x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Flori tot timpul anului

Flori tot timpul anului

18 Mar 2005   •   00:00

VERDE
Visul multora dintre noi este sa aiba o casa pe pamant, nu neaparat mare, dar care sa dispuna de o gradina, caci nevoia reintoarcerii la natura se resimte din ce in ce mai acut.
Intr-o epoca in care suntem condamnati sa ne "sufocam" mai bine de 10 ore zilnic in colosi moderni de sticla si aluminiu, dorinta de a fi aproape de natura a devenit o necesitate.

Multi dintre cei carora sansa le-a suras se pot lauda cu realizarea unui peisaj demn de o gradina botanica. Printre ei se numara si proprietarul acestei superbe oaze de liniste. Locuinta sa este situata pe malul lacului si de aceea a dorit ca gradina sa fie o continuare a acestuia. Privind-o de pe primul nivel al casei, se observa clar unitatea dintre elementele gradinii: alei, arbusti, dispunerea straturilor de flori.

In amenajarea gradinii, s-a pornit de la o alee necesara pentru a ajunge la pontonul existent pe malul lacului, dupa care au aparut brazii si arbustii de pe margine, acestia avand si sarcina de a asigura separatia vizuala de curtea vecinilor. Aleile pietonale ce inconjoara casa au fost incadrate de straturi de flori care inveselesc imaginea zidurilor.

PONT
Proprietarul casei nu este specialist in amenajarea gradinilor, dar spune ca a ales florile din curte in functie de sezon, caci dorea sa aiba plante inflorite in toate anotimpurile. Aici convietuiesc arbusti din China (Berberis Wilsoniae) si Australia (Cordyline), crizanteme, buxus, ienupar, trandafiri.

FICUSUL
Un buchet de flori vesel, viu colorat si plin de expresivitate, asa cum este cel din imagine, ne imprima intotdeauna o stare de buna-dispozitie. Vocea expresiva a unei serenade florale ne umple de caldura si bucurie, iar prospetimea unui manunchi de plante exotice si continentale trezeste spiritul adormit si anunta victoria primaverii.

Genul Ficus, originar din regiunile tropicale din Australia, India, Malayezia, Africa si Japonia, cuprinde foarte multe specii incadrate in trei mari categorii, in functie de tipul plantei: arboricol, arbustiv sau tufos si agatator. Intreaga planta contine un latex ce provoaca alergii persoanelor care intra in contact cu el.

Ficusul se inmulteste prin butasire; se fac butasi cu 2-4 frunze. Deoarece planta contine latex, butasii se tin 10-15 min in apa calda (30-35 grade Celsius) sau se lasa sa se usuce latexul in aer, dupa care se inlatura. Este de preferat ca, pentru o inradacinare sigura, sa se foloseasca stimulatori de inradacinare. Inradacinarea se produce in 4-6 saptamani, la 25-28 grade Celsius. Perioada cea mai buna pentru butasire este in lunile ianuarie-februarie-martie, la temperatura camerei, pentru a evita atacul unor daunatori care sunt favorizati de aerul uscat existent in majoritatea apartamentelor. Este sensibil la atacul paduchilor lanosi, testosi si paianjenului rosu, precum si la boli ca patarea neagra, antracnoza, alternarioza.
×