Vă doriţi o grădină de apă? Este de înţeles. Dacă prin grădina dumneavoastră trece o sursă naturală de apă, porniţi de la acest lucru. Dacă nu, imaginaţia şi priceperea vor trebui să compenseze. Cu ceva efort
Vă doriţi o grădină de apă? Este de înţeles. Dacă prin grădina dumneavoastră trece o sursă naturală de apă, porniţi de la acest lucru. Dacă nu, imaginaţia şi priceperea vor trebui să compenseze. Cu ceva efort
O grădină de apă bine făcută poate fi o bijuterie pe orice
fel de spaţiu, indiferent de dimensiune. Numai că nu oricine reuşeşte să ducă
la bun sfîrşit un astfel de proiect. Chiar dacă pe hîrtie proiectul unei grădini
de apă poate părea simplu, execuţia ridică uneori multe probleme iar
constructorul şi arhitectul peisagist trebuie să fie în stare să le rezolve.
Nu-s prea multe astfel de firme la noi, dar dacă vă doriţi o grădină de apă se
pot găsi soluţii.
Primul pas ar fi documentarea, pentru că va trebui să ştiţi exact ce anume să cereţi firmei cu care veţi lucra. Altfel, riscaţi să obţineţi ce n-aţi vrut, ceva ce nu vă place, ceva ce costă simţitor mai mult sau nu se potriveşte deloc casei dumneavoastră. Deci, acest prim pas este foarte important. Un motiv în plus să nu lăsaţi totul pe umerii respectivei firme.
Cîteva repere
Ca să puteţi face o documentare concretă şi bine adaptată mergeţi în grădină şi măsuraţi suprafaţa, vedeţi care este expunerea la soare, ce anume păstraţi din grădina actuală şi ce anume desfiinţaţi, care va fi adîncimea iazului sau cum anume se va întinde pîrîul – în funcţie de ce vă doriţi.
O altă întrebare se referă la rolul iazului: va fi unul populat cu plante? Va fi unul cu peşti? Va fi mixt, ca un ecosistem? Cum anume se va păstra acest mic paradis peste iarnă, cum se va trata apa aşa încît să rămînă mereu curată şi proaspătă?
Iată o listă de întrebări care vă ajută să vă faceţi un mic plan de acţiune. Cu răspusurile date, puteţi porni la drum. Documentarea este practic momentul în care vă daţi seama ce anume merge aplicat în grădină din ceea ce vă doriţi, cînd vedeţi exact cît costa fiecare lucru şi ce avantaje sau dezavantaje sunt.
Această etapă poate dura cîteva luni bune, dar la final veţi fi lămuriţi. Vă va ajuta să găsiţi mai repede firma potrivită, să evaluaţi corect bugetul, să preîntîmpinaţi problemele şi în final să obţineţi o grădină frumoasă şi practică.
Echilibru şi răbdare
Dacă iazul, bazinul sau cursul de apă se pot realiza relativ repede, nu acelaşi lucru se întîmplă cu vegetaţia din preajma lor. Unele plante dau bine în primul an de amenajare dar după aceea se degarnisesc de frunze şi devin lipsite de atracţie. Aşadar în anii următori vor trebui înlocuite. Altele nu arată mare lucru în primi ani, pentru că mai apoi să devină o splendoare. Sunt cîteva mai sensibile care necesită protecţie peste iarnă şi există uneori riscul ca oricît ne-am strădui ele să moară.
Ce vreau să spun este că fiecare grădina este în felul ei şi trebuie tratată ca atare. Ideea iniţială a grădinii nu se va pierde dacă se înlocuiesc în timp cîteva plante, însă este necesar un echilibru anume şi ceva răbdare. Ca de altfel în cazul oricărei grădini, pentru că un spaţiu reuşit care efectiv să vă reprezinte şi să vă încînte nu se poate obţine bătînd din palme.
Cînd se porneşte efectiv la lucru, trebuie să fiţi şi dumneavoastră prezent, ca să vă asiguraţi că totul se petrece aşa cum v-aţi dorit. Însă, aşa cum spuneam, este posibil să apară probleme la care nimeni nu s-a gîndit. Cînd specialistul vă sfătuieşte într-un anume fel analizaţi lucrurile atent şi în cunoştinţă de cauză (doar v-aţi documentat luni de zile!).