x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina de la oras

Gradina de la oras

de Alexandra Teodor    |    11 Mai 2006   •   00:00
Gradina de la oras

Afla cat te costa sa-ti construiesti un balcon la parter © Descopera solutii practice si ingenioase pentru bucatarie © Admirati o gradina amenajata la oras

MEREU VERDE
Senzatia de aerisire si liniste intr-un spatiu dominat de orizontalitate Amplasata intr-o incinta privata din Bucuresti, aceasta amenajare peisagera este un exemplu de moderatie. Ca si in designul vestimentar sau cel de interior, si in domeniul amenajarilor peisagere isi fac loc de foarte multe ori extravagantele si kitchul. In cazul de fata insa, proprietarii nu au tinut mortis sa afiseze excese stilistice si nici sa incarce cu tot felul de zorzoane pompoase, astfel ca rezultatul este cumpatat.

COMPOZITIA ANSAMBLULUI


Desfasurata pe o suprafata de aproximativ 1.000 mp, gradina inconjoara o locuinta particulara, conferindu-i acesteia un spatiu de respiratie destul de generos. Compozitia generala este structurata in trei zone principale: spatiul de la intrare, banda de trecere laterala si zona de profunzime din spatele casei. Acest schelet compozitional este de altfel reprezentativ pentru locuintele private, in general. Atmosfera generala este de liniste si aerisire, senzatie care se va pastra pe cuprinsul intregii gradini. In fata casei cu doua nivele se intinde o zona de pavaj care asigura atat accesul auto la garajul amplasat la demisol, cat si circulatia pietonala poarta-casa-garaj. Un covor vesel de gazon acopera o suprafata considerabila, imprimand spatiului o puternica dominanta orizontala. Intrarea este flancata de arbusti rasinosi de mica inaltime (Picea "Nidiformis") care nu obtureaza deschiderea campului vizual, iar accesul in casa este decorat de o alveola cu petunii viu colorate. Fundalul este punctat de accente vegetale mai inalte, care dau contur proprietatii si confera intimitate: pruni decorativi (Prunus "Pissardii") cu frunzisul visiniu, tei, molizi, pini. In apropierea intrarii au fost plantate grupuri de plante cataratoare (Lonicera) care emana un parfum incantator in perioada destul de lunga de inflorire.

DECORATIV SI UTILITAR


Zona din fata casei si cea laterala, pe care au fost plantate grupuri mai bogate de arbori, au rol decorativ. Aici sunt amplasate doar grupuri vegetale decorative, si un alpinariu punctat de cateva roci si plante rasinoase specifice etajelor vegetale montane. Aceste elemente creeaza atmosfera, dau volum si culoare, imprimand ansamblului eleganta. Spre deosebire de aceste zone, in spatele casei se afla, pe langa plantele decorative, si elementele functionale: grilul, magazia de unelte si accesorii pentru gradinarit si un separeu pentru cainele-lup al familiei. Acesta este deci ansamblul utilitar, care este bine sa fie amplasat cu discretie, ca si in cazul de fata. Tot in spate se afla foisorul si masa cu sase locuri spre care conduce o alee incadrata de o eleganta pergola din lemn.

SPECII DEOSEBITE


Plantele nu lipsesc nici in aceste zone; grupuri de mesteceni si pomi fructiferi sunt intercalati cu accente vegetale speciale: ilex globular, artarul (Acer "Red flash") cu frunzisul rosu aprins, Euonimus, un arbust deosebit prin tonurile deschise ale frunzelor sale. Varietati de ienuperi adauga la nivelul solului (20-40 cm inaltime) volum persistent de-a lungul intregului an.

Desigur, familia petrece cea mai mare parte a timpului liber in gradina, ceea ce va dorim si dumneavoastra.

×