x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Hundertwasser, un nebun incantator

Hundertwasser, un nebun incantator

de Alexandra Teodor    |    05 Ian 2006   •   00:00
Hundertwasser, un nebun incantator

MEREU VERDE
Arhitectura inviorata ingenios de vegetatie

MEREU VERDE
Arhitectura inviorata ingenios de vegetatie

Celor care fac alergie la banalitate in materie de amenajari verzi si sunt in cautare de nou si diferit le propun o incursiune in lucrarile cele mai interesante ale unor arhitecti de renume mondial. Veti vedea ca peisagistica inseamna nu numai gradina, ci ambientare corelata cu arhitectura contemporana.

Din punct de vedere al creativitatii amenajarilor zonelor verzi, lumea se imparte la noi in doua categorii. Prima insista pe ceea ce este legat de banalitate, serialitate si idei rasuflate de mult, devenite gest reflex sau, mai rau, stereotipuri imprimate de rutina. In grupa a doua ii gasim pe cei care cauta si ajung sa definitiveze lucrari originale, care devin provocari pentru mai mult, mai bine, mai insipirat. Este vorba de amenajarile care ies din tipare, care depasesc trendurile si curentele, cele care raman unice timp de secole, care sperie uneori prin curajul transpunerii in realitate.

EXCENTRICUL NU E PENTRU TOTI


Opera unui excentric poate sa iti placa la nebunie din prima sau, dimpotriva, sa ti se para de-a dreptul stupida. E firesc sa fie asa, cata vreme el sparge barierele conventionalului si ajunge in zone ale creatiei pe care majoritatea dintre noi nu ni le-am putea imagina. Indiferent de caz, puteti fi convinsi de faptul ca acest "contact" cu "trasnitii" este de bun augur. Putem lua fara grija cate o portie mica de extravaganta din cand in cand, aceasta avand un efect imediat de revigorare si deschidere a mintii noastre poate prea limitate de rutina. Haideti sa tragem cu ochiul putin la unul dintre cei mai trasniti creatori din lumea artei, arhitecturii si designului.

O SUTA DE APE


In traducere, Hundertwasser inseamna 100 de ape. Friedensreich Hundertwasser (1928-2002), plasticianul si arhitectul vienez, a cucerit lumea prin realizarea uimitoarele sale creatii arhitectonice. El s-a implicat in importante proiecte cu mesaj ecologic. Cele doua ingrediente ale originalitatii sale extraordinare sunt decorativismul irezistibil si mesajul ecologic.

Arhitectura lui Hundertwasser te lasa uimit. In prima faza ti se pare ca nu este adevarat ce vezi. In a doua iti faci cruce, dandu-ti seama ca au putut exista echipe de constructori care sa puna realmente in practica inchipuirile absolut incredibile ale artistului, iar in a treia faza esti cucerit definitiv de nastrusniciile lui jucause.

O cladire realizata de Hundertwasser arata ca un castel din cuburi colorate facut de copii. Vesela, pestrita si eliberata de orice reguli de simetrie sau ordonare logica, constructia pare decupata dintr-o carte cu basme. La acest arhitect, contururile sunt libere, ferestrele nu simt nevoia sa fie egale, peretii zambesc cu placi vitroceramice viu colorate si la exterior, dar si pe dinauntru. De asemenea, stalpii unei fatade nu sunt niciodata la fel in diversitatea lor multicolora si inclinata. La ultimele etaje descoperim chiar turnulete incheiate magnific in cupole aurite, rasucite si tuguiate. Nici zidurile, dar nici pavajele nu sunt drepte, intreaga cladire primind un aspect organic vegetal. Acest efect este cu atat mai puternic, cu cat terasele, balcoanele si chiar ferestrele sunt invadate de plante reale. De multe ori, acoperisul este transformat si terenul gazonat urca in pante pana la invelitoarea cladirii.

UNDE SUNT LUCRARILE?


Vazand o astfel de piesa arhitectonica ne-am astepta ca ea sa fie destinata unui parc de distractii sau eventual unui muzeu al jucariilor. Ei bine, nu! Lucrarile sale colorate imbraca cladiri dintre cele mai diverse.

Cateva dintre ele: Fabrica textila Muntlix - Austria; Centrul de intretinere corporala cu bai termale Blumau - Austria; Statia de alimentare Agip Viena; blocul de apartamente denumit Hundertwasserhaus - Viena; toaleta publica Kawakawa - Noua Zeelanda; incinerator de reziduuri Osaka - Japonia; Shopping center Viena; casa de vacanta Teneriffe - Spania; Restaurantul Bad Fischau - Austria; Vinaria Ouixote din Napa Valley - California; Liceul Wittenberg Germania; Gara Uelzen - Germania; Biserica Bärnbach - Austria.

Se intelege de la sine ca toate aceste "trasnai" arhitecturale sunt perfect functionale.

Autorul lor se considera "Medicul arhitecturii", filozofia sa era una de imbinare a artei cu esenta umana pura si cu natura ingenua. El cauta ramasitele paradisului pierdut in care omul zburda ferice printre flori inmiresmate. Si, daca omul nu putea sa zburde printre florile dintre norii paradisului, Hunderwasser a facut in asa fel, incat sa aduca florile si plantele sa vina la om, chiar si acolo unde nu exista loc de gradina.

×