x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Feng-Shui pas cu pas

Feng-Shui pas cu pas

16 Iun 2005   •   00:00
Feng-Shui pas cu pas

Structura ciclica a timpului Metode traditionale de masurare folosite in evaluarea personala

In viziunea civilizatiei traditionale chineze, timpul (si spatiul) era conceput a fi cadrul general in care are loc miscarea continua de transformare a fiintelor si lucrurilor. Pentru a nu se instaura haosul si miscarea aleatorie, existenta era privita ca avand fundament temporal ritmul si ciclicitatea. Metodele de masurare a timpului (calendarele) s-au dezvoltat ca necesitate a diferitelor discipline si nevoi practice ale omului traditional: agricultura, medicina, geomantie, cosmologie, filozofie, organizare sociala, arta etc. Ca si disciplinele in sine, aceste metode reflectau de fapt manifestarea principiilor fundamentale pe care este construita viziunea integrativa traditionala.

Calendarul agricol ( XIA )

Dezvoltat in cadrul unei societati de tip agricol, calendarul marca schimbarile sezoniere periodice si factorii climatici specifici, aflate in stransa corelatie cu miscarile Pamantului si Lunii raportate la Soare si stelele fixe. Cunoasterea acestor ciclicitati temporale era deosebit de necesara pentru desfasurarea lucrarilor agricole si a vietii sociale.

Instrumentul cel mai timpuriu folosit a fost miscarea de revolutie a Lunii in jurul Pamantului. Timpul scurs intre doua faze de Luna Noua era de 29,53 de zile, care formau perioada unei luni selenare, iar 12 revolutii ale Lunii in jurul Pamantului durau 354 de zile. Anul solar, care marca schimbarile sezonale si climaterice, era generat de miscarea de revolutie a Pamantului fata de Soare in 365,24 de zile, impartite in 12 luni solare. Diferenta dintre calendarul solar si cel selenar se recupera prin intercalarea unei luni suplimentare o data la 2 sau 3 ani. Coincident a anului selenar cu cel solar se petrecea o data la 19 ani, perioada in care avem 7 ani cu luna suplimentara si 12 ani normali. Traditia spune ca acest tip de periodizare dateaza de pe timpul dinastiei Xia (sec. 21-16 i. C.).

In calendarul agricol, cele 12 sau 13 luni ale anului solar-selenar au intotdeauna un inceput fix. Primele 5 zile ale fiecarei luni formau o perioada denumita Climat (Hau). Trei perioade Climat formau o Diviziune energetica de 15 zile (Qi). Prima astfel de diviziune (Li Chun) marca inceputul primaverii pe 4-5 februarie. Existau astfel 24 de Diviziuni care exprimau manifestarea ciclica a vegetatiei, fiintelor si factorilor climatici in decursul anului. Sase Diviziuni formau un Sezon de 90 de zile, iar 4 sezoane intregeau anul. In derularea anului existau doua momente importante care marcau procesul de transformare Yin-Yang din natura si fiinte. Primul se petrecea la 45 de zile de la solstitiul de iarna, cand energia Yang incepea sa creasca si reprezenta venirea primaverii si inceputul anului, iar al doilea se petrecea la 45 de zile de la solstitiul de vara, adica la mijlocul anului, cand energia Yang si viata activa incepeau sa descreasca. Momentele semnificative ale anului erau marcate prin sarbatori traditionale.

Calendarul sexagenar (GAN ZHI)

Acesta este un calendar selenar, folosit in medicina traditionala si Feng-Shui pentru evaluarea persoanei si era fundamentul scolii astrologice a celor Patru Stalpi ai Destinului. Inceputul fiecarei luni este variabil si cade intotdeauna in ziua fazei de Luna Noua a lunii respective. Astfel, fiecare luna calendaristica se desfasoara intre doua momente succesive ale Lunii Noi, definite ca moment de yin maxim. Mijlocul lunii, reprezentand faza Lunii Pline, manifesta yangul maxim. Traditia dateaza originea acestui calendar inca de pe vremea legendarului Imparat Galben (Huang Di), anul 2697 i. C. fiind originea ciclurilor.

Calendarul este construit prin combinarea a doua tipuri de ciclicitati. Prima, semnificand diviziunea temporala a Cerului, reprezinta seria denara a celor 10 Trunchiuri Celeste (Tian Gan): Jia, Yi, Bing, Ding, Wu, Ji, Geng, Xin, Ren si Gui. Cele 10 simboluri reprezinta manifestarea polarizata yin-yang a celor 5 Stari fundamentale (elemente): lemn, foc, pamant, metal si apa.

Sistemul de divizare a Pamantului este alcatuit din seria duodenara a celor 12 Ramuri Telurice (Di Zhi): Zi, Chou, Yin, Mao, Chen, Si, Wu, Wei, Shen, You, Xu si Hai. Acestea rezultau din manifestarea polarizata yin-yang a celor 6 energii exogene: vantul, caldura imperiala, umezeala, caldura ministeriala, uscaciunea si frigul.

Astfel, fiecare unitate temporala reprezentand uniunea Cer-Pamant sau unitatea interiorexterior a fiintei este simbolizata de asocierea a doua caractere (trunchi celest-ramura telurica) ce exprima transformarile secvential-ciclice din univers. Un ciclu complet este format din 60 de binoame energetice (dragoni). Calendarul a fost utilizat inca din timpul dinastiei Han (sec. III) pentru calcularea anilor, lunilor, zilelor si orelor, fiecare perioada putand fi astfel definita prin una din componentele binare ale ciclului sexagenar. Cele patru perioade simbolizeaza pentru fiecare fiinta cei Patru Stalpi ai Destinului sau, care-i guverneaza sanatatea, prosperitatea, relatiile interumane si evolutia sa in timp. Fiecare binom energetic, specific unei anumite perioade, prin cele doua componente, exercita un determinism bine definit asupra interiorului si exteriorului oricarui sistem. Trunchiurile Celeste determina tipologia constitutionaltemperamentala a personalitatii noastre (interiorul), iar Ramurile Telurice determina capacitatea de reactivitate la stimulii exteriori si tipologia comportamentala.

Calendarul Trigramic

Acest calendar este folosit in Feng-Shui si astrologie (Scoala busolei) pentru evaluarea persoanei si spatiului. El are ca structura periodizarea ciclica in baza 9, cifra 9 fiind proprietatea comuna a spatiului si timpului. Este vorba de cele 8 posibile stari de transformare din Natura (trigrame), plus Centrul. In acest calendar, fundamental este Marele ciclu de 180 de ani, care se structureaza in 3 Ere de 60 de ani si 9 Perioade de 20 de ani. Subciclurile de 60 de ani asigura corelarea cu calendarul sexagenar. Inceputul ultimului Mare Ciclu a fost in anul 1864.

Analiza anului 2005

Conform calendarului bazat pe periodizarea sexagenara, anul 2005 este definit prin cuplul energetic Yi - You (stalpul anului). Acesta este al 22-lea binom din seria sexagenara si se mai numeste si "Cocosul de Lemn".

Determinantul Yi, corespunzand principiului polar Yin si elementului Lemn imprima structurii noastre interne (caracterului) trasaturile specifice determinantului: dezvoltare, expansiune, initiativa, bunavointa, optimism, abilitate imaginativa si creativa, ambitie si spontaneitate, neastampa r. La nivel somatic, influenta sa se exercita asupra muschilor si tendoanelor, ochilor, mentalului senzitiv si aparatului hepato-biliar. La nivel energetic, el asigura controlul energiei vitale (loja energetica Lemn).

Determinantul You (Cocosul), corespunzand principiului polar yin si elementului Metal, influent eaza intr-un mod specific comportamentul nostru catre exterior, imprimand structurii exogene a personalitatii anumite caracteristici: luciditate si detasare, echilibru si ordine, sinceritate si loialitate, autocontrol, determinare, meticulozitate, elocventa si expresivitate, pragmatism. La nivel somatic, el influenteaza parul, mucoasele, pielea, nasul, mentalul analitic, aparatul respirator. La nivel energetic, el controleaza schimburile organism-mediu (loja energetica Metal). Semnificatia simbolica a anului 2005 este "Cocosul utopic", fiind determinata de relatia dintre cei doi determinanti, care, in viziunea teoriei celor Cinci Elemente, e una de opozitie si complementaritate: lemn yin-metal yin. Gradul de beneficitate al influentei va depinde de capacitatea fiecaruia din noi de a constientiza si armoniza cele doua tendinte opuse ale interiorului si exteriorului nostru. Influenta anului se manifesta asupra caracteristicilor noastre cele mai generale, iar fiintele nascute in acest an vor purta toate aceste influente. Pentru definirea caracteristicilor mai individualizante este necesara continuarea analizei si a celorlalte perioade temporale: luna, zi sau ora. Numai astfel putem avea o descriere corecta a trasaturilor noastre generale si particulare, de care trebuie sa tinem cont in orice fel de actiune specifica Feng-Shui.

Conform calendarului bazat pe periodizarea ciclica in baza 9, anul 2005 face parte din Era a III-a (inferioara), Perioada a 8-a guvernata de trigrama Gen (Muntele). Guvernatorul anului este trigrama.

Arh. Dan Dumitriu Consultant Feng-Shui, Tel: 021 2329694
×
Subiecte în articol: anului lunii calendarul