x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Idei pentru o terasa frumoasa tot anul

Idei pentru o terasa frumoasa tot anul

de Cornelia Constantin    |    22 Feb 2007   •   00:00
Idei pentru o terasa frumoasa tot anul
MEREU VERDE
V-ati construit de curand o terasa si nu stiti cum s-o amenajati? Iata cateva idei. Ca si in cazul amenajarii gradinii, trebuie sa faceti o evaluare a terasei. Observati cate ore de soare direct aveti pe zi, aflati care sunt temperaturile maxime si minime ale zonei in care locuiti, ganditi-va ce plante ati vrea sa aveti in preajma si ce anume vreti sa exprime ele, daca va vor solicita ingrijiri speciale sau nu.

Terasa insorita

O terasa insorita in zona montana poate fi chiar simplu de amenajat si relativ necostisitor. Puteti sa folositi piatra in combinatie cu lemnul, pe care le puteti aduce de la mica distanta. Poate sa fie vorba despre piatra finisata (pavele) sau despre piatra de rau, iar lemnul este indicat sa fie cat mai simplu prelucrat: masa si cele cateva scaune pot fi concepute in stil modern sau traditional, dar fara sa se accentueze foarte tare nici pe unul, nici pe altul. Completati aspectul general cu vase cu flori, asa incat sa obtineti, cum va spuneam si in urma cu cateva saptamani, "efectul de piatra". Asta inseamna ca vasele sau ghivecele de exterior folosite vor fi de fapt din ceramica. Ele pot fi, dupa caz, ghivece masca sau ghivece propriu-zise daca au si gauri de scurgere a apei suplimentare.

Daca nu, puneti la baza un strat de pietris, dupa care asezati plantele cu ghivecele initiale inauntru si acoperiti cu un strat de sol fertil. O astfel de combinatie dureaza cateva luni, dupa care va trebui sa vedeti exact ce fac plantele. Unora s-ar putea sa nu le mearga prea bine, dar cel putin pentru o vreme combinatia de mai sus poate fi una de succes.

Pentru decorul terasei insorite montane puteti sa folositi Lewisia (planta suculenta), muscate (tufoase sau pendente), trandafiri, margarete pitice si alte plante ce iubesc soarele direct si care suporta o diferenta simtitoare intre temperaturile diurne si cele nocturne.

Terasa umbrita

Poate ridica probleme in sensul alegerii plantelor si a mobilierului. In general, o terasa umbrita este fie inconjurata de copaci, fie de cladiri. In prima situatie se pot gasi solutii simple, dar nu chiar usor de aplicat. In al doilea caz e nevoie de ceva mai multa fantezie si probabil si de ceva bani in plus.

Daca terasa este inconjurata de copaci, va trebui sa va limitati numarul de plante alese pentru decor. Ideea este de imbinare a elementelor deja existente cu cele noi pe care vreti sa le aduceti. Mobilierul cel mai de efect este cel din fier forjat (protejat peste iarna, asa incat sa nu fie atins de rugina) si decorul romantic. Puteti sa acoperiti masa cu fata decorata cu broderii, sa puneti pernute pe scaune ca sa devina mai confortabile sau sa adaugati panglici buchetului de flori din vaza sau ghivecelor din preajma mesei. Desigur, fara exagerari. Pentru ca spatiul e mic si plantele trebuie sa fie putin inalte si neaparat sa agreeze umbra: begoniile, cercelusii etc. Oricat de frumosi ar fi trandafirii si chiar daca ei accentueaza ideea de romantism, nu sunt indicati in cazul de fata, pentru ca ei iubesc soarele direct. In conditii de intuneric, ei nu sunt decat niste umbre palide a ceea ce ar trebui sa fie.

O terasa inconjurata de cladiri ridica problema acoperirii zidurilor, macar partial. Cea mai simpla varianta este iedera sau vita decorativa, ce toamna capata niste nuante ruginii extraordinare. Dar daca veti cauta plante cataratoare cu flori care sa iubeasca umbra, veti avea o problema. Puteti sa incercati cu zorele, dar nici macar in cazul lor rezultatele nu sunt garantate. Florile pot sa apara sporadic.

Spatii inguste

Va faceti probleme din cauza spatiului ingust? Exista solutii. Important este sa nu-l aglomerati, pentru ca in acest fel il pierdeti ca stil decorativ. Daca nu aveti loc pentru masa si scaune, puteti sa amplasati doar o banca inconjurata de cateva ghivece sau aranjamente florale de sezon. Mai sus vedeti propunerea noastra: cosuri cu trandafiri pitici, aster si carex sau aster si rozmarin. Daca nu vreti sa va bateti capul cu aranjamente o data la cateva luni, va sfatuiesc sa folositi ghivece mari cu arbusti mediteraneeni. Leandrul creste pana la 2 cm, face flori frumoase usor parfumate si se adapteaza bine la mediu.

Peste iarna

Daca va intrebati cum va arata terasa dumneavoastra peste iarna si va ingrijorati ca ar putea fi neinteresanta si cenusie, va sfatuim sa va ganditi la varza decorativa si la pyracantha la ghiveci. Cu varza decorativa puteti sa concepeti diverse aranjamente de durata, iar pyracanta, cu fructele sale portocalii, poate deveni centrul atentiei. De asemenea, varietatile simpatice de Erica va pot veni in ajutor. Exista si arbusti decorativi prin frunzis ce toamna tarziu si iarna sunt atat de frumosi la aspect, incat isi pot gasi locul pe terasa, chiar daca numai pentru o vreme. Asadar, grijile sunt nefondate: exista solutii.

SFAT

Toamna este anotimpul crizantemelor, asa ca le puteti aduce si pe terasa, nu numai in gradina. In compania hostei (crinul de toamna), crizantemele sunt cu adevarat vedete. De cum incepe sa scada temperatura va puteti cumpara crizanteme la ghiveci. Puteti sa le amplasati ca atare pe terasa, in grupuri mici, eventual cu cateva elemente de decor, sau puteti sa le folositi pentru a concepe aranjamente florale de sezon. Hosta are foarte multe varietati din punct de vedere al frunzisului, asa ca nu trebuie decat sa o alegeti pe cea care va place mai mult. Florile sunt tubulare, albe sau mov, simpatice, dar fara sa fie spectaculoase. Documentati-va constant si sigur veti gasi solutii atragatoare
×
Subiecte în articol: puteţi căteva terasa