x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Garofiţe atractive în rocării, borduri şi straturi

Garofiţe atractive în rocării, borduri şi straturi

de Cornelia Constantin    |    04 Apr 2009   •   00:00
Garofiţe atractive în rocării, borduri şi straturi
Sursa foto: RHS/

Simpaticele garofiţe, colorate, parfumate şi puţin pretenţioase, îşi găsesc loc în orice fel de grădină. Le puteţi cumpăra la preţ modic.



Garofiţa este una dintre cele mai frumoase flori de primăvară, dar nu numai. De cum încep temperaturile să crească apar florile în nuanţe de roz, roşu şi alb sau combinaţii ale acestor culori. Este o plantă relativ scundă, dar foarte atractivă datorită parfumului său foarte puternic. În funcţie de varietate, garofiţa poate să fie plantă anuală, bianuală sau perenă. Tot în funcţie de varietate poate să aibă înălţimi de 10-20 cm (Dianthus gratianopolitanus), 15-40 cm (Dianthus deltoides) sau 25-45 cm (Dianthus plumarius). Sunt mari iubitoare de soare, dar se pot planta şi la semiumbră. Totuşi, în măsura posibilului, evitaţi expunerile umbrite, pentru că înflorirea va fi diminuată.

FLORI FRUMOASE
Garofiţele încep să înflorească de la sfârşitul lui aprilie şi, în funcţie de varietate, vara le poate găsi tot încărcate de flori şi parfum. Pentru o bună dezvoltare au nevoie de sol nisipos, care să dreneze bine apa. În cazul în care apa se acumulează la baza plantelor, există riscul ca ele să putrezească sau să capete boli fungice. Aşadar, e foarte important locul din grădină unde le plantaţi. Dacă ştiţi că plouă mult în zona în care locuiţi sau că solul este lutos, aveţi două variante: fie amestecaţi puţin nisip cu solul acolo unde doriţi să le plantaţi, fie găsiţi un amplasament uşor înălţat, aşa încât apa de ploaie să se scurgă rapid, fără să le afecteze. Deşi sunt tolerante în privinţa fertilităţii solului, agreează solurile bogate în minerale. Dacă ştiţi că aveţi sol sărac în grădină, fertilizaţi măcar de două ori pe sezon. În acest fel ajutaţi florile din grădină, nu numai garofiţa, să înflorească abundent şi cu un colorit mai intens.

ÎNMULŢIREA
Înmulţirea garofiţei se face relativ simplu, motiv pentru care ea este destul de răspândită prin grădinile noastre sau se poate achiziţiona sub formă de răsad la început de primăvară. Există, desigur, şi varianta de înmulţire prin seminţe. Plantarea seminţelor se face la suprafaţa solului, în răsadniţe, iar deasupra lor nu se aşază decât un strat fin de pământ. Răsărirea va avea loc în aproximativ 10 zile.

Varietăţile de garofiţă cu tulpini mai groase se pot înmulţi şi prin vârfuri de lăstari puşi la înrădăcinat în caserole sau ghivece cu pământ în amestec cu nisip. Se poate improviza o miniseră, dar în general, dacă nu este foarte cald când faceţi această operaţiune, se poate şi fără. Se mai poate folosi şi marcotajul.

În imaginile alăturate vedeţi varietăţile de garofiţe lansate anul trecut în Marea Britanie, care au fost foarte apreciate de public. Garofiţele scunde se folosesc cu succes în grădini de piatră (alpine) sau în borduri colorate. Cele mai înalte se plantează în straturi, în general în rândurile din faţă, în comparaţie cu alte plante, aşa încât grădinarul să se poată bucura de ele. Dacă doriţi să obţineţi seminţe de la garofiţele dumneavoastră, nu tundeţi imediat florile trecute. Supravegheaţi maturizarea capsulelor şi culegeţi-le înainte ca ele să cadă pe jos.

ÎNTREŢINEREA GAROFIŢELOR
Pe măsură ce planta creşte, ocupă o suprafaţă mai mare de teren din grădină, aşa că o dată la câţiva ani va trebui să efectuaţi separări. Plăntuţele se vor amplasa la distanţe de aproximativ 30-40 cm una de cealaltă. După prima serie de flori va trebui să cosmetizaţi un pic tufele: tundeţi florile trecute, dar fără să tăiaţi lăstarii plantei. Rănirea lor sau tunderea intenţionată poate duce la lipsa înfloririi sau la o înflorire anemică. Garofiţele nu se tund nici toamna şi nici primăvara, aşa cum se întâmplă în cazul multor plante. Totuşi, ele se pot folosi ca flori tăiate pentru buchete parfumate. Singura condiţie este ca tulpinile florale să se taie cu grijă. Unele varietăţi pot să degere în condiţiile unor ierni foarte geroase.

×
Subiecte în articol: mereu verde