x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina botanică Nikita din Crimeea

Grădina botanică Nikita din Crimeea

06 Sep 2007   •   00:00

In anul 1812, lăngă oraşul Nikita, la 6 km de Yalta, Ucraina, a luat naştere Grădina Botanică Nikita. Fondatorul acesteia şi primul director a fost botanistul rus, de origine suedeză, Christian Steven.

Două sute de ani de cercetare ştiinţifică

In anul 1812, lăngă oraşul Nikita, la 6 km de Yalta, Ucraina, a luat naştere Grădina Botanică Nikita. Fondatorul acesteia şi primul director a fost botanistul rus, de origine suedeză, Christian Steven. Proiectată in stil peisagistic, cu terase descendente inspre mare, această grădină botanică este una din cele mai frumoase din Europa.

Parcurile sale reprezintă un extraordinar muzeu in aer liber şi cuprind mai mult de 18.000 de specii de plante din ţări mediteraneene, din sud-estul Asiei şi sudul Americii.

Institut de cercetare ştiinţifică

Grădina Botanică Nikita este, de asemenea, şi un mare institut de cercetare ştiinţifică, dar şi o importantă atracţie turistică. Grădina aparţine Academiei de Ştiinţe Agrare din Ucraina. Principala sa direcţie se indreaptă către studiul florei naturale şi vegetaţiei, către colecţionarea plantelor, introducerea in cultură şi selectarea noilor varietăţi de plante pentru cultura industrială de fructe şi floricultură. Grădina Botanică are ramuri in Crimeea şi in regiunea Kherson din Ucraina şi cuprinde 12 departamente ştiinţifice. Suprafaţa totală este de 1.100 de hectare, iar partea costală a Mării Negre, pe care o ocupă, are o suprafaţă de 6 km.

Cel mai mare ierbar din Europa

Grădina Nikita include cel mai mare ierbar din Europa, cea mai veche librărie in Crimeea şi un muzeu ştiinţific. Complexul include două hoteluri care au fost restaurate recent, introducăndu-se, odată cu renovarea acestora, şi facilităţi comerciale şi sanitare.

Aici se găsesc peste 50.000 de specii, varietăţi şi hibrizi de flori, fructe, măslini, plante subtropicale, industriale şi medicale, dar şi specii rare, ocrotite. Grădina Nikita cuprinde o colecţie de cactuşi in aer liber şi in spaţii inchise, care poate fi vizitată pe toată perioada anului, dar şi o multitudine de alte plante suculente. Colecţia de cactuşi conţine 600 de specii intr-o multitudine de varietăţi şi forme.Â

In perioada 1976-2000 s-a dezvoltat colecţia de bonsai care are la bază flora locală din Crimeea, dar ulterior au fost introduse şi plante subtropicale. Astfel, in fiecare an are loc expoziţie florală cu bonsai, aceasta fiind vizionată de oameni din toată lumea. Alte colecţii importante de plante sunt cele de pin, conifere, clematite, trandafiri, crizanteme, nuci şi aluni. Aici puteţi vedea un ienupăr in vărstă de 1.000 de ani şi un stejar in vărstă de 500 de ani, ambii fiind nativi din Crimeea.

Plante rare in colecţia de cactuşi

Colecţia de cactuşi conţine multe plante unice ca Echinocactus grusonii, in vărstă de aproximativ 45 ani, care are un diametru de 65 cm. Aceste plante s-au dezvoltat din seminţe şi au inceput să inflorească in anul 1980, din luna iunie pănă in septembrie, in fiecare an. Florile, localizate in vărful plantei, au o culoare galbenă şi un diametru de 4-5 cm.

Măndria intregii colecţii o reprezintă o specie de cactus inalt Espostoa lanata, care ajunge la inălţimea de 2 m. Acesta este originar din sudul Ecuadorului, unde ajunge la o inălţime de 2.500 m deasupra nivelului mării. Prima inflorire in Grădina Botanică Nikita a avut loc in anul 1997, după ce planta a fost dusă la o expoziţie florală. Florescenţa, de culoare albă, se menţine doar pe durata unei nopţi şi are un diametru de 4-5 cm.

Grădina Botanică Nikita este unul din puţinele locuri din Crimeea unde puteţi vedea măslini. Cultivarea măslinilor nu s-a dezvoltat aici, in contrast cu ţările mediteraneene, din cauză că măslinii erau asociaţi cu burghezia, după revoluţia din 1917. Din motive necunoscute, smochinii şi migdalii nu au avut parte de acelaşi tratament şi, de aceea, se găsesc la vănzare peste tot in Crimeea, spre deosebire de măslini care au fost permişi doar in grădinile botanice.Â

Pe lăngă măslini, smochini, pini şi nuci, in Grădina Botanică Nikita se găseşte o largă varietate de plante suculente. Printre cele mai cunoscute se numără: aloe vera, crassula, kalachoe etc.

×