x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Imobiliare

Imobiliare

16 Iun 2005   •   00:00

Crema pietei rezidentiale de lux

Crema pietei rezidentiale de lux

Vilele vechi, monumente istorice de arhitectura, fac parte din peisajul citadin bucurestean, marturii ale unor perioade infloritoare, in care arhitectii romani si straini creau bijuterii arhitecturale pentru persoanele instarite ale vremii. Aceste vile sunt astazi extrem de cautate de investorii imobiliari, deoarece reprezinta o oferta cu o locatie unica si un aspect estetic deosebit.

"Multi ani, pe aceasta nisa, piata a prezentat un blocaj, deoarece situatia legala a vilelor vechi era, de multe ori, neclara. Astazi, lucrurile incep sa se normalizeze, tot mai multe vile fiind restituite catre fostii proprietari sau sunt deja in circuitul imobiliar, fiind vandute, cel putin o data", spune Razvan Iorgu, corporate accounts manager in cadrul departamentului rezidential vanzari de la Eurisko.

Zonele protejate de vile vechi, monumente de arhitectura sau ambientale sunt parte a Planului General de Urbanism. Marea majoritate o reprezinta casele de la 1880, care reflecta evolutia arhitecturii si decoratiunilor la nivel european - in genere, stilul clasic cu influente franceze, germane, italienesti sau orientale. Casele din perioada 1910 sunt in stil art nouveau sau jungenstil, in paralel dezvoltandu-se si stilul neoromanesc, al carui fondator este arhitectul Ion Mincu.

Toate aceste case se constituie intr-o zestre culturala, care este de datoria noastra sa o pastram intacta. Zonele protejate se gasesc in principal in centrul Bucurestiului - Dorobanti, Kiseleff-Aviatorilor, Mantuleasa- Rosetti, centrul istoric Lipscani. In Lipscani putem gasi exemple relevante in ceea ce priveste starea dezolanta de degradare a unora dintre monumente, care au fost odinioara adapostul multor personalitati ale istoriei si culturii romanesti.

Revitalizarea este, pentru multe dintre aceste vile, o necesitate, iar acest lucru nu se poate realiza de catre oricine, in prezent existand firme de constructii specializate, care se ocupa de consolidarea si refacerea finisajelor acestor case.

O astfel de firma este Vlad Group, al carei director general, Florin Vlad, afirma: "Principalele categorii de lucrari necesare pentru revitalizarea vilelor vechi sunt: lucrarile de consolidare, costurile putandu-se ridica la circa 100 - 200 euro/mp, lucrarile de refacere integrala a instalatiilor degradate, costurile variind intre 75 si 125 euro/mp si lucrarile de refacere a finisajelor, care constau in renovarea, restaurarea sau refacerea integrala a finisajelor initiale. In acest ultim caz, costurile difera foarte mult de la caz la caz si pot fluctua intre 100 si 500 euro/mp, sau chiar mai mult". Lucrarile de revitalizare pot dura de la 10 luni pana la 24 de luni, termenul de executie fiind direct legat de specificul constructiei.

"Suprafetele medii ale unei vile monument se situeaza intre 500 si 1.500 mp construiti, majoritatea fiind alcatuite din demisol, parter si pod sau mansarda. Pentru casele construite in perioada 1910-1915, cand tehnologiile de constructie nu erau atat de avansate, structurarea pe verticala este alcatuita din parter, etaj si pod. Majoritatea caselor au si dependinte - cladiri anexe cu doua niveluri, ce includ garajul si, deasupra, locuinta soferului", explica Razvan Iorgu.

Preturile unor astfel de case au evoluat in acelasi ritm cu restul preturilor de pe piata rezidentiala, dublandu-se practic, in ultimii doi ani. "Daca in 2003 si inceputul lui 2004, 500 de euro pe metrul patrat construit era considerat un pret mare pentru astfel de vile, in conditiile in care sunt inca nerenovate si pentru aceleasi locatii, astazi pretul este dublu", arata Razvan Iorgu. Cauzele principale ale acestei cresteri spectaculoase a preturilor au fost cresterea interesului acordat de investitorii imobiliari acestui tip de investitie, ca urmare a stabilizarii situatiei juridice a acestora si relativa stabilitate a plasamentelor imobiliare, pe termen mediu sau lung.

In marea majoritate, cumparatorii acestor vile sunt investori, atat romani, cat si straini - sub forma persoanelor juridice. In momentul de fata, vilele renovate nu mai sunt preferate din punct de vedere al achizitiei pentru inchiriere, raportul chirie-pret final (care include pretul de achizitie si costurile de renovare) fiind mai putin atractiv decat in anii trecuti. Vilele sunt acum cumparate pentru valoarea adaugata care se obtine in timp, in primul rand prin locatie, prin aspectul estetic si valoarea arhitecturala si compartimentare.

Vilele sunt folosite atat pentru rezidential, cat si pentru amenajarea unor sedii de companie, in general avocatura, consultanta, publicitate, ambasade etc, pentru care componenta de imagine presupune ocuparea unui spatiu unic, cu un aspect deosebit reflectat in arhitectura pretioasa.

Material realizat de Eurisko Consulting www.eurisko.ro
×
Subiecte în articol: vile