x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gradina verde in orice anotimp

Gradina verde in orice anotimp

16 Iun 2005   •   00:00
Gradina verde in orice anotimp

Conceputa in spiritul principiilor Feng-Shui, gradina amenajata de inginerul peisagist Marius Stoenescu a devenit un ambient cald, relaxant si romantic in acelasi timp. Poate si pentru ca plantele au fost alese cu grija, astfel incat verdele sa domneasca aici in toate anotimpurile, chiar si iarna.

Prezenta tuiei, simbol al Arborelui Vietii, printre numeroasele specii plantate aici, special alese si intretinute pentru a ramane de dimensiuni reduse, asemenea celor din miniaturalele gradini japoneze, creand astfel iluzia amplificarii spatiului, justifica pe deplin aceasta afirmatie. Imaginati-va albul primei zapezi, pe care se proiecteaza silueta ei verde!

Chiar la intrare se afla un pod japonez ridicat peste cursul artificial de apa ce uneste una dintre cele doua cascade cu un mic lac. Culoarea sa, rosu-flacara, exprimand, conform doctrinei Feng-Shui, energie si forta, dar si sensibilitate si modestie, ne introduce in cercul celor cinci elemente prezente in amenajare.

Totusi, dat fiind ca este vorba despre un spatiu destinat odihnei, ne apare firesc accentul pus pe cele doua elemente linistitoare si stabilizatoare: apa si pamantul.

Ca forta a naturii, principiul acvatic prinde contur, se materializeaza in acest spatiu sub doua aspecte primordiale: dinamic , prin cascade si prin cursul de apa, si static, prin lacul limpede si linistit, integrandu-se armonios in peisaj.

In acelasi timp, elementul pamant se manifesta de asemenea la plural: ca suport al amenajarii, acoperit de covorul ierbii, si sub forma pietrei ce "imbraca" tot cursul de apa, dand astfel nastere cascadelor si schitand traseul unei alei din dale risipite prin verdeata. Cascadele, ele insele, sunt astfel construite, incat sa sugereze doi munti miniaturali, unul napadit de vegetatie, celalalt supus unei treptate eroziuni a apei ce tinde sa dea nastere unei false pesteri. Astfel, cele doua elemente primordiale ajung sa fuzioneze armonios, potentandu-se reciproc.

In ceea ce priveste prezenta elementelor metal si aer, ea se face mult mai discret simtita: in siluetele micilor felinare ce inconjoara amenajarea si in adierea jucausa ce leagana crengile tuiei, incretind luciul apei si zbenguinduse printre flori.

Conceptia originala si moderna a peisagistului s-a imbinat cu vechi principii orientale de configurare a spatiului, in vederea atragerii influentelor energetice benefice si crearii unui decor linistitor, revigorant, incanta tor. Intregul ansamblu ofera un spectacol de forme, culori si mirosuri, mereu reinnoit, cu fiecare anotimp, cu fiecare luna , chiar cu fiecare zi!

Gabriela Popescu
×