x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Iluminat exterior inovator prin corpuri ecologice

Iluminat exterior inovator prin corpuri ecologice

de Georgiana Teodorescu    |    20 Iun 2009   •   00:00
Iluminat exterior inovator prin corpuri ecologice

Conştientizarea efectelor benefice pe termen lung a utilizării cumpătate a energiei electrice este la ora actuală subiect de discuţie şi temei de noi cercetări în domeniul ECO, tot mai multe companii de iluminat testând surse alternative de energie pentru un viitor mai sigur.

De câţiva ani buni se tot vorbeşte despre poluare intensivă, utilizarea ultimelor resurse subterane, despre activităţi nocive asupra mediului înconjurător, toate din vina dezvoltării necontrolate a tehnologiei şi informaţiei.

Puse în spatele nevoilor tot mai mari ale vieţii contemporane, aceste neajunsuri au stârnit numeroase revolte, ONG-urile şi asociaţiile cu caracter protectiv fiind la fel de puternice precum partidele politice, media şi presa din lume. Ele îşi manifestă în permanenţă neajunsurile cu privire la explozia de nereguli şi atrag atenţia asupra viitorului incert al planetei.

Plecând din domeniul ecologiei şi ajungând în domeniul designului, legătura dintre acestea este realizată de experimente şi inovaţii ale marilor designeri internaţionali care, mai nou, sunt preocupaţi de viitor, materiale reciclabile, energii alternative utilizate pentru încălzire, iluminare, ventilare, făcând un apel mondial pentru inocularea ideii de casă ECO.

Printre aceştia se înscrie şi Artemide, nume de prestigiu în rândul producătorilor de corpuri de iluminat destinate tuturor ramurilor arhitecturii şi designului. În 2009, aceştia lansează pe piaţă prima colecţie în totalitate ecologică, realizată din materiale reciclabile, ce utilizează energia solară şi care sunt independente de sursa de electricitate.

DOUĂ DECENII DE STUDII
Primul prototip din această colecţie este lampa de exterior TOLOMEO, ce respectă regulile de conservare ale mediului încă de acum 22 de ani, fiind baza unui nou concept, care înglobează toate aceste cerinţe: material puţin pentru punerea în operă, utilizând chiar materie primă reciclată, asigurarea longevităţii produsului, uşurinţă în dezasamblare şi reciclare.

La momentul creării ei, lampa avea ca dezavantaj consumul ridicat de energie. Astăzi, TOLOMEO este produs ca obiect de sine stătător, ce consumă energia produsă prin captarea razelor solare într-un sistem fotovoltaic de la bază, care prin încărcare şi stocare de energie produce suficientă lumină pentru întreaga noapte.

Stilistica simplă, perfect geometrică, este reprezentativă pentru toată colecţia de exterior promovată acum, lămpile fiind uşor de coordonat cu arhitectura contemporană pentru grădină şi casă.

În această colecţie puteţi găsi toată gama de iluminatoare: generale (pentru ghidare, alei principale, intrare), punctuale (aplicarea unor accente şi bordarea unei terase, piscine, chioşc), de efect (cu boluri colorate, filament, decorativ suspendate), de grup (pentru amenajări scenografice), pentru pavement (ghidarea direcţiilor).

ILUMINATUL DE EXTERIOR
Funcţionalitatea corpurilor este cu atât mai ridicată cu cât consumul pe care acestea îl au este mai mic. O astfel de investiţie pentru grădina poate părea îndrăzneaţă şi costisitoare, dar lipsa consumului de energie electrică în timp amortizează investiţia, iar avantajele de ordin ECO sunt remarcabile. Pentru o grădină, singurele instalaţii stabile sunt cele de irigat şi de iluminat, reorganizarea acesteia într-o perioadă scurtă de timp fiind greoaie în sistem clasic.

Prin colecţia prezentată, se permite înnoirea proiectului de iluminare exterioară frecvent, în funcţie de nevoile şi imaginaţia fiecăruia. Elementele sunt complet independente şi hidroizolaţia în care sunt îmbrăcate permit plasarea acestora în diferite tipuri de sol.

OGLINDA SOLARĂ
O altă categorie de corpuri de iluminat este aceea care utilizează oglinda solară pentru captarea energiei. Aceasta din urmă este specială prin aceea că are incorporat un sistem inovativ format din trei straturi, primul cu un conţinut mic de sare, cel de mijloc cu un strat mediu de sare, menit să izoleze convecţia naturală a apei, şi stratul de jos, care are un conţinut salin foarte ridicat.

LA NIVELUL SOLULUI
Pentru spoturile împământate, lumina este captată printr-o plăcuţă dreptunghiulară încărcată cu celule solare şi silicon pentru a genera energie direct de la soare. Ziua se încarcă, noaptea luminează la intensitate maximă întreaga grădină. Capacul este atât captor de energie, cât şi întrerupător, păstrând energia înăuntru dacă acest capac nu este deschis.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta