x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa In locul ipsosului de altadata

In locul ipsosului de altadata

de Georgiana Teodorescu    |    16 Mar 2006   •   00:00
In locul ipsosului de altadata
IDEI PENTRU CASA TA
Apartamente sau vile, moderne sau clasice, cu bugete reduse sau generoase, interioarele caselor nostre pot fi usor innobilate cu elemente foarte practice si de mare efect

Vremea ipsosului a trecut. Tehnologia ultra- avansata si metodele moderne de realizare a caselor au cautat inlocuirea procedeelor costisitoare de obtinere a anumitor materiale de constructii. Astfel s-a nascut o metoda economica, eleganta si rapida de inlocuire a clasicelor profiluri decorative din ipsos, utilizate inca din cele mai vechi timpuri. Din duropolimeri sau poliuretan rigid de mare densitate, turnate in matrite de fonta argintate, aceste profiluri prezinta o serie intreaga de avantaje. Avantajul principal este ca lucrarea poate fi facuta de zece ori mai repede ca cea de ipsos. Liniile sunt perfecte, jumatate din produse sunt si in stare flexibila, adica pot fi modelate dupa necesitati pe arcade, pereti curbi sau ferestre rotunde.

De la Grecia antica pana la modernism sau minimalism, orice stil arhitectural poate gasi corespondent in gama de elemente disponibile pe piata. Ele sunt vopsite in camp static in trei sensuri, dar pot primi orice fel de culoare: patina, foita de aur, pot fi innobilate cu stuco, cu marmorina sau cu orice alta vopsea moderna.

COSTURI


Preturile variaza in functie de complexitatea profilului. Ele pleaca de la 0,30, 0,50 euro/bagheta de 2 m simpla pana la 25 de euro pe cornisa mare, de exterior. Exista si o linie economica, pentru bugetele reduse, din acelasi duropolimer, dar disponibil doar in forma rigida. In apartamentele de bloc, elementul cel mai des folosit este plinta, care tinde sa o inlocuiasca pe cea de lemn sau ceramica, fiind mai ieftina si mai usor de modelat. Profilurile pentu plinta au niste caneluri speciale prin care trec curentii grei, iar pe ele pot fi montate camere de luat vederi, interfoane, sonerii sau prize.

Brauri intermediare intre tapet si vopsea sau scafe de lumina indirecta ce inlocuiesc rigipsul, rozete, rame de tablouri sau oglinzi, ancadramente de ferestre sau usi, gama de astfel de produse este variata, ele putand fi achizitionate direct din magazinele de prezentare. Doar profilurile flexibile necesita o precomanda si sunt livrate in maximum douazeci de zile. Exista chiar niste profiluri concepute sa mascheze tevile de pexal de la centralele termice. Ele se gasesc si in stare flexibla si costa 12 euro metru liniar.

MONTAREA


Sistemul de montare este simplu. Se folosesc doua feluri de silicon: unul pentru imbinare intre piese si altul de lipire si chituire pe perete. Echipele de profesionisti folosesc pistoale speciale cu cuie fara cap, care intra in profil si il fixeaza pe perete. Dupa ce se usuca siliconul se scot cuiele, se chituieste si se vopseste. In cazul peretilor din beton foarte dur se folosesc dibluri. Daca sunt montate de echipe de profesionisti, au o garantie de zece ani.

Decoratiile peretilor pot fi corelate cu ramele tablourilor, cu galeriile sau cu ancadramentele usilor si ferestrelor Un designer sau un arhitect poate schimba total imaginea unei incaperi doar prin utilizarea acestor elemente si tratarea lor intr-o maniera aparte

SFATUL DESIGNERULUI
Pe vremuri, datorita mijloacelor reduse de decorare a caselor, profilele din ipsos erau intalnite peste tot. Cu timpul, procedeele costisitoare de obtinere a acestor profile au fost inlocuite cu tehnologii avansate de prefabricare, iar materialul greoi, rigid si casabil a fost inlocuit cu unul usor, flexibil si extrem de rezistent.

×