanţă, iar perioada de expunere este destul de lungă. Ceasurile de mînă cu cuarţ emit şi ele radiaţii chiar de-a lungul meridianelor de acupunctură.

 

Lampa cu neon

Pînă şi banalele lămpi cu neon au o emisie de unde electromagnetice relativ importantă. Aparatele de ras electrice fac şi ele parte din categoria generatoarelor de unde electromagnetice, la fel ca şi uscătoarele de păr, care nu sînt deloc recomandate a fi folosite pentru copii, mult mai sensibili şi aflaţi în perioada de dezvoltare rapidă a sistemului nervos.

Cel mai nou generator de unde şi cel mai controversat este însă telefonul mobil. Numeroase studii internaţionale au avut drept scop cercetarea acestui aparat. Rezultatele sînt încă foarte controversate. Iniţial, testele au fost defavorabile, ulterior tonul s-a mai înmuiat, ceea ce a dus la protestul a numeroase organizaţii umanitare, care au acuzat intervenţiile marilor producători.

 

Cum ne protejăm

Păstraţi distanţa recomandată faţă de tv, nu folosiţi ceasuri electronice sau cu cuarţ, nu folosiţi pături electrice sau paturi încălzite electric, rea­ranjaţi mobilierul astfel încît spatele aparatelor electrice să fie spre exterior. Nu uitaţi că radiaţiile trec fără probleme prin pereţi.

 

Electro-casnice

Dintre aparatele electrocasnice, unele prezintă un pericol mai ridicat, chiar dacă acest risc nu este iminent, ci se desfăşoară pe perioade îndelungate sau foarte îndelungate. Din acestea fac parte în special televizoarele şi calculatoarele, care, datorită energiei înmagazinate în elementele active (bobine, condensatoare etc.), devin surse de radiaţii chiar şi atunci cînd nu funcţionează. Atenţie şi la cuptorul cu microunde sau chiar la aragazele de ultimă generaţie, electrice, cu sisteme de aprindere sau curăţire sofisticate! Este indicat ca acest tip de aparatură să fie dispus cu spatele spre exteriorul locuinţei, în astfel încît radiaţiile să fie dirijate în afara ambietalului zilnic.


Multe firme occidentale, în special cele germane, propun aşa-nu­mitele case ecologice, care, pe lîngă structurile şi finisajele din materiale protective şi reciclabile, au in­cor­porat şi sisteme de alimentare electrică, de încălzire sau chiar apara­tură nepoluan­te. Desigur, dis­cuţiile între specia­liş­ti se divid în selectarea avantajelor şi evidenţierea dezavantajelor unor astfel de construc­ţii, dar putem privi cu optimism viitorul, atîta vreme cît există această preocu­pare protectivă şi au fost materializate deja unele proiecte extrem de spec­taculoase

×
Subiecte în articol: sfatul inginerului