x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Furturile din casele de vacanta: solutiile juridice si legale

Furturile din casele de vacanta: solutiile juridice si legale

de Av. Florentina Sandu    |    03 Aug 2006   •   00:00
Furturile din casele de vacanta: solutiile juridice si legale
CE SPUNE LEGEA
Pentru cei care au casuta de week-end sau de vacanta, aceasta poate reprezenta nu numai un loc de relaxare, dar si o sursa suplimentara de griji si, din pacate, o atractie pentru cei care stiu ca nu e in permanenta locuita.

Ce putem face? In afara de instalarea unor alarme, putin eficiente daca este o localitate mai izolata si nu exista in zona o firma de paza sau un post de politie care sa reactioneze la atentionarea sistemului antiefractie, din pacate nu ne raman multe mijloace de prevenire a furturilor, ci mai mult modalitati de a incerca sa recuperam bunurile sustrase, de multe ori, chiar de vecinii care stiu si ce lucruri exista in casa sau in curte si cand lipsim de acasa.

PASTRATI DOCUMENTELE

Pastrati toate facturile bunurilor pe care le cumparati. Daca acestea nu sunt stantate cu o serie sau alte elemente care sa permita identificarea bunului, mentionati dumneavoastra pe factura sau bon cateva indicii (culoare, dimensiuni, serie, numar piese etc.). Incercati sa aveti un dosar cu aceste facturi si bonuri, care sa constituie un "inventar" al lucrurilor pe care le detineti, pentru a putea dovedi cu acte ca ati avut un bun care, ulterior, a fost sustras.

In caz contrar, va trebui sa dovediti cu martori ca lucrurile respective v-au apartinut, dar memoria unui martor, chiar de buna-credinta, nu va putea fi niciodata la fel de precisa ca un inscris.

LA POSTUL DE POLITIE

In cazul in care sesizati ca in lipsa dumneavoastra v-au fost sustrase bunuri din gospodarie, anuntati imediat postul sau sectia de politie competenta, fara a modifica in nici un mod ceea ce ati gasit in casa (lucruri rasturnate, usi deschise, ferestre fortate sau sparte). Solicitati prezenta politistilor pentru a se face cercetarea la fata locului si pentru a se preleva probe.

Formulati plangerea in scris si descrieti in amanunt toate bunurile care v-au fost sustrase, cu toate detaliile pe care vi le amintiti (de exemplu, faptul ca lucrul era zgariat intr-un colt, era fisurat sau avea vreun defect). Mentionati ca va constituiti parte civila si solicitati restituirea bunurilor, in masura in care acestea mai sunt gasite la persoana care le-a sustras sau solicitati contravaloarea acestora.

FURTUL CALIFICAT

Infractiunea de furt (care devine furt calificat daca este savarsita noaptea, de doua sau mai multe persoane impreuna, prin efractie sau escaladare, prin folosire de chei adevarate sau mincinoase) este o infractiune grava, care se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 12 ani (furtul simplu) si, respectiv, de la 3 la 15 ani (furtul calificat). Politistii trebuie sa faca cercetari pentru a descoperi autorii infractiunii. Uneori audierea vecinilor poate aduce informatii esentiale, intrucat acestia pot vedea cine se apropie de casa ori transporta obiecte similare cu cele care v-au fost sustrase. In masura in care vecinii cunosc cine v-a furat lucrurile, dar ascund aceasta, devin si ei complici la infractiunea de furt, pedeapsa fiind tot inchisoarea.

Verificati periodic la politie care este stadiul solutionarii plangerii dumneavoastra si daca cercetarile au avansat in vreun mod.

In masura in care aflati unde au ajuns o parte din bunuri, nu incercati sa va faceti singuri dreptate si sa va luati lucrurile inapoi, pentru a nu savarsi chiar dumneavoastra o fapta prevazuta de legea penala. Anuntati politia si deplasati-va cu un politist pentru a verifica, intrucat este posibil ca acea persoana sa aiba in curte un bun care doar sa semene cu al dumneavoastra sau chiar sa il fi cumparat, fara sa stie ca bunul v-a apartinut. In acest ultim caz, persoana - cumparator de buna-credinta - va fi obligata sa va restituie bunul, urmand sa intoarca actiune judecatoreasca impotriva celui de la care a cumparat bunul, pentru restituirea pretului.

Daca persoana a cumparat bunul sau l-a primit stiind ca este furat, se face vinovata de savarsirea infractiunii de tainuire, care se pedepseste, de asemenea, cu inchisoare.

In cazul in care bunurile sustrase se gasesc chiar la cel care le-a furat, acestea va vor fi restituite de catre organul de urmarire penala sau de catre instanta, cu obligatia dumneavoastra de a le pastra pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti in cauza respectiva, pentru a nu fi afectata in vreun mod justa solutionare a cauzei si aflarea adevarului. Este o modalitate de reparare in natura a prejudiciului material cauzat prin infractiune, prevazuta de Codul de Procedura Penala.

PAZNICI SAU ADMINISTRATORI

Uneori, proprietarii angajeaza persoane din localitate sa aiba grija de casa in lipsa lor. Aceasta poate insemna sa puneti lupul paznic la oi, daca nu alegeti cu foarte mare grija persoana careia sa-i incredintati cheile casei.

Pentru a va lua cateva masuri de precautie si in acest caz, incheiati un contract cu aceasta persoana, pentru a putea demonstra ca avea obligatia sa aiba grija de casa si de bunuri in lipsa dumneavoastra, primind in acest sens cheile imobilului. Mentionati in contract ca raspunderea sa va fi penala daca isi insuseste sau vinde bunurile dvs. Chiar si in lipsa acestei mentiuni raspunderea sa exista conform legii, dar o precizare scrisa poate fi o masura preventiva in acest caz.

SOLUTII RAPIDE

Daca acest paznic sau administrator va provoaca pagube sustragandu-va din lucruri sau vanzandu-le, el se face vinovat de savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa, care se pedepseste cu inchisoarea. In acest caz insa este necesara plangerea dumneavoastra prealabila, care trebuie formulata in cel mult doua luni de la data la care ati aflat cine este faptuitorul.

Cazul poate fi mai usor de rezolvat, intrucat acest administrator poate preciza cui a vandut lucrurile ce va apartineau si, cu ajutorul organului de urmarire penala, le puteti recupera, asa cum am mentionat anterior.
×