x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hatisul legislativ

Hatisul legislativ

de Av. Melania Floarea    |    23 Mar 2006   •   00:00
Hatisul legislativ

Pentru ca intrebarile cititorilor sunt din ce in ce mai variate si numeroase, ne-am gandit sa venim in intampinarea lor cu un articol prin care sa le raspundem la obiect

CE SPUNE LEGEA
Pentru ca intrebarile cititorilor sunt din ce in ce mai variate si numeroase, ne-am gandit sa venim in intampinarea lor cu un articol prin care sa le raspundem la obiect

Iata mai jos cateva dintre intrebarile care vin cu cea mai mare frecventa pe adresa redactiei noastre si care privesc in cea mai mare parte, asa cum era si firesc, dat fiind specificul suplimentului de fata, aspecte legate de imobile si asociatiile de proprietari.

REPARTITOARELE SUNT OBLIGATORII?

Din ce in ce mai multi cititori au intrat in panica auzind ca pana la 1 ianuarie 2007 - data la care se preconizeaza ca ne vom integra in UE, absolut toate apartamentele sunt obligate sa se contorizeze, dar repartitoare suntem obligati sa montam? - ne intreaba cititorii.

Da, sunt obligatorii. Textul de lege care reglementeaza obligativitatea de mai sus este Hotararea de nr. 933 din 10 iunie 2004 privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica. Art. 2 din aceasta hotarare mentioneaza urmatoarele: montarea contoarelor de energie termica la nivel de bransament de imobil sau scara este in sarcina furnizorului de energie termica si se va finaliza pana la data de 30 iunie 2006 pentru toti consumatorii.

Cat priveste repartitoarele, iata ce spune legea mai sus invocata: montarea contoarelor de energie termica la nivel de apartament in cazul distributiei orizontale, respectiv a repartitoarelor de costuri in cazul distributiei verticale, este in sarcina proprietarilor indiferent de sistemul de distributie adoptat in cadrul condominiului si se va finaliza pana la data de 31 iulie 2007.

Sarcina furnizorilor de energie termica o constituie avizarea solutiei de contorizare la nivel de bransament de imobil sau scara, adoptata in conformitate cu programele aprobate de autoritatile administratiei publice locale, precum si solutia tehnica de contorizare individuala la nivel de apartament, respectiv solutia tehnica de montare a repartitoarelor de costuri la nivel de apartament, in conformitate cu normativele tehnice elaborate de autoritatea de reglementare competenta. Opinia mea ca avocat este aceea ca termenele de mai sus nu vor fi respectate, vor fi prelungite succesiv, iar oamenii nu ar trebui sa intre in panica. Nu vad cum ar putea regiile sa oblige pe cetateni sa monteze aceste repartitoare din surse proprii, de vreme ce foarte multi dintre romani, si nu ma refer strict la pensionari, de abia au cu ce plati intretinerea lunara. O posibila rezolvare a acestei situatii ar fi subventionarea de la bugetul de stat, din fonduri romanesti sau europene a acestor lucrari, mai ales in cazurile celor care obtin ajutor social pentru plata intretinerii.

DEBITORII POT FI MEMBRI AI ASOCIATIEI?

O cititoare ne intreaba daca poate impreuna cu alti vecini sa constituie o asociatie de proprietari, in contextul in care in blocul unde locuieste de putin timp si care abia a fost construit, majoritatea locatarilor inca nu sunt proprietari - fie au obtinut credit prin ANL, fie banca i-a creditat, fie au achitat constructorului doar avansuri, urmand ca plata integrala a apartamentelor sa se realizeze peste cativa ani.

Conform Hotararii de Guvern nr. 400/2003 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari, asociatiile de proprietari se constituie prin hotararea a cel putin jumatate plus unu din numarul proprietarilor apartamentelor si spatiilor cu alta destinatie decat cea de locuinta din cadrul unui condominiu. Asadar, doar atunci cand cel putin jumatate plus unul dintre locatarii condominiului vor deveni proprietari se va putea constitui si asocia intr-o asociatie de proprietari.

O precizare din aceeasi norma, care poate va e de folos, este aceea potrivit careia in cladirile de locuit cu mai multe scari se pot constitui asociatii de proprietari pe una sau mai multe scari, daca proprietatea comuna aferenta poate fi delimitata si daca este posibila repartizarea cheltuielilor comune pe una sau mai multe scari. Am adaugat si acest paragraf in ideea ca poate va incadrati in aceasta situatie si nu trebuie sa mai asteptati ca toti locatarii sa devina proprietari.

CONTRACTUL DE INCHIRIERI CU O FIRMA

De ce acte am nevoie pentru a inchiria apartamentul meu catre o societate in curs de constituire?

In primul rand va trebui sa ajutati pe cei care vor inchiria apartamentul pe care il detineti sa obtina un acord scris de la vecinii dumneavoastra situati, in raport cu locuinta proprie, deasupra, dedesubt, stanga si dreapta. In acest acord vecini trebuie sa isi dea semnatura ca nu au nimic impotriva ca in apartamentul pe care vreti sa-l inchiriati sa-si desfasoare activitatea o anumita societate comerciala, indicandu-le eventual specificul activitatii societatii, astfel incat vecinii sa va dea acest acord in cunostinta de cauza, totodata prevenind ulterioarele reclamatii. Un acord similar trebuie obtinut si de asociatia de proprietari din condominiu - in acest ultim caz, acordul va trebui semnat de presedinte si stampilat cu stampila asociatiei. Dupa obtinerea acestor documente, se va intocmi fie un contract clasic de inchiriere, fie un contract de comodat - acte absolut necesare dovedirii spatiului pentru sediul unei societati comerciale la momentul depunerii la Registrul comertului a dosarului de constituire.

99% SAU 100% PENTRU MANSARDARE?

Mai multi cititori ne intreaba din nou daca pentru a se mansarda blocul este nevoie de acordul tuturor proprietarilor si daca sunt de acord 99% si doar unul nu este de acord, se poate construi fara acceptul acestuia?

Pentru a mansarda un bloc este nevoie de acordul tuturor proprietarilor dintr-un condominiu care detin cote parti din spatiile comune. In cazul in care unul dintre proprietari se opune mansardarii blocului, acesta trebuie sa detina argumente solide pentru impotrivire, caci, daca nu bazeaza opunerea pe nici un motiv serios, poate fi actionat in instanta de persoanele lezate, deoarece comite un abuz.
×
Subiecte în articol: proprietari