x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ginkgo biloba: surpriza plăcută din grădină

Ginkgo biloba: surpriza plăcută din grădină

22 Mar 2008   •   00:00

Ginkgo este un copac unic, care la acest moment nu se înrudeşte cu nimic. Este o fosilă vie cu originea în Jurassic şi se crede că vreme de 1.000 de ani călugării chinezi au protejat acest copac, asociindu-i diverse simboluri religioase.

Ginkgo este un copac unic, care la acest moment nu se înrudeşte cu nimic. Este o fosilă vie cu originea în Jurassic şi se crede că vreme de 1.000 de ani călugării chinezi au protejat acest copac, asociindu-i diverse simboluri religioase. Este un copac înalt de până la 30 m la maturitate, elegant şi cu frunze sub formă de evantai. Primăvara, culoarea frunzelor este de un verde crud, foarte diferită de a altor copaci de aceeaşi dimensiune. Toamna capătă în numai două săptămâni o nuanţă caldă de galben-ruginiu şi este o plăcere să-l ai în grădină.

 

 

Neobişnuit

Uneori, copacul prezintă rădăcini aeriene, lucru rar întâlnit la alti copaci care cresc în zonele climatice temperate. El este şi foarte rezistent la boli şi dăunători. Se crede chiar că este foarte tolerant la poluare, motiv pentru care este ales pentru a fi plantat în ma­rile oraşe. Datorită capacităţilor sale, Ginkgo se foloseşte şi pentru realizarea unor bonsai deosebiţi. Copacul se obţine uşor din seminţe, numai că acestea… ei bine, aici e o întreagă poveste. Pentru ca Ginkgo să ajungă la fructificare şi la seminţe, trebuie să existe atât flori femeieşti, cât şi flori masculine şi să aibă loc polenizarea. Pentru scurtarea duratei acestui proces se practică şi altoirea. Nu este uşor, de vreme ce popularitatea copacului este în creştere – el este dorit atât în parcuri şi grădini, cât şi în colecţii particulare. Ginkgo este cunoscut şi pentru caracteristicile lui me­­dicale. Extrasele de Ginkgo se folosesc pentru obţinerea de medicamente pentru îmbunătăţirea memoriei şi a circulaţiei sangvine. Atenţie însă, există şi reacţii adverse. 

×
Subiecte în articol: ginkgo mereu verde