x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Fonoizolatia, o investitie care te linisteste

Fonoizolatia, o investitie care te linisteste

de Catiusa Ivanov    |    23 Feb 2006   •   00:00
Fonoizolatia, o investitie care te linisteste
INVESTESTE INTELIGENT
Societatea in care traim este una zgomotoasa. Auzim zgomot din strada, de la vecini, producem zgomot. Zgomotul ne invadeaza. Oare o societate care produce atata zgomot este capabila sa produca si liniste?

Noi am stat de vorba atat cu specialisti, cercetatori in domeniul acusticii constructiilor, cat si cu firme care executa lucrari de fonoizolatie si va vom prezenta cele mai bune solutii pentru combaterea zgomotului.

DE CE AVEM NEVOIE DE FONOIZOLATIE?

Fonoizolarea este metoda ce poate fi adoptata pentru a se impiedica transmiterea zgomotului intre doua incaperi. Aceasta are rolul de a impiedica trecerea zgomotului dintr-o incapere in alta. Spre exemplu, daca vecinul dumneavoastra este mai zgomotos (asculta muzica cu volumul la maximum), iar dumneavoastra aveti locuinta fonoizolata corect, cu siguranta nu veti auzi zgomotul; bariera fonoizolanta impiedica zgomotul sa treaca din apartamentul vecin in apartamentul pe care il detineti.

MATERIALE FONOIZOLANTE

Stoparea zgomotelor depinde de materialele pe care le folositi pentru a crea bariera fonoizolanta. Sunt materiale care asigura o fonoizolare eficienta (sistem de vata minerala cu placi de gips-carton), iar altele doar o modesta estompare a zgomotului (placi de polistiren expandat). De asemenea, conteaza si suprafata din locuinta pe care o fonoizolati. Spre exemplu, daca sursa de zgomot este casa liftului, amplasata langa apartamentul dumneavoastra, atunci este indicat sa fonoizolati peretele vecin cu sursa de zgomot, nu este nevoie sa fonoizolati toata incaperea sau intreg apartamentul.

SOLUTII RECOMANDATE

Marta Zaharia, doctor inginer INCERC Bucuresti, afirma ca solutiile pentru fonoizolare se contureaza in functie de situatia concreta, pe teren si de natura zgomotului. Daca este vorba de zgomot aerian (zgomotul care se propaga prin aer, spre exemplu cel produs de muzica, vocea vecinilor certareti etc.), se recomanda ca peretii despartitori sa se fonoizoleze cu o structura compusa dintr-un strat de vata minerala cu grosime de 5 cm si densitate de 80-100 kilograme pe metru cub peste care sa se aplice o placa sau doua de gips-carton (la doua placi se asigura un strat mai consistent).

Pentru tavane, in cazul in care zgomotul vine de la vecinul de deasupra dumneavoastra, se recomanda aplicarea unui plafon fals dublat cu strat de vata minerala.

Pentru a se impiedica propagarea zgomotului produs de voi, prin pardoseala, catre vecinul de dedesubt, Marta Zaharia afirma ca este indicat sa se foloseasca o pardoseala de tip "dala flotanta", compusa din material termoizolant, peste care se monteaza parchetul sau gresia. De asemenea, in acest fel nici zgomotul pe care voi il produceti nu va ajunge la vecinul de dedesubt.

In cazul in care ne confruntam cu zgomot de impact (produs de tocuri pe gresie sau parchet ori de la lovituri in mobila, obiecte etc.), este indicat ca solutie ieftina sa se acopere gresia sau parchetul cu materiale de tip mocheta sau covor. Cel mai eficient este ca pe sub parchet sa se monteze un strat fonoizolant (dala flotanta).

In cazul in care sursa de zgomot sunt tevile de apa, specialistul INCERC propune ca solutie invelirea tevilor cu cochilii de vata minerala si mascarea acestora cu placi de gips-carton, dar aceasta solutie poate fi destul de complicata si costisitoare.

In cazul in care va deranjeaza zgomotul produs de utilizarea apei menajere, in cele mai multe cazuri este de vina tipul de robinet sau modalitatea de realizare a coturilor instalatiilor de apa. Exista si robinete care functioneaza fara a produce prea mult zgomot.

Dragos Limona, inginer Revolt Security, firma care executa lucrari de fonoizolare, recomanda pentru o fonoizolare eficienta rulouri de vata minerala, dar si folosirea placilor de polistiren extrudat. Aceasta parere nu este insa impartasita de specialistul INCERC doctor, inginer Marta Zaharia, care a constatat, in urma testarilor, ca cea mai buna solutie este o structura compusa din vata minerala si placi de gips-carton. Specialistul INCERC a afirmat ca polistirenul extrudat se foloseste pentru termoizolare, nu pentru fonoizolare. Reprezentantul firmei Isover, Gabriel Golumbeanu, intareste opinia Martei Zaharia, argumentand ca vata minerala se comporta excelent pentru estomparea zgomotelor. Golumbeanu spune ca de multe ori firmele de executie recomanda polistirenul expandat deoarece manopera este mai usoara pentru mesteri si de aceea acestia nu iau in considerare calitatile de izolare acustica a materialelor. Pentru a va proteja de zgomotul urban se recomanda folosirea unei tamplarii termoizolante, care are proprietati fonoizolante performante.

LA CINE APELATI?
Este indicat sa apelati la un specialist, nu sa executati lucrarile singuri. Specialistii au aparatura speciala care masoara nivelul de zgomot din incapere si va pot spune cu exactitate ce masuri de izolare trebuie adoptate pentru a nu mai avea probleme cu zgomotul. Inainte sa incheiati contractul cu firma care va executa lucrarile, este indicat sa cereti date exacte si un cost total al lucrarilor pentru a constata daca va incadrati in bugetul disponibil.

DURATA
Depinde de marimea spatiului pe care trebuie sa il fonoizolati, de complexitatea lucrarii si de firma la care apelati. O lucrare de fonoizolare laborioasa pentru un apartament poate dura in jur de o saptamana

PRETURI
Pentru rulourile de vata minerala platiti in jur de 20 euro/mp, pentru placile de polistiren expandat platiti in jur de 30 euro/mp. La pretul materialelor se adauga si manopera, in jur de 4-5 euro/mp
×
Subiecte în articol: zgomot minerala vata zgomotul