x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Financiar

Financiar

16 Iun 2005   •   00:00

Jumatate din companiile de asigurari vor disparea / Euro va ajunge la 34.000-35.000 de lei

Jumatate din companiile de asigurari vor disparea

Piata romaneasca a asigurarilor a fost evaluata la peste un miliard de dolari in 2004, iar pentru acest an, analistii de la BCR Asigurari estimeaza o crestere cu 25%, pana la 1,250 miliarde de dolari. Insa perioada care va urma va fi destul de dura, in sensul ca aproximativ jumatate dintre firmele de asigurari existente pe piata romaneasca vor disparea. Comisia de Supraveghere a Asigurarilor aproape ca a dublat pragul capitalului minim obligatoriu si este de asteptat ca unele firme sa nu poata tine pasul. Este o masura care a fost dictata de rigorile aderarii la Uniunea Europeana, dar si o dezvoltare fireasca a pietei.

Unele companii mari europene prospecteaza deja piata romaneasca pentru a cumpara companii. Aegon, asiguratorul cel mai puternic din Olanda, este unul dintre cei care studiaza piata noastra.

Firmele puternice, care au in spate bani multi, sau fac parte din grupuri financiare, asociate cu banci comerciale, aplica tactica vanzarii politelor de asigurare ieftine, pentru cat mai multi clienti. Asadar, nu vor mai fi considerate produse pentru cei care au bani multi, ci se vor adresa celor numerosi, pentru care asigurarile sunt o necesitate.

BCR Asigurari a atacat piata asigurarilor oferind polite flexibile si ieftine atat persoanelor fizice, cat si firmelor mici si mijlocii. BCR Asigurari incearca sa cucereasca o clientela numeroasa pentru ultimul sau produs lansat cu o luna in urma, aproape simultan cu inundatiile, polita de asigurare complexa a locuintei. Se pot asigura casa, garajul, mobilierul, persoana, tablourile, bijuteriile etc. Polita asigura protectie impotriva riscului inundatiilor, exploziilor, incendiilor, alunecarilor de teren. In plus, sunt asigurate situatii neprevazute, de tipul inundarii vecinilor, al spargerii conductelor sau al furturilor.

Polita nu este accesibila tuturor clientilor. Compania BCR Asigurari, sora mai mica a celei mai puternice banci din piata, are, in acest moment, cel mai rapid ritm de crestere. Inca din anul 2003, BCR Asigurari a intrat in grupul primilor zece asiguratori din Romania, care controleaza 81,73% din piata.

In 2004, compania si-a consolidat pozitia ocupand, cu un volum al politelor de asigurare de 1.494 de miliarde de lei, locul 9 in Top 10. In ce priveste asigurarile creditelor si garantiilor bancare, BCR Asigurari se bucura de avantajul de a face parte din "familia" bancii cu cel mai mare dever si s-a plasat pe primul loc, avand o cota de piata de 27,89%. Dar trebuie stiut ca BCR nu conditioneaza creditarea de existenta unei polite la compania sa de asigurari. Piata e libera, astfel incat un client al BCR poate avea asigurare de viata la ING, de exemplu.

Competitia s-a inasprit si pentru ca piata se misca. Anul trecut, suma politelor vandute in Romania a depasit 866 milioane de euro, din care 188 milioane de euro erau asigurari de viata. BCR Asigurari vrea sa fie una dintre cele mai dinamice companii. La finalul lunii aprilie, BCR Asigurari avea peste 409.000 de clienti, cu 121.000 mai mult fata de 31 decembrie 2004. Numarul firmelor care au polite de asigurare la BCR Asigurari s-a dublat fata de anul 2003, ca efect direct al introducerii unei polite complexe de asigurare pentru IMM-uri, Smart. Cum creditele iau avant, este de asteptat un flux intaritor si dinspre banca sora, care se lupta cu agresivitate pentru mentinerea pozitiei de lider al pietei financiare romanesti.

Euro va ajunge la 34.000-35.000 de lei

Analistii financiari apreciaza ca, in urmatoarele doua-trei luni, se vor afla in piata romaneasca sume mari de bani, pentru ca doua emisiuni mari de titluri de stat, platite cu un randament de 17%, ajung la scadenta. Acesti bani se vor misca in piata si ar putea deprecia euro. Cursul actual, de 36.100-36.200, este rezultatul interventiilor bancii centrale in piata valutara. In acelasi timp, se estimeaza insa ca scaderea euro este temporara si conjuncturala si se prevede ca moneda europeana va atinge un curs de 37.000-38.000 de lei pana la finalul anului.

Unele banci, intre care se numara si BCR, au ca politica promovarea creditelor in lei, intrucat nu au ca strategie asumarea totala a riscului valutar.

Analistii BCR sustin insa ca dobanzile sub 10% sunt nerealiste si sunt rodul competitiei neloiale. Conform lor, un nivel de dobanda de 9% la creditele in lei nu este un nivel real al dobanzilor din piata, ceea ce duce la o denaturare a pietei. Ei considera, in acelasi timp, ca dobanzile active la BCR sunt mult mai mici decat dobanzile medii pe sistemul bancar. Banca are un "culoar" de dobanda pentru creditele acordate firmelor cuprins intre 14% si 22%.

La finele lunii mai 2005, BCR avea un portofoliu de 850.000 de contracte de credit si 4,7 milioane de clienti si s-a anuntat ca, in viitorul apropiat, se doreste stimularea creditelor in lei. Creditele in lei acordate de BCR au crescut in primele patru luni cu 22% fata de finalul anului trecut. Creditele in valuta au crescut cu 37%.

Sursa: www.wall-street.ro
×
Subiecte în articol: piata asigurari