x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Fascinatia fantanilor

Fascinatia fantanilor

de Adela Parvu    |    07 Dec 2006   •   00:00

Element esential pentru aparitia si desfasurarea vietii pe pamant, apa exercita asupra noastra si o puternica fascinatie, indiferent de starea de agregare naturala. Marile, oceanele, fluviile, cascadele, ploile, ninsorile, ghetarii si ceturile sunt parte din maretia si din umilinta noastra

Element esential pentru aparitia si desfasurarea vietii pe pamant, apa exercita asupra noastra si o puternica fascinatie, indiferent de starea de agregare naturala. Marile, oceanele, fluviile, cascadele, ploile, ninsorile, ghetarii si ceturile sunt parte din maretia si din umilinta noastra

Tentatia omului de a imita natura este straveche, ea incepand cu picturile rupestre sau cu mastile de inspiratie zoomorfa. Pe masura ce am descalcit secretele stiintelor si am devenit o specie tehnologica, am fost tentati sa reproducem si sa ne apropiem franturi din marea lucrare a Demiurgului, iar unul dintre subiectele preferate a fost apa.

CASCADE SI FANTANI ARTIFICIALE

Deviind cursuri naturale de apa sau inducand presiuni artificiale, am simtit nevoia de a aduce in gradina noastra, in spatiile publice sau chiar in casa cascade si fantani artificiale, in cele mai variate forme sau dimensiuni. Susurul unui fir delicat sau caderea tumultuoasa a apei ne induce stari greu de definit si ne copleseste in felurite moduri, in functie de temperamentul fiecaruia si de starea sufleteasca in care ne aflam. Marile civilizatii europene antice, dar si rafinatul Orient au facut din constructia cascadelor si fantanilor o adevarata arta. Nici designerii contemporani nu sunt mai prejos, iar mijloacele de exprimare contemporane propun si ele solutii estetice remarcabile.

IN STRADA SI IN PARCURI

Fantana a devenit un element urban indispensabil, fie ca ea are un rol pur decorativ sau unul utilitar. In parcuri sau in mijlocul marilor intersectii, fantanile arteziene impresioneaza trecatorul, fac aerul mai respirabil, armonizeaza spatiile. Exista mari orase pentru care fantana a devenit emblematica, exista parcuri celebre gandite parca pentru a pune in valoare inaltarea si caderea spectaculoasa a apei intr-o fantana.

FANTANA DE ACASA

Micile fantani destinate gradinilor particulare sau chiar interioarelor sunt oferite de producatori intr-o gama extrem de variata, de la diversitatea formelor pana la complexitatea solutiilor tehnice de propulsare si recirculare a apei. Din nefericire, piata ofera si produse din categoria kitsch, prost finisate ori construite din materiale de slaba calitate. Daca decideti sa aveti o fantana acasa, indiferent de locul in care urmeaza sa fie ea instalata, e bine sa rasfoiti cateva cataloage de specialitate si, inainte de a va lasa prada primului imbold, sa stati de vorba cu un designer sau cu un arhitect.

UTILITATE PUBLICA SI DECOR INTERIOR

Estetica fantanilor de utilitate publica este la fel de importanta ca si functionalitatea lor in spatiile de trafic sau de reculegere. Bazinele mici, cu rol pur decorative, sunt oferite intr-o multitudine impresionanta de forme si culori. Amplasate la locul potrivit, ele pot deveni puncte de atractie vizuala, elemente decorative interesante. Gusturile si preferintele personale, fara a fi numaidecat reprimate, trebuie puse in armonie cu normele estetice elementare.

×