x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Grădina de piatră, pas cu pas...

Grădina de piatră, pas cu pas...

de Cornelia Constantin    |    11 Iul 2009   •   00:00
Grădina de piatră, pas cu pas...
Sursa foto: Barbara Puorro Glasso /

Se spune despre grădinari că ştiu să aştepte. Însă, cei fără prea multă experienţă se grăbesc să obţină rezultate. Din grabă fac multe greşeli care produc găuri în buget şi-i descurajează. Haideţi să vedem ce-i de făcut.



Chiar dacă nu vă vine să credeţi, o rocărie este greu de realizat. Sunt mulţi care au încercat şi n-au reuşit să obţină ceea ce-şi doreau. Dar, asta nu înseamnă că este imposibil. Este necesară o bună informare, o perioadă alocată testelor, o bună planificare a lucrărilor şi... sunt convinsă că veţi reuşi. Aşadar...

INFORMAREA ŞI... TESTELE

După unii etapa de informare este doar pierdere de timp. Dacă este sau nu aşa, se poate vedea abia la momentul când îţi vei da seama că nu ştii chiar tot ce-ţi trebuie. Şi eşti nevoit să afli. Nu ştie nimeni chiar totul despre terenul pe care îl are, despre ce presupune un anumit tip de grădină şi nici despre plantele pe care intenţionează să le folosească. Aşa că lăsaţi mândria de grădinar cu experienţă la o parte şi... mai învăţaţi ceva.  

Ca să evitaţi pierderea unor plante dragi din graba de a obţine o grădină frumoasă, e bine să vă alocaţi un an pentru teste. O să spuneţi că e mult, dar numai testând veţi vedea exact cum se comportă solul şi plantele de-a lungul unui an. Veţi vedea orele de expunere la soare, perioadele ploioase, temperaturile minime şi maxime. În această perioadă de teste veţi descoperi o mulţime de informaţii practice, de mare preţ pentru reuşita dumnea­voastră. În funcţie de ele vă veţi face un plan concret pentru grădină.

PROIECTUL GRĂDINII

Sună pompos, dar chiar este un proiect. Vă gândiţi practic cum anume să adaptaţi ideea de grădină, la ceea ce aţi găsit în anul de teste pe terenul dumneavoastră. O să vedeţi că din start va trebui să renunţaţi la anumite lucruri. Poate chiar la ceva ce ţineţi mult. Dar o să găsiţi şi alte variante de amenajare care au mai multe şanse de reuşită decât cele iniţiale. În cazul unei rocării foarte importanţi sunt doi factori: orele de soare direct în sezonul cald şi cantitatea de precipitaţii în sezonul rece. În rocărie se plantează multe plante suculente care au nevoie de soare pentru o bună dezvoltare şi care sunt extrem de sensibile la umezeala excesivă, mai ales dacă ea se asociază cu o temperatură scăzută. Aşa că e posibil ca pe anumite porţiuni din grădină să înlocuiţi solul cu un amestec nisipos care să dreneze repede apa. Pe lângă aceste îmbunătăţiri şi plante atractive, o să vedeţi că mai e nevoie şi de... verticalitate.

×
Subiecte în articol: mereu verde