Societatea noastră este aproape în întregime dependentă de disponibilitatea unor sume tot mai mari de energie. Acest lucru a ambiţionat o familie din Wales, Marea Britanie în construirea unei case independente de orice sursă de energie artificială, utilizând la maximum resursele naturale (materiale de construcţie, soare, apă de ploaie, etc).
Familia Welsh a găsit o soluţie unică pentru a reduce costurile mari ale ridicării unei locuinţe prin construirea unui case ecologice, răspunzând astfel şi dorinţei lor de a locui mai aproape de natură. Ridicarea casei a durat doar patru luni, a costat 3.000 de lire sterline, multă muncă fizică plus "mult de-a face" cu noroiul şi lemnul.
Iată câteva din particularităţile casei ecologice realizate de aceştia:
- Pentru reducerea impactului vizual s-a creat un deal artificial, înverzit, care include o parte din casă
- Pământul şi piatra excavate pentru fundaţie au fost folosite pentru ziduri de sprijin
- Structura de rezistenţă este realizată din lemn de stejar din pădurea înconjurătoare
- Căpriorii utilizaţi pentru acoperiş au atât rol structural, cât şi estetic
- Pentru izolaţia termică au fost folosite baloturi de paie în podea, pereţi şi acoperiş
- Varul este aplicat direct pe peretele de pământ, pentru a permite pereţilor să respire
- Pentru pardoseală a fost realizat un pat din resturi de lemn (surcele, rumeguş, nuiele) comprimate peste care s-a aplicat parchetul din lemn
- Toate celelalte piese necesare(instalaţii sanitare, cabluri, ferestre, soba) sunt piese reciclate
- Soba se încălzeşte cu lemne, este din fier şi cuprinde un coş din piatră mare care menţine căldura şi o degajă în mod egal
- Pentru iluminare a fost realizată o lucarnă de dimensiuni mari şi ferestre laterale
- Au fost instalate panouri solare pentru producerea electricităţii
- Sistemul de ventilare este realizat prin fundaţia casei
- Apa utilizată în casă este provenită dintr-un izvor din apropiere
- Este realizat un sistem de colectare a apei pe acoperiş pentru grădină
Principalele instrumente utilizate au fost drujba, ciocanul şi dalta. Nu au angajat o echipă de constructori, ci prin experienţa pe care o aveau şi-au ridicat singuri locuinţa. Beneficiarul recunoaşte că principala lui competenţă a fost aceea de a persevera în muncă şi de a îndeplini ţelul de la care a plecat, o locuinţă 100% ecologică.
Mai sunt multe de ajustat, însă ideea unei case construite de un om fără studii de specialiate şi fără ajutor profesional a avut un impact major la nivel global, dând un răspuns nou ideii de locuire ecologică.
Mai multe imagini grăitoare şi mult mai multe informaţii, despre construcţia acestei "căsuţe din poveste" puteţi descoperi aici , pe website-ul lui Simon Dale capul acestei familii, care se pare că nu s-a oprit aici. Asta pentru că, alături de alte opt familii, participă în acest moment la construcţia primului sat-eco construit, fără ajutor "din afară", ci numai prin implicarea directă a membrilor familiilor. Satul eco este obiectivul proiectului numit Lammas, despre care puteţi afla mai multe aici.