O plantă clasică pentru dumneavoastră - iată tema acestui material. O eleganţă dată de simplitatea florii şi o atracţie exercitată de culoare şi de formă. Gerbera este o plantă cu variate utilizări, dar care nu suportă excesul de apă de la rădăcină.
Folosită pe scară largă ca floare tăiată pentru buchete diverse, gerbera este o plantă clasică. An de an apar noi hibrizi de culori intense şi spectaculoase şi, în unele cazuri, cu forme duble, dantelate sau franjurate ale florilor. Numai bine, o să spuneţi, aşa le putem folosi şi ca plante la ghiveci.
DA, NUMAI CĂ...
Nu sunt puţini cei care au achiziţionat gerbere (preţ 8-25 lei) la ghiveci după care s-au plâns că plantele n-au rezistat mai mult de două luni. Întrebarea firească este: în magazinele de specialitate ele sunt tratate într-un fel anume? Sau efectiv plantele nu rezistă? Adevărul este că... ambele variante sunt parţial corecte. Haideţi să vedem şi de ce. În mod normal furnizorii de flori le asigură nişte condiţii cât mai aproape de cele din mediul lor natural. Adică: lumină din belşug, temperatură controlată, udare regulată şi moderată. Aceste lucruri sunt destul de greu de gestionat pe pervazul ferestrei, acolo unde ajunge planta după ce am luat-o din magazin. Lumina cade oblic, nu drept şi planta începe să crească strâmb. Temperatura este în majoritatea cazurilor mai ridicată decât ar trebui. Udarea este prea abundentă pentru ceea ce i-ar trebui gerberei ca să se dezvolte bine.
CE-I DE FĂCUT?
Alegeţi plante sănătoase (să nu aibă baza putrezită). Nu le ţineţi la căldură pentru că este un stres suplimentar. Le place răcoarea. Udaţi planta numai după ce solul este uscat la suprafaţă. După ce se trec florile, curătaţi parţial coletul cu rădăcini, puneţi un ghiveci cu o măsură mai mare decât cel inţial şi completaţi cu pământ proaspăt. Atenţie mare la capacitatea de drenaj a solului (pietricele la baza ghiveciului şi eventual perlit 25% amestecat în sol).
Citește pe Antena3.ro