x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Iluzii optice pentru marirea bailor mici

Iluzii optice pentru marirea bailor mici

08 Sep 2005   •   00:00
Iluzii optice pentru marirea bailor mici

Desi multi dintre noi ne dorim o baie mai mare decat cea pe care o avem, trebuie stiut faptul ca exista mici trucuri pentru a mari sugestia de spatialitate intr-o baie mica.

IDEI PENTRU CASA TA
Desi multi dintre noi ne dorim o baie mai mare decat cea pe care o avem, trebuie stiut faptul ca exista mici trucuri pentru a mari sugestia de spatialitate intr-o baie mica.

Intensificarea perceperii spatiului si luminii trebuie luata in considerare la amenajarea bailor mici. Prin finisajele care reflecta lumina putem transforma o baie de dimensiuni mici, inghesuita intr-una aparent mare si stralucitoare.

Oglinzi ample, accesorii nichelate sau din inox, placi ceramice lucioase, corpuri de iluminat bine pozitionate, cromatica luminoasa si odihnitoare, sunt elemente care ne ajuta la crearea de iluzii optice, menite sa dea senzatia de generozitate spatiilor meschine, intalnite frecvent in baile de la bloc. Multe dintre ele sunt lipsite de lumina naturala. De aceea, lumina artificiala trebuie foarte bine pusa in valoare, astfel incat prin distribuirea si reflectarea ei sa lumineze adecvat toate colturile incaperii.

Dincolo de rolul sau de complice sincer si discret la tabieturile personale, oglinda are si ea rol de a mari senzatia de spatialitate. Astfel ca alegerea unei oglinzi de mari dimensiuni face sa dispara senzatia de clausrtofobie.

PLACILE CERAMICE

Alegerea si montarea placilor ceramice joaca un rol important in crearea imaginii de ansamblu a baii. Din punct de vedere al dimensiunilor, sunt recomandate placile mari, astfel incat suprafetele sa nu fie fragmentate. Ca si textura, pentru baile mici se potrivesc placile ceramice lucioase, glazurate, dar si placile portelanate in nunante deschise. Chitul folosit pentru rosturi trebuie sa fie unul de o nuanta foarte apropiata de cea a placilor, iar rosturile cat mai fine astfel incat sa creeze senzatia unui camp continuu.

NUANTE DESCHISE

Deschiderea pshihologica a spatiului, ca si marirea lui din punct de vedere perceptiv le putem realiza prin utilizarea unor game variate de tonalitati si intensitati cromatice. Culorile deschise si pastelate, avand o putere de iradiere mai mare decat cele inchise, dau senzatia de marire. Ele dilata spatiul, creaza senzatia de expansiune si deschidere, pe cand cele inchise il micsoreaza subiectiv si dau impresia de oprire, de limitare, de retinere.

Impresia de claustrare pe care o creeaza un spatiu prea mic poate fi anihilata prin tonul deschis al unei culori reci. De aceea sunt preferate pentru bai tonurile deschise de albastru.

Deci sa recapitulam. Pentru ca o baie mica sa para mai mare conteaza urmatoarele lucruri: placi ceramice lucioase si in nuante deschise, chit pentru rosturi apropiat ca si culoare de cea a placilor, oglinzi de dimensiuni mari, lumina artificiala abundenta, obiecte sanitare alese pe masura spatiului disponibil.
×