x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Energii şi tehnologii alternative

Energii şi tehnologii alternative

de Alina Iancu    |    07 Noi 2009   •   00:00
Energii şi tehnologii alternative
Sursa foto: /IAICA

Energiile alternative reprezintă un subiect nou pentru români poate şi din cauza faptului că puţini sunt cei care cunosc adevăratul lor potenţial. La începutul lunii octombrie, la Sala Palatului a fost organizată prima ediţie a Târgului Energiilor şi Tehnologiilor Alternative (TETA).



La târg au participat investitori, producători şi furnizori de tehnologii generatoare de energie alternativă care au adus în atenţia publicului cele mai noi produse în domeniu. Scopul final a fost educarea tinerei generaţii în vederea protejării mediului şi utilizării energiei verzi. "Vizitatorii au fost încântaţi să afle şi să înveţe lucruri noi despre tehnologia şi metodele moderne de a exploata energiile regenerabile. Expozanţii din cadrul TETA au oferit numeroşilor vizitatori informaţii şi detalii despre produse existente pe piaţă în acest domeniu: panouri termosolare şi fotovoltaice, mori de vânt, pompe de căldură, centrale termice eficiente etc.", spune ing. Ionuţ Giurescu, organizator TETA.

ENERGIE VERDE
Energia alternativă este obţinută din resurse regenerabile: soare, vânt, pământ şi apă, este nepoluantă şi gratuită. Cu ajutorul panourilor termosolare şi fotovoltaice, soarele poate genera energie termică şi electrică, subiect despre care aţi putut citi în numărul 231 al revistei noastre.

Despre energia eoliană, ing. Gheorghe Pogea, director general la Trigon Service SRL, spune că "puterea vântului a atras atenţia multor investitori în ultimii ani, dat fiind potenţialul eolian ce se regăseşte în multe dintre zonele ţărilor riverane cu mările sau oceanele lumii şi, de ce nu, cu pasuri montane. Există foarte multe zone încadrate cu rentabilitate maximă în arealul vânturilor pe teritoriul ţării noastre, ceea ce, dublat de disponibilitatea de terenuri şi de reţele electrice relativ apropiate, face atractivă investiţia în energiă eoliana în ţara noastră".

Energia geortermală provine din pământ şi are un potenţial însemnat. În scopul valorificării ei, au fost dezvoltate tehnologii şi echipamente cu randamente sporite care pot asigura încălzirea locuinţelor la fel de bine ca şi gazele naturale. Despre energia eoliană şi geotermală veţi putea citi în numerele viitoare ale revistei. Pe lângă acestea, la TETA au fost prezentate şi alte tehnologii ecologice, precum arderea peleţilor în centrale automatizate cu costuri foarte mici sau sisteme pentru generarea hidrogenului.

POTENŢIAL ENERGETIC
Toate sistemele şi tehnologiile de generare a energiei alternative au prezentat interes pentru vizitatorii TETA, însă nu toate au putut fi adaptate necesităţilor clienţilor, principalul motiv fiind incompatibilitatea cu zona în care aceştia locuiau. Fiecare sistem în parte trebuie să aibă anumite condiţii, în funcţie de sursa de energie, pentru a putea fi exploatat la capacitate maximă. Specialiştii vă sfătuiesc ca, înainte de achiziţionarea oricărui sistem de energie alternativă, să încercaţi să aflaţi care este cel mai indicat pentru zona respectivă. Majoritatea producătorilor şi furnizorilor participanţi la TETA oferă consultaţii care vă ajută să luaţi o decizie corectă, mai ales că în România sunt puţine zonele în care energia alternativă nu poate fi accesată. "Utilizarea unor astfel de tehnologii reprezintă un început şi se vor extinde pe măsură ce oamenii vor înţelege utilitatea şi eficienţa acestora în România", spune dr ing. Florin Dănilă, director general la IAICA S.A.

INTERES SPORIT
Românii se arată din ce în ce mai interesaţi de energiile alternative sau cel puţin aşa spun producătorii care au participat la TETA: "Vizitatorii au apreciat sistemele de energie alternativă prezentate la TETA şi am remarcat, faţă de alte târguri la care am participat, că nivelul de informare al publicului larg a fost mult mai ridicat. De asemenea, a existat un număr foarte mare de vizitatori specialişti", a declarat Claudia Langa, marketing manager la Romsir. Organizatorii TETA spun că au existat două categorii de vizitatori: cei care au mers acolo cu scopul de a se informa şi cei iniţiaţi, care cunoşteau foarte bine produsele şi care voiau să se pună la curent cu noutăţile.

FINANŢARE

Cea mai cunoscută informaţie despre energiile şi tehnologiile alternative este că au preţuri destul de ridicate. În România a existat un program guvernamental conform căruia oricine dorea să achiziţioneze un sistem de energie verde era subvenţionat de stat cu 90% din valoarea produsului, dar în final programul a ajuns să se adreseze numai instituţiilor publice. "Problema este că, neexistând un program care să stimuleze aceste energii regenerabile din partea Guvernului, la care se adaugă şi criza prin care trecem, oamenii nu mai apelează la aceste sisteme, pentru că ştiu că sunt destul de costisitoare şi puţin accesibile. Cu toate acestea, interesul este din ce în ce mai accentuat, ceea ce demonstrează că oamenii încep să cunoască aceste sisteme", spune Nicolae Floriştean, managing director la Girasolar România.

Piaţa energiilor alternative este la început în România, dar în urma TETA organizatorii s-au arătat mulţumiţi de atitudinea celor prezenţi. Ei ne-au vorbit despre un public bine informat care a vizitat târgul cu intenţia de a aduna cât mai multe informaţii despre energia verde. Acest lucru i-a făcut pe specialiştii în domeniu prezenţi la eveniment să declare că, în ţara noastră, trecerea la energia alternativă este doar o problemă de timp şi ajutor guvernamental.

Cel mai mare inconvenient legat de energia alternativă sunt preţurile de achiziţie, dar, în ceea ce priveşte costurile de exploatare, lucrurile se schimbă. Tehnologiile alternative sunt făcute să funcţioneze perioade îndelungate de timp fără să necesite lucrări de întreţinere, iar energia generată este gratuită.

RESURSE INEPUIZABILE
Energia verde a intrat în atenţia tuturor, mai ales că în ultima vreme se trag tot mai multe semnale de alarmă cu privire la epuizarea resurselor naturale folosite în prezent pentru generarea energiei electrice şi termice. Pe teritoriul ţării noastre, natura ne oferă un potenţial energetic ridicat. România face parte dintre puţinele ţări din lume în care resursele alternative pot fi exploatate aproape pe întregul teritoriu, astfel că energiile geotermală, solară, hidraulică şi eoliană sunt la îndemâna tuturor. În prezent, pe teritoriul ţării noastre, din paleta energiilor alternative, cea mai utilizată este energia solară.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine