x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Finisaje deosebite şi neobişnuite pentru zona băii

Finisaje deosebite şi neobişnuite pentru zona băii

de Alina Iancu    |    20 Mar 2010   •   00:00
Finisaje deosebite şi neobişnuite pentru zona băii

Designul de interior reprezintă o lume aflată într-o permanentă schimbare. Neîncetat apar noi tendinţe ca urmare a evoluţiei şi a inerentei nevoi de inovaţie.



Baia este o funcţiune a locuinţei care, de-a lungul timpului, a cunoscut schimbări semnificative. La acest moment, tendinţa cea mai pregnantă privitoare la ea este aceea de a o considera nu numai un spaţiu strict funcţional dedicat întreţinerii, ci şi un spaţiu de relaxare, un spaţiu foarte frumos amenajat. Soluţiile de ambientare dedicate băii sunt supuse acestui considerent aşa încât la acest moment ele sunt în primul rând adaptate condiţiilor specifice zonei de baie şi în al doilea rând "arată foarte bine" tocmai pentru a crea o atmosferă propice stării de bine, de relaxare.

Vom face referire în rubrica noastră la soluţii de acest gen, din categoria finisajelor pentru baie. O alternativă la acoperirile ceramice, respectiv lambriurile, placările cu plută, lemn şi HPL. Toate aceste materiale sunt special tratate astfel încât să reziste la gradul mare de umiditate care se produce în băi.

LAMBRIURILE DIN PVC
Astfel de placări se pot dovedi de un real folos atunci când vreţi să vă redecoraţi baia, dar nu dispuneţi de un buget sau de o perioadă de timp foarte mare.

Faţă de lambriul clasic realizat din lemn sau din MDF, acesta prezintă rezistenţă la umiditate de până la 100%, şi nu întreţine arderea. Celulele de aer de 6, 8 sau 10 mm grosime aflate în structura lui, fac din acest lambriu un bun izolator termic şi fonic. Este rezistent la agenţi chimici şi biologici, la oxidare, putrezire sau coroziune, nu este toxic şi poate fi reciclat în totalitate. Spre deosebire de faianţă este considerat a fi o suprafaţă caldă care poate fi uşor înlocuită în caz de avarie.

MONTAJ, DURABILITATE ŞI MODELE
Un alt avantaj îl constituie faptul că lambriurile din PVC pot fi montate pe suprafeţe deja existente, greu de îndepărtat sau de îndreptat. Toată munca de desprindere a faianţei urmată de nivelarea pereţilor este evitată, iar în cazul în care vreţi să scăpaţi de costurile de manoperă şi daţi dovadă de puţină îndemânare, puteţi monta lambriul chiar dumneavoastră.

Astfel, de la Cristian Suma, director importuri la Best Products Grup SRL, aveţi la dispoziţie în acest sens câteva indicaţii privitoare la procesul de montare al lambriurilor din PVC.

"Se aplică pe un rastel (rigle montate orizontal din 40 în 40 cm) fie din PVC, fie profile din tablă zincată (ca la montajul gips-cartonului) sau chiar lemn simplu - dar de preferinţă tratat.

O etanşare bună cu chituri siliconice 100%, făcută cu atenţie la margini, asigură evitarea oricărei neplăceri." Astfel de etanşări împiedică pătrunderea apei şi a umezelii în spatele plăcilor de lambriu, iar celulele de aer din interior previn apariţia condensului şi implict a mucegaiului.

După aplicare, lambriul nu necesită nici un fel de tratament special pentru întreţinere. Poate fi curăţat cu orice fel de detergent de uz casnic şi cu un burete atât timp cât acestea nu sunt abrazive. Trebuie însă evitată aplicarea lui în zone expuse la căldură excesivă (accesul direct pe suprafaţa lambriului a razelor de soare, mai ales pe timp de vară când acestea "lovesc" cu temperaturi extrem de ridicate) şi îngheţul.

Trecerea timpului nu afectează cu nimic lambriul din PVC, aşa cum se întâmplă în cazul celui din lemn drept care nu va necesita băiţuire, lăcuire sau vopsire.

Privitor la durata de viaţă a acestora, aflăm de la Roxana Curecheriu, director de vânzări la Lian 99 Com SRL, că "depinde de mai mulţi factori, unul dintre ei fiind modul de producţie. Ele pot rezista până la 20 de ani, în condiţiile în care sunt întreţinute corespunzător".




Modelele de lambriu din PVC aflate pe piaţă sunt nenumărate şi variază de la cele simple albe sau colorate, pastelate sau metalizate, până la imitaţii de lemn, cărămidă, marmură sau mozaic.

Dimensiunile plăcilor pornesc de la 2,7 m înălţime şi ajung până la 6 m. Pe lăţime puteţi găsi panouri de la 10 până la 25 cm cu grosimi ce variază între 5 şi 10 mm.

PLACĂRI CU PLUTĂ ŞI LEMN
Uşor de folosit şi cu un aspect plăcut, pluta se numără printre produsele care pot fi folosite fără nici o problemă, în spaţiile destinate băilor. Este un material deosebit, din acest motiv e folosit pentru decoraţiuni, pentru acoperiri ale podelelor, sau ale pereţilor: lambriuri, tapet şi folii decorative. Este un bun izolator termic şi fonic, nu absoarbe praful şi este impermeabil.

Raportul calitate ­ preţ este bun, mai ales dacă luaţi în considerare şi rezistenţa sporită la uzura a plutei. Lambriul din plută este decorativ şi conferă căldură şi armonie acolo unde este aplicat. Se comercializează sub formă de plăci cu dimensiunile 600x300x3mm şi este disponibil în numeroase modele. Mai multe informaţii despre astfel de placări găsiţi pe www.kromston.ro.

Cu toate că nu este indicat să fie folosit în încăperi cu grad de umezeală ridicat, există totuşi câteva esenţe de lemn utilizate pentru placările pereţilor în băi. Este vorba despre esenţele de lemn tare, exotic, precum teak sau jojoba. Datorită coeficientului mic de dilatare pot fi folosite în băi însă numai după ce au fost supuse unor tratamente speciale care le protejează împotriva umidităţii. Spaţiile în care există lambriuri sau podele confecţionate din aceste esenţe de lemn trebuie să fie bine ventilate, iar lemnul întreţinut cu uleiuri speciale, ceruite sau lăcuite. De asemnea, mare grijă la petele mari de apă care trebuie îndepărtate rapid.

PLACĂRI CU HPL
Materialele HPL (High Pressure Laminate) sunt plăci şi panouri decorative formate dintr-un strat de hârtie decorativă sau furnir natural şi multiple straturi de hârtie celulozică, impregnate cu răşină fenolică şi fuzionate la presiune înaltă şi temperatură ridicată.

Plăcile HPL sunt rezistente la impact, abraziune şi uzură, sunt uşor de întreţinut, iar aspectul nu este afectat de trecerea timpului. Disponibile într-o varietate de 450 de culori şi finisaje, panourile HPL pot fi satinate, mate sau lucioase, cu nuanţe şi texturi de lemn, pot avea finisaje cu furnir de lemn autentic sau cu strat de metal. De asemenea, permit imprimarea şi personalizarea cu ajutorul tehnologiilor moderne care tipăresc în interiorul plăcii şi nu doar pe suprafaţa ei.

Astfel de placări sunt indicate pentru spaţiile umede datorită rezistenţei la umiditate şi pot fi aplicate pe perete în mai multe moduri despre care ne-a vorbit Florin Negru, arhitect designer la Alla Furniture: "Plăcile HPL pot fi aplicate cu ajutorul unor montanţi metalici (în formă de U, L sau T) sau de lemn cu prinderi mecanice sau chimice. O altă soluţie este prin lipire direct de suprafaţa pereţilor (cu adezivi speciali), aceştia fiind în prealabil bine finisaţi sau placaţi cu gips carton, de care se lipesc plăcile de HPL, rosturile dintre plăci se izolează sau chituri siliconice rezistente la umezeală, mucegaiuri şi raze ultraviolete".

Ca şi lambriul din PVC, plăcile din HPL nu au nevoie de întreţinere specială după ce au fost montate, sunt uşor de curăţat şi întreţinut şi rezistente la pătare.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine