x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Inchirierea unei camere din apartament

Inchirierea unei camere din apartament

de Av. Florentina Sandu    |    13 Apr 2006   •   00:00
Inchirierea unei camere din apartament
CE SPUNE LEGEA
In cazul in care considerati ca aveti o camera in plus in apartament si doriti sa o inchiriati, trebuie sa aveti in vedere o serie de elemente, fara de care viata dumneavoastra nu va deveni mai usoara printr-un venit suplimentar, ci mai grea, prin problemele pe care le poate aduce inchirierea

Pentru inceput, ganditi-va daca programul si obiceiurile dumneavoastra se pot corela cu cele ale unui student, ale unei tinere salariate, ale unei familii fara copii sau chiar ale uneia cu un copil mic; abia dupa aceea cautati chiriasul potrivit. Actele normative care stabilesc regimul juridic aplicabil contractului de inchiriere sunt Legea locuintei nr. 114/1996, ale carei prevederi se completeaza cu cele ale Codului Civil. Contractul de inchiriere nu trebuie sa fie incheiat neaparat la notar. Totusi, inainte de a-l semna, este bine sa consultati o persoana cu experienta in domeniu.

DATE DE IDENTIFICARE


Asigurati-va ca in contract sunt trecute toate datele de identificare ale chiriasului - nume, domiciliu, CNP. Nu va sfiiti sa cereti actul de identitate pentru verificarea acestor date, pentru a sti sigur identitatea persoanei care va sta in casa dumneavoastra, si pastrati alaturi de contractul de inchiriere si o copie a actului de identitate al chiriasului.

Identificati exact in contract camera ce face obiectul inchirierii, precum si celelalte spatii pe care chiriasul le poate folosi in comun cu dumneavoastra - de exemplu, bucataria, baia, camara etc. In cazul in care vreti sa stabiliti anumite conditii de utilizare a acestora, mentionati-le expres in contract.

PERIOADA DE VALABILITATE A CONTRACTULUI


Contractul poate fi incheiat pe o perioada nedeterminata sau pe una determinata (de exemplu, pe durata unui an calendaristic sau universitar). Pentru a nu exista neintelegeri, precizati daca dupa expirarea acestei perioade contractul se poate prelungi tacit (adica prin simpla folosire a camerei de catre chirias si incasarea chiriei de catre proprietar) sau se impune incheierea unui nou contract, ceea ce presupune un nou acord expres al dumneavoastra si al chiriasului in acest sens.

CHIRIA SI TERMENUL DE PLATA


Chiria va fi stabilita de parti de comun acord; este bine sa precizati clar data la care sau pana la care aceasta trebuie achitata (de exemplu, la data de 15 a fiecarei luni sau pana la data de 15 a fiecarei luni).

INCETAREA CONTRACTULUI


Contractul de inchiriere inceteaza la expirarea duratei pentru care a fost incheiat, daca partile nu decid prelungirea acesteia. Inainte de expirarea termenului stabilit, incetarea contractului mai poate avea loc in urmatoarele situatii:
  • a) la cererea chiriasului, cu conditia notificarii prealabile intr-un termen de minimum 60 de zile;
  • b) la cererea proprietarului, atunci cand:
    - chiriasul nu a achitat chiria cel putin trei luni consecutiv;
    - chiriasul a pricinuit insemnate stricaciuni locuintei, cladirii in care este situata aceasta, instalatiilor, precum si oricaror alte bunuri aferente lor sau daca instraineaza fara drept parti ale acestora;
    - chiriasul are un comportament care face imposibila convietuirea sau impiedica folosirea normala a locuintei;
    - chiriasul nu a respectat clauzele contractuale.
    Evacuarea chiriasului se face numai pe baza unei hotarari judecatoresti irevocabile. Chiriasul este obligat la plata chiriei prevazute in contractul de inchiriere pana la data executarii efective a hotararii de evacuare.

    ALTE CHELTUIELI


    Trebuie sa stabiliti de comun acord si modul de achitare a cheltuielilor aferente utilizarii si intretinerii apartamentului. Daca acestea sunt incluse in cuantumul chiriei, precizati aceasta in contract. Daca nu, stabiliti ce anume si in ce cuantum trebuie sa achite chiriasul din intretinere, factura de energie electrica, gaze, cablu tv, eventual telefon etc.

    Stabiliti, de asemenea, daca chiriasul trebuie sa participe la cheltuielile de reparatii. Bineinteles, asta nu inseamna ca il veti obliga sa participe la renovarea casei dvs. sau la imbunatatiri. Dar trebuie avute in vedere cheltuielile mici, care insa pot fi frecvente de la bunurile pe care le folositi in comun - inlocuire becuri, reparatii robinete, chiuvete, incuietori etc.

    Puteti solicita o suma de bani cu titlu de garantie. Precizati aceasta in contract, cu mentiunea ca aceasta suma va fi restituita chiriasului daca la finalizarea contractului acesta preda camera in stare buna si nu a pricinuit stricaciuni in casa.

    ATANTIE!
    INREGISTRAREA CONTRACTULUI. In termen de 15 zile de la incheierea contractului, proprietarul trebuie sa il inregistreze la organele fiscale teritoriale, in vederea stabilirii si platii impozitului aferent.
    Anuntati, de asemenea, administratorului imobilului in care locuiti despre incheierea contractului

    OBLIGATIILE CHIRIASULUI (LOCATAR)


    Chiriasul are urmatoarele obligatii:
  • sa efectueze lucrarile de intretinere, reparatii sau inlocuire a elementelor de constructii si instalatii din folosinta;
  • sa repare sau sa inlocuiasca elementele de constructii si de instalatii deteriorate din folosinta comuna, ca urmare a folosirii lor necorespunzatoare, indiferent daca acestea sunt in interiorul sau in exteriorul cladirii;
  • sa asigure curatenia si igienizarea in interiorul locuintei si la partile de folosinta comuna pe toata durata contractului de inchiriere;
  • sa predea proprietarului locuinta in stare normala de folosinta la eliberarea acesteia
  • OBLIGATIILE PROPRIETARULUI (LOCATOR)


    In esenta, obligatiile proprietarului sunt de a asigura chiriasului folosinta linistita a bunului inchiriat.
    In acest sens, proprietarului ii revin urmatoarele obligatii:
  • sa predea chiriasului locuinta in stare normala de folosinta;
  • sa ia masuri pentru repararea si mentinerea in stare de siguranta in exploatare si de functionalitate a cladirii pe toata durata inchirierii;
  • sa intretina in bune conditii elementele structurii de rezistenta a cladirii, elementele de constructie exterioare ale cladirii (acoperis, fatada, imprejmuiri, pavimente), curtile si gradinile, precum si spatiile comune din interiorul cladirii (casa scarii, casa ascensorului, holuri, coridoare, subsoluri, scari exterioare);
  • sa intretina in bune conditii instalatiile comune proprii cladirii (ascensor, hidrofor, instalatii de alimentare cu apa, de canalizare, instalatii de incalzire centrala si de preparare a apei calde, instalatii electrice si de gaze, centrale termice, crematorii, instalatii de colectare a deseurilor, instalatii de antena colectiva, telefonice etc.).
    La predarea camerei incheiati un proces-verbal in care mentionati: starea camerei, mobilierul existent. Un asemenea proces-verbal trebuie incheiat si la finalizarea contractului, pentru a se putea verifica starea camerei si eventual necesitatea de a opri din garantia retinuta la inceputul contractului.
  • ×