x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Frigider sau combina frigorifica?

Frigider sau combina frigorifica?

de Catiusa Ivanov    |    23 Mar 2006   •   00:00
Frigider sau combina frigorifica?

Achizitionarea unui frigider sau a unei combine frigorifice este o investitie pe termen lung ce scoate din buzunarul dumneavoastra o suma frumusica de bani.

NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Achizitionarea unui frigider sau a unei combine frigorifice este o investitie pe termen lung ce scoate din buzunarul dumneavoastra o suma frumusica de bani. Pe piata se afla o multime de asemenea produse, iar alegerea unuia dintre ele poate sa va dea serioase batai de cap. Poate o sa spuneti ca nu are a face, fiindca il alegeti pe cel care va place cel mai mult, si totusi nu este atat de simplu.

Din pacate, multi romani au ramas cu reminiscenta necesitatii proviziilor. De aceea opteaza deseori pentru o combina frigorifica, un produs de care nu au nevoie, in conditiile in care magazinele ofera constant alimente proaspete. Ulterior constata ca acest aparat electrocasnic consuma curent pentru doar cateva produse alimentare. Deci le-ar fi fost mai de folos un frigider. Atunci cand alegeti un aparat de refrigerat trebuie sa tineti cont de o multime de criterii, pentru a fi siguri ca l-ati achizitionat pe cel care se potriveste cel mai bine nevoilor dumneavoastra.

MARE SAU MIC?

Pentru a sti ce sa alegeti trebuie sa va raspundeti la urmatoarele intrebari: cati membri aveti in familie, mancati mai mult acasa sau in oras, ce tipuri de alimente preferati - legume si fructe, lactate sau carne, cum faceti aprovizionarea cu alimente - in fiecare zi sau saptamanal si in cantitati mai mari.

Daca aveti putini membri in familie, daca gatiti rar ori va permiteti sa mancati mai mult in oras decat acasa, nu are rost sa va cumparati o combina frigorifica sau un frigider foarte mare. Va este suficient un frigider cu o singura usa, de dimensiuni reduse. Daca insa aveti o familie numeroasa si va faceti aprovizionarea saptamanal, in cantitati mari, un frigider nu va fi suficient, aveti nevoie de o combina frigorifica (mai ales daca cumparati produse congelate sau preparate din carne).

CONGELATOR SEPARAT?

Combinele frigorifice au congelatoare cu capacitati mai mari si usi separate pentru frigider si congelator. Prin separarea celor doua compartimente, usa congelatorului se deschide mai rar, iar temperatura din interiorul sau ramane constanta mai mult timp, fapt ce asigura o mai buna pastrare a alimentelor congelate si un consum mai redus de energie. Acest tip de produs este recomandat pentru persoanele care folosesc mai rar congelatorul, deoarece se economiseste substantial energie electrica.

In cazul in care folositi congelatorul pe perioade limitate de timp, dar totusi atunci cand il folositi aveti nevoie de un volum mare (cum este cazul Sarbatorilor de iarna, cand se depoziteaza cantitati mari de carne sau toamna cand congelati legume pentru iarna), ar fi indicat sa cautati frigidere sau combine frigorifice cu doua compresoare. Astfel frigiderul poate functiona independent de congelator, fapt care ne permite o economie importanta de energie in perioadele in care congelatorul nu va este de folos.

CRITERIUL ESTETIC

Aici, pe langa propriile gusturi, trebuie sa tineti cont de mobila pe care o aveti in bucatarie, de forma bucatariei si de dimensiunile in care se va incadra viitorul frigider. De cativa ani au aparut pe piata frigidere incorporate in mobila de bucatarie. Acestea au un aspect placut si se incadreaza mai bine in spatiul disponibil.

ECONOMISITI CURENT
Iata cateva trucuri care vor micsora consistent consumul acestuia si, implicit, costul facturii la energie electrica. Selectati temperatura corecta cu ajutorul termostatului; nu are rost sa selectati o temperatura mai scazuta decat este nevoie, fiindca se lasa cu Kw in plus.

Nu introduceti alimente calde in interiorul acestuia, deoarece racirea temperaturii din interior mareste consumul de energie.

Evitati amplasarea frigiderului in locuri expuse in mod direct razelor solare sau in apropierea surselor de caldura, intrucat acest lucru poate cauza marirea consumului energetic.

CONSUMUL ENERGETIC
Consumul energetic este un alt criteriu-cheie de selectie a frigiderului sau a combinei frigorifice, stiut fiind ca electrocasnicele mari sunt printre cele mai mari consumatoare de energie, dintre echipamentele din casa. Clasele energetice sunt afisate pe toate echipamentele de racire si sunt marcate cu litere de la A (nivelul cel mai redus de consum energetic) la F (cel mai ridicat consum energetic).

Exista chiar produse al caror consum foarte scazut de curent electric le situeaza in clase superioare, cum ar fi AA sau A+ (cu 25% mai eficiente energetic). Prima litera indica clasa de consum, iar cea de a doua - performantele (cele din clasa AA au consum foarte redus de energie electrica si performante optime).
×
Subiecte în articol: energie frigider