x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Idei pentru spatii mici

Idei pentru spatii mici

de Adela Parvu    |    18 Ian 2007   •   00:00

Din sumar: Editorial - Curatenia orasului si buzunarul cetateanului / Complexul rezidential Ibiza Golf&Light / Resurse pentru o amenajare originala si functionala / O istorie parfumata / Tendintele pentru decoratiuni interioare in anul 2007 / Tehnologie ecologica la spalare / Vom invata cum se face si economieo cerinta a Uniunii Europene / Discutii cu privire la contractul de vanzare-cumparare / Retractul litigios / Sistem inovator de incalzire - sobe ecologice pe baza de peleti / Atemporalul satului sasesc la Saschiz si Darjiu / Renovarea unei case interbelice / Florile parfumate ale anotimpului rece / Gradina Botanica Regala din Melbourne / Flori enorme si fructe comestibile /

LA BLOC, DAR ALTFEL

Spatiile mici din apartamentele de bloc pot fi amenajate confortabil daca se iau in calcul culorile, finisajele, dar si mobilierul. Retetele nu sunt complicate, ci mai degraba de bun simt

Pentru modificarile constructive din apartamentele de bloc sunt necesare aprobari pentru obtinerea autorizatiei de construire si deci un proiect de amenajare interioara intocmit de un arhitect cu drept de semnatura. Dar asta nu inseamna ca acel proiect trebuie sa fie unul extravagant sau spectaculos. Exista solutii simple, dar de efect, care pot fi aplicate cu succes daca se tine cont de anumite detalii.

ALEGETI CULORI PASTELATE

Pentru spatiile mici sunt potrivite culorile deschise, pastelate. Cine prefera culorile tari e bine sa se limiteze la colturi de camere care sa puna in evidenta o biblioteca sau un raft realizat din gips-carton sau o piesa de mobilier mai colorata.

Finisarea unui intreg perete cu o culoare stridenta, asa cum se procedeaza deseori, poate obosi si plicitisi dupa scurt timp privirea. Important de retinut este faptul ca nuantele pastelate aduc luminozitate si nu incarca vizual camerele mici de bloc, iar in privinta parchetului sau altor tipuri de pardoseli culorile deschise sau naturale (teracota, esente lemnoase) sunt mult mai potrivite decat cele inchise sau stridente.

TAMPLARIA CONTEAZA

Dupa ce suprafete mari au fost finisate - pardoseala si peretii - aveti in vedere tamplaria interioara. Alegeti albul, griul sau culorile care se estompeaza in ansamblul camerelor. Nu alegeti usi interioare din PVC sau lemn masiv. Optati pentru modelele moderne cu fete simple, fara ornamente, eventual decupate cu geamuri simple cu sticla sablata. Orice model mai complicat va atrage inutil atentia si va sufoca vizual spatiile mici de bloc. Daca nu puteti inlocui tamplaria veche, apelati la un mester sa va simplifice forma tocurilor si vopsiti fetele usilor intr-o culoare apropiata de cea a peretilor. Intotdeauna ceva simplu, dar frumos finisat va contribui la degajarea camerelor si va schimba in bine confortul si estetica lor.

MOBILA STRICT NECESARA

Toti doresc locuinte moderne si cred ca o mobila actuala costa foarte mult. Nu e chiar asa. Renuntati la dulapuri si rafturi complicate din PAL melaminat in cameral de zi sau dormitoare. Alegeti ori varianta mobilierului fix din gips-carton sau cumparati piese de mobila strict necesare. Cu cat este mai multa mobila, cu atat spatiile se micsoreaza. Nu alegeti corpuri de mobilier pana in tavan sau in culori inchise.

Intr-o camera modesta ca dimensiuni asta va accentua si mai mult senzatia de incarcat, sufocant. De asemenea, renuntati la seturile de canapea si fotolii. Mai bine alegeti o canapea moderna de trei locuri cu forma simpla, cu tapiterie in maximum doua culori, si un fotoliu sau doi tabureti. Nu va ganditi la tapiterie din piele pentru canapea si celelate piese. Pentru ca imaginea camerelor sa fie mai dinamica si moderna alegeti materiale textile, culori diferite, dar asortate sau complementare pentru canapea si fotoliu.

FARA SCAFE PE TAVAN

O locuinta mica trebuie sa fie cat mai degajata in special pe verticala. Scafele de lumina sau ornamentele de tot felul realizate din gisp-carton pe plafoane vor micsora inaltimea incaperilor si le vor incarca inutil. Renuntati la astfel de solutii care nu sunt nici estetice, nici practice. De asemenea, candelabrele nu sunt potrivite la bloc. Alegeti plafoniere si suplimentati necesarul de lumina artificiala cu corpuri discrete pe pereti, nu pe tavan.

  • foto: Terhürne, Kosche
  • ×
    Subiecte în articol: alegeti