x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hibiscusul meu nu infloreste

Hibiscusul meu nu infloreste

de Cornelia Constantin    |    15 Iun 2006   •   00:00
Hibiscusul meu nu infloreste
MEREU VERDE - CUTIA CU SCRISORI
Am primit in dar acum cativa ani un hibiscus inflorit. A continuat sa faca flori o vreme dupa care s-a oprit. A crescut dezordonat, unele frunze sunt pale iar de flori, nici vorba. Nu stiu unde gresesc. L-am amplasat cat mai aproape de fereastra si il ud cand pamantul din ghiveci se usuca, dar mai mult de atat nu stiu ce sa-i fac. - Lavinia Stoian, Constanta

Hibiscusii care sunt comercializati in magazine sunt compacti, cu frunzis stralucitor de un verde inchis si toti bobocii sunt grupati in varful crengutelor. Dupa ce sunt adusi acasa de catre cumparatori, ei continua sa infloreasca o vreme. Problemele incep sa apara din sezonul urmator. Cresterea este uneori dezordonata si trebuie sa i se aplice taieri corectoare toamna sau primavara devreme cand planta nu are boboci. Frunzele palesc din mai multe motive: lumina insuficienta, dezechilibru al mineralelor in sol, soare direct si intens. Chiar daca ati amplasat ghiveciul cat mai aproape de fereastra s-ar putea ca lumina sa fie tot in cantitate prea mica pentru necesitatile plantei. Daca aveti un pervaz partial umbrit este foarte bine.

Hibiscusul este un mare consumator de substante nutritive si atunci cand ramane cu un sol sarac in ghiveci este necesara transplantarea si administrarea unor ingrasaminte pentru plante cu flori. Solul folosit trebuie sa fie humos dar sa se dreneze bine, iar ghiveciul sa fie suficient de mare asa incat radacinile sa nu-i atinga marginile. Daca va fi prea mic, planta se sufoca in timp, iar daca este prea mare, cresterea va fi in dauna infloririi.

PE PIATA ROMANEASCA

Daca veti fi atenta la echilibrul acestor factori, detinerea unui Hibiscus va fi o adevarata recompensa cromatica. Sunt convinsa ca indata ce descoperiti secretul o sa deveniti o foarte pasionata colectionara. Pe piata romaneasca sunt relativ multe varietati de Hibiscus (ca forma si culoare a florilor): rosu, roz, portocaliu, alb, lila cu flori involte, semiduble sau simple. In scurt timp va veti dori insa varietati deosebite dar acestea nu se gasesc la noi. Daca veti avea ocazia sa va aduceti din strainatate, va recomand varietatea Schizopetalus. O adevarata incantare in nuante maronii, cu margini filigranate.

Un alt motiv pentru care bobocii nu se desfac poate fi atacul unor paraziti cum sunt paduchii de frunze, paianjenii sau tripsii. Ei pot fi descoperiti din vreme daca verificati cu atentie frunzele, pe ambele parti. In magazine se gasesc substantele de anihilare care, amestecate cu apa si pulverizate pe planta, o vor ajuta sa scape definitiv de paraziti.

Hibiscus rosa simensis este denumit popular trandafirul chinezesc. In aer liber, el se dezvolta ca un arbust ce poate atinge inaltimea de doi metri. Are frunze persistente, ovale si usor dintate pe margini. Florile cresc in varful lastarului, pot fi simple sau duble si au culori foarte variate
×