x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Gratie si stralucire - Gradina de primavara (II)

Gratie si stralucire - Gradina de primavara (II)

de Cristina Zaharia    |    01 Mar 2007   •   00:00
Gratie si stralucire - Gradina de primavara (II)

Revenim in aceasta editie la gradina de primavara, pentru ca sunt cateva flori simpatice despre care nu am amintit pana acum. Vrem sa va dam cateva idei despre cum trebuie ingrijite si ce posibilitati aveti pentru a le combina in asa fel incat sa obtineti un efect decorativ mai insemnat.

Irisi gratiosi

Irisul este o planta surprinzatoare, de care te poti indragosti cu usurinta si pe care ajungi sa ti-o doresti in propria gradina in zeci si zeci de varietati. Exista aproximativ 200 de varietati de irisi in flora spontana din intreaga lume, dar cei mai interesanti sunt evident hibrizii. Exista in sortimentul horticol varietati de numai 10 cm si altele de pana la 1 m inaltime. Florile pot ajunge chiar pana la 23 de cm in diametru, iar cand vine vorba de culori, e imposibil sa-ti doresti una in mod special si sa n-o gasesti. Poate nu neaparat la noi pe piata, dar cu siguranta ea exista si poate fi procurata din strainatate.

Irisii infloresc din aprilie si pana in iunie. Daca doriti sa prelungiti perioada de inflorire a irisilor din gradina dumneavoastra, atunci combinati mai multe varietati. Irisii isi gasesc locul in gradinile cu bulboase, in gradinile de apa, in cele cu influente japoneze, dar si in cele traditionale. De cele mai multe ori inflorirea irisilor este continuata de crini sau gladiole care au un port similar si o cromatica la fel de spectaculoasa.

Rizom subteran

Irisii prefera expunerile insorite, altfel nu infloresc abundent, solul fertil si bine drenat, cu pH neutru sau usor acid. Ei cresc dintr-un rizom subteran aflat aproape de suprafata, care dupa cativa ani de crestere poate fi sectionat in functie de numarul de muguri. In acest fel irisul se inmulteste cu usurinta. Nu va asteptati ca irisul sa infloreasca la adevaratul sau potential decat dupa 3-4 ani de la plantare. Dupa ce florile se trec, de obicei la inceput de iulie, irisul intra in repaus pana in septembrie.

La finalul acestei perioade este cel mai bine sa infiintati plantatiile de irisi, dupa ce in prealabil ati ingrijit solul pe o adancime de 25 cm. La plantarea rizomilor sa aveti grija ca mugurii sa aiba aceeasi orientare pentru ca la momentul infloririi sa va puteti bucura de toti dintr-o singura privire. La venirea iernii e bine sa protejati rizomii de iris pentru ca, fiind amplasati aproape de suprafata, sunt mai expusi la frig decat rizomii si bulbii altor plante. In unele cazuri si vantul poate distruge irisii.

Anemone

Inrudite cu bujorul si spanzul, anemonele numara 120 de varietati, cele mai cunoscute fiind coronaria si blanda. Unele se gasesc in flora spontana, altele sunt cultivate pentru florile lor delicate. Se inmultesc prin seminte sau tuberculi (inclusiv prin divizarea acestora). Necesita sol reavan, dar temperaturile scazute si excesul de umezeala poate sa le fie fatal. Culorile florilor sunt puse in valoare daca anemonele sunt plantate la soare. Ele se pot folosi si ca flori taiate, dar durata de viata este scurta pentru ca nu tolereaza caldura. Nu se asociaza cu narcisele pentru ca acestea elimina o toxina daunatoare anemonelor.

Muscari

Este o planta interesanta, inrudita cu zambila. Toamna gasiti in comert bulbi de muscari albastru, alb sau pachete combinate. Este o afacere buna sa vi-i cumparati, pentru ca primavara aranjamentele cu muscari costa destul de mult si nu se gasesc in multe magazine. Ca si in cazul altor bulbi, e bine sa-i verificati daca sunt sanatosi. Nu cumparati pachete care, din cauza ambalajului, va impiedica sa verificati calitatea bulbilor. Nu va asumati acest risc. Cele mai multe varietati de muscari sunt in nuante de albastru, dar puteti gasi si bulbi de muscari alb sau purpuriu. Perioada lor de inflorire este aprilie - mai.

SFAT
  • Irisii, anemonele si muscarii au nevoie de ingrijiri precum indepartarea buruienilor, udarea moderata in caz de vreme secetoasa, administrarea de ingrasaminte cu fosfor si potasiu preponderent si, la plantare, solul e bine sa fie tratat cu fungicide
  • Daca locuiti intr-o zona in care vantul este un fenomen frecvent, este posibil sa aveti nevoie de tutori in cazul irisilor. Plantarea superficiala ii expune mult la vant. Ii protejati daca ii plantati grupat in preajma unor cladiri
  • Puteti sa grupati plantele dupa culori calde (roz, rosu, oranj), culori reci (bleu, mov) sau neutre (alb).
    Si pentru ca a venit vorba de culori neutre, stiati ca exista o varietate de iris cu floare aproape neagra?
  • Foto: June C. Oka, Morguefile
  • ×