x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina cu apa

Gradina cu apa

30 Iun 2005   •   00:00
Gradina cu apa

Elementele naturii, se spune, sunt generatoare de energie. Caracteristicile fiecaruia aduc ceva in plus naturii umane, o imbogatesc si o ajuta sa se echilibreze. Apa este unul dintre elementele extrem de puternice ale lumii noastre, de aceea efectele prezentei ei, in orice forma, in preajma noastra ne este benefica. Dar cum putem sa aducem un strop de apa intr-o gradina urbana, de pilda?

Cea mai simpla solutie este montarea unui mic iaz intr-un colt al gradinii sau, daca forma acesteia va permite, chiar in centru, devenind, astfel, miezul unei gradini clasice in miniatura. Tineti seama insa de cateva sfaturi de pozitionare corecta. In primul rand, nu plasati iazul prea aproape de copaci, pentru a nu permite frunzelor cazute sa se adune la suprafata apei. Apoi, pentru a va bucura cat mai mult de peisajul pe care tocmai il amenajati, plasati-l intr-un loc vizibil din cat mai multe unghiuri, inclusiv de la ferestrele casei. Apoi, aveti nevoie de un vas de tabla sau de plastic, de dimensiuni medii, ales astfel incat sa fie armonios proportionat cu restul gradinii. In afara de acesta, va va mai trebui unul, de aceeasi forma, dar cu o treime mai mic. Rolul lui este acela de a sustine plantele ce urmeaza a fi cultivate in iaz.

Desigur, se pot realiza si iazuri naturale, sapate direct in pamant, in trepte. Adancimea acestuia ar trebui sa se incadreze in limita a 60 de centimetri, cu mentiunea ca, daca gradina se afla intr-o zona cu clima mai racoroasa, cum este cea din zonele montane, va trebui sa mariti adancimea pana la 80 de centimetri. Dar, pentru o astfel de optiune, va trebui sa aveti o sursa permanenta de apa, precum si instalatii speciale de evacuare. Numai asa apa va ramane mereu curata, iar intretinerea iazului va fi mai usor de realizat.

Daca, totusi, optati pentru iazul artificial, sapati o groapa in solul gradinii care sa fie cu cativa centimetri mai inalta decat recipientul de baza. Asezati vasul in interior si completati spatiul ramas liber cu pamant pana la marginea superioara a acestuia. In cel de-al doilea vas puneti pamant argilos sau pamant special pentru plante acvatice, acoperit de un strat subtire de pietris fin, in care semanati plantele de apa achizitionate. Pentru a fi siguri ca veti avea un iaz curat si fara alge, nu uitati sa cultivati Anacharis, o planta speciala care se hraneste chiar cu nutrientii care, in mod normal, ar alimenta dezvoltarea algelor. Ca sa va asigurati ca ati utilizat suficiente plante pentru tot iazul, socotiti necesarul de Anacharis ca fiind de o planta pentru fiecare 30 de centimetri patrati de iaz.

Nu treceti cu vederea gradul de acoperire al suprafetei iazului. Daca aceasta este expusa complet soarelui pentru mai multe ore, va trebui sa cultivati nuferi sau alte plante de suprafata. Frunzele lor vor asigura o buna protect ie plantelor acvatice. Proportia de nuferi va scadea cu cat perioada de expunere directa a iazului la soare este mai mica. Atentie insa la tipul de planta de suprafata ales - cele mai multe dintre soiuri sunt tropicale si nu vor supravietui iernii.

De asemenea, puteti pune, de jur-imprejurul iazului, plante iubitoare de umezeala care sa formeze o delimitare naturala a acestuia de restul peisajului. Inainte insa de a le planta, finisati marginile iazului fie cu pietris marunt, fie cu pietre de rau, sau chiar cu o combinat ie a acestor elemente.

O data cu racirea vremii si apropierea iernii, iazul va trebui pus la pastrare pana in sezonul urmator. Scoateti recipientul cu plante din apa si mutati-l intr-o incapere cu temperatura medie constanta, pentru a pastra radacinile plantelor intacte. Scoateti si apa ramasa in containerul de baza, spalati bine peretii acestuia si acoperiti-l cu o folie rezistenta din plastic. La inceputul verii urmatoare, veti putea relua procedeul de amenajare a iazului, bucurandu-va de apa in gradina pentru inca un sezon cald.

Material realizat in colaborare cu Stihl Romania
×