x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gardurile electrice - O solutie putin utilizata

Gardurile electrice - O solutie putin utilizata

de Melania Floarea    |    27 Apr 2006   •   00:00
Gardurile electrice - O solutie putin utilizata
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Multi cititori sunt extrem de interesati de posibilitatea securizarii proprietatilor private prin metode mai putin utilizate pana acum la noi. Este vorba de montarea unor garduri electrice de sine-statatoare sau ca anexa unui gard deja montat.
Intrebarile cititorilor nostri sunt legate de urmatoarele aspecte: daca legea permite sau nu montarea unor astfel de garduri, ce riscuri prezinta o imprejmuire electrica, ce costuri de instalare si de exploatare suporta proprietarul? Problema e mai mult decat delicata: nu avem legislatie care sa permita persoanelor fizice amplasarea de garduri electrice in vederea protejarii proprietatii private, dar nici legi care sa interzica acest lucru.

Astfel, nici Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor, dar nici Hotararea de Guvern nr. 457/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de echipamente electrice de joasa tensiune nu mentioneaza distinct ca o persoana fizica isi poate proteja proprietatea prin inconjurarea unor perimetre cu gard electric.

Acolo unde legea "tace" si nu interzice expres un lucru, pe cale de consecinta acesta este permis. De altfel, exista o multime de proprietati inconjurate cu astfel de sisteme de protectie. Exista si firme specializate pe sisteme de protectie care includ si sistemul in discutie si care descriu pe site-urile lor in mod amanuntit tipurile de garduri electrice, faptul ca acestea nu pun in pericol viata sau sanatatea oamenilor si animalelor.

Am contactat in acest sens unul dintre reprezentantii unei astfel de companii care ne-a oferit informatii interesante si detalii despre acest sistem de protectie a proprietatilor private.

Gardurile electrice se pot amplasa la orice fel de proprietati, indiferent daca sunt locuinte private, santiere in lucru, mini-cartiere, zone rezidentiale, zone industriale, ferme agricole sau de animale. Nu exista restrictii de montaj, practic pot proteja lungimi, inaltimi sau suprafete oricat de mari, in functie de necesarul clientului. De asemenea, exista si variante de garduri specifice pentru agricultura, folosite la delimitarea zonelor de pasunat (acestea sunt in general portabile, de consum mic, alimentate de la baterii, si foarte usor de montat, insa nu au facilitati de alarmare la atingere). O categorie aparte o reprezinta sistemele de delimitare pentru zone de vanatoare si gradini zoologice, acestea respectand norme de montaj specifice tipicului aplicatiei si zonei de instalare. De retinut insa ca, indiferent de tipul de gard sau de obiectiv, este obligatorie semnalizarea gardului electric prin semne specifice (design, colorit si dimensiuni standardizate). De asemenea, gardurile electrice trebuie sa functioneze independent de gardurile clasice (traditionale), eventual in paralel sau suprapuse, insa fara nici o legatura electrica cu acestea.

CE SPUNE LEGEA


Nu exista o reglementare specifica referitoare la garduri electrice in legislatia romana. In principiu, sistemele de alarma, paza si protectie sunt reglementate de Legea 333/2003, insa aceasta nu specifica nimic. Pe de alta parte, exista normative tehnice pentru instalatii electrice de tensiuni mici si medii (pana in 6kV, respectiv 20kV) care se refera in special la sistemele de transport si distributie a energiei electrice, insa partile "comune" (de exemplu normele de izolatie, impamantare, interferente RF etc.) trebuie respectate de sistemele de tip gard electric. Singura reglementare referitoare la garduri electrice este Standardul European EN-61011 care se refera la toate tipurile de gard electric si reglementeaza nivelele maxime de sarcina electrica admisibile, standard preluat in aproape toate tarile europene (BS-EN61011 Marea Britanie, DK-EN61011 Danemarca, SR-EN61011 Romania). Aceste valori specificate in standard indica atat valorile maxime de sarcina ce pot fi folosite astfel incat sa nu fie daunatoare pentru oameni si animale, cat si conditiile minime de mediu si energetice ce trebuie indeplinite.

NORME SI CERTIFICATE EUROPENE


Pentru ca instalarea unui gard electric sa fie 100% legala, instalarea, componentele active ale acestuia (cele care injecteaza sarcinile electrice) trebuie sa fie insotite de un certificat de conformitate eliberat de un organism de certificare european (de exemplu Demko) si unul din tara in care se instaleaza (de ex. ICPE sau ISOPE in Romania).

Prin aceste certificate se garanteaza faptul ca produsul se incadreaza in normele tehnice specificate in standardul EN-61011 si implicit nu prezinta un pericol pentru mediu (deci poate fi instalat). Totusi, deoarece legislatia nu specifica explicit necesitatea conformitatii cu acest standard, gardurile electrice pot fi instalate si in lipsa certificarii, insa intr-o astfel de situatie, in caz de accident (care, atentie, poate fi chiar si mortal in cazul echipamentelor care debiteaza sarcini electrice necontrolate sau prea mari) raspund penal atat proprietarul, cat si instalatorul.

PARAMETRI TEHNICI


Pentru a nu pune in pericol sanatatea oamenilor sau a animalelor, performantele electrice maxime ale gardurilor electrice sunt date de standard. In general se folosesc incarcaturi de 1.0-4.5 J la variantele civile si 4.5-5.0 J la cele militare (5.0 J este maximum admisibil, astfel incat sa nu apara probleme de sanatate indiferent de persoana sau mediu (umezeala, ceata condensiva etc.). Tensiunile folosite sunt in gama 4.000-8.500 V la gardurile de protectie pentru oameni si pana la 10.000 V pentru animale (deoarece animalele cu blana percep mai greu descarcarea electrica - insa indiferent de tensiune, sarcina descarcata nu trebuie sa depaseasca 5.0J).

SISTEME ALARMABILE


In cazul gardurilor electrice pentru aplicatii de protectie perimetrala (atat civile, cat si militare), acestea sunt alarmabile, adica pot genera alarme (sonore, optice etc.) in caz de incident (atingere, taiere, scurtcircuit intre fire, scurtcircuit intre un fir si pamant etc.). Alarmarea se poate face atat local, cat si prin transmisie la distanta (catre centrale de alarma, dispecerate de paza sau chiar telefonul mobil al proprietarului - acesta primind un "Bip" de la gardul electric prin care este anuntat asupra evenimentului. O categorie aparte de garduri electrice alarmabile sunt cele "inteligente", ele fiind controlate de un microprocesor care are capacitate de analiza a alarmelor si care are avantajul ca poate "invata" coditiile de mediu (meteo - ceata condensiva, zapada, plante care ating gardul, animale care ating gardul accidental) si poate elimina 90% din alarmele false.
×
Subiecte în articol: electrice garduri gardurile