x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Încălzirea electrică

Încălzirea electrică

07 Ian 2011   •   21:07
Încălzirea electrică
Sursa foto: images.cableorganizer.com/

Articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolage

Se ştie că energia electrică este mai scumpă decât alte tipuri de energie convenţională. Totuşi, este foarte uşor accesibilă, iar utilizarea ei nu presupune riscuri de asfixiere cu monoxid de carbon, nu necesită coş de fum şi nici spaţiu dedicat unei centrale termice, branşamentul fiind uşor de realizat. În plus, aparatele electrice pentru încălzire sunt foarte silenţioase. În altă ordine de idei, utilizarea încălzitoarelor electrice salvează foarte mult din cheltuielile de instalare, precum şi pe cele de exploatare. Mai mult decât atât, avem garanţia că o asemenea instalaţie este ecologică şi sigură.

Încălzirea electrică este utilizată frecvent ca sursă de căldură pentru incinte unde nu există gaz sau pentru spaţii încălzite ocazional sau cu necesar de încălzire redus precum casele de vacanţă sau mici spaţii comerciale. De asemenea, ea poate fi utilizată acolo unde montarea unui coş de fum este imposibilă, cum este cazul clădirilor istorice, ca sursă alternativă ori, suplimentară de căldură cu alte sisteme clasice, în mod special cele pe bază de combustibil solid.

La fel de utile sunt şi pentru acoperirea vârfurilor de sarcină sau când necesarul de căldură este redus şi utilizarea celorlalte sisteme este ineficientă sau cum se întâmplă primăvara şi toamna. Se poate instala cu succes o microcentrală electrică împreună cu o pompă de căldură sau o instalaţie solară, a căror funcţionare este limitată la temperaturi externe scăzute sau împreună cu un şemineu sau sobă cu schimbător de la temperaturi externe scăzute ori împreună cu un şemineu sau sobă cu schimbător de căldură intern. În anumite situaţii se interzice prin standarde folosirea dispozitivelor cu flacără, de exemplu în locaţiile în care sunt manevrate materiale inflamabile, caz în care încălzirea electrică este soluţia ideală.

Instalarea în baie
Din cauza umidităţii, baia generează cele mai mari riscuri de electrocutare. Din acest motiv trebuie cunoscute câteva reguli simple şi precise. Nici un aparat electric nu va fi amplasat în zona căzii şi a duşului. În restul spaţiului instalaţi numai aparate de încălzire cu următoarele însemne: CLASA II, IPX1, IPX4, IPX7

Principii de funcţionare şi alegerea radiatorului

Panorile radiante constau într-o  rezistenţă electrică integrată la suprafaţa unei plăci din aluminiu care încălzeşte pe rând pereţii, mobila şi aerul din încăpere. Montajul se face rapid şi puteţi alege dintr-o mare varietate de modele. Temperatura în cameră este omogenă, diferenţele de temperatură dintre pereţi şi aer fiind mici. Senzaţia de căldură este mult mai plăcută decât în cazul convectoarelor. Funcţionarea este comandată de un termostat mecanic sau electronic. Temperatura este ridicată rapid, iar atmosfera nu se usucă. Pe de altă parte, panourile radiante nu prezintă inerţie, ceea ce înseamnă că atunci când termostatul întrerupe alimentarea temperatura începe să scadă.

Un principiu de funcţionare asemănător îl au şi convectoarele.  Rezistenţa electrică plasată în partea de jos a aparatului încălzeşte aerul care circulă în încăpere. Funcţionarea este comandată de un termostat mecanic sau electronic. Preţurile de achiziţie sunt mici, iar instalarea se face uşor. Ca şi în cazul panourilor, temperatura din încăpere creşte rapid o dată ce convectorul este pornit. Dezavantajele sunt că usucă atmosfera, carbonizează praful pe rezistenţă ceea ce duce la înnegrirea pereţilor în timp. De asemenea, căldura este repartizată inegal şi nu prezintă inerţie termică.

Printre cele mai eficiente încălzitoare electrice se numără radiatoarele cu inerţie. Părţile sale încălzitoare permit restituirea căldurii şi după întreruperea alimentării cu energie electrică şi fiind cald în permanenţă, atenuează senzaţia de frig.

După mediul acumulatorului de căldură, distingem trei tipuri de raditoare:
 −  cu rezistenţa plasată într-un aliaj din aluminiu cu suprafaţa mare de emisie, care dă o căldură plăcută;
 −  cu rezistenţă electrică plasată într-un lichid;
 −  cu rezistenţă uscată plasată într-un material masiv, de obicei fontă sau ceramică.

În cazul tuturor modelelor montarea se face uşor, iar confortul termic oferit este foarte asemănător cu cel creat de încălzirea centrală. Repartizarea căldurii în cameră este excelentă, atmosfera nu se usucă, iar datorită inerţiei sale temperatura se menţine constantă atunci când termostatul întrerupe alimentarea. Comparativ cu panourile radiante şi convectoarele, dezavantajul radiatoarelor cu inerţie este că în încăpere ridicarea temperaturii se face lent.

×
Subiecte în articol: casa bricolaj