x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Interventii asupra spatiilor locative

Interventii asupra spatiilor locative

12 Ian 2006   •   00:00
Interventii asupra spatiilor locative

Proprietarul unei locuinte poate aduce imbunatatiri sau modificari apartamentului in masura in care nu pune in pericol integritatea structurala si functionala a cladirii sau a altor apartamente

CE SPUNE LEGEA
Proprietarul unei locuinte poate aduce imbunatatiri sau modificari apartamentului in masura in care nu pune in pericol integritatea structurala si functionala a cladirii sau a altor apartamente

O mare parte din populatia urbana locuieste in blocuri de locuinte, proiectate si realizate pana in anul 1989, perioada in care nu s-a pus un accent deosebit pe confortul interior al locuintei. Astfel devine fireasca dorinta actuala a unor proprietari de apartamente de a aduce, in masura posibilitatilor, imbunatatiri ale spatiului in care locuiesc, prin modernizarea acestora. Proprietarul unei locuinte poate aduce imbunatatiri sau modificari apartamentului in masura in care nu pune in pericol integritatea structurala si functionala a cladirii sau a altor apartamente.

Desi de cele mai multe ori apartamentele de bloc sufera modificari din necesitatea de confort, prin recompartimentarea spatiilor existente, exista situatii, mai rare, cand modificarile sunt impuse de alte cauze. Dar modificarile aduse unei locuinte nu se refera doar la cele de tip colectiv (bloc), ci si la locuintele individuale (casele particulare).

De aceea este bine de stiut care sunt cele mai frecvente cauze care determina efectuarea lucrarilor de interventii in timp asupra constructiilor existente. Acestea sunt de doua tipuri:

1. cauze naturale, ca urmare a actiunilor accidentale, care determina interventii in timp asupra constructiilor ce au suferit degradari ca urmare a unor explozii, inundatii, uragane, alunecari sau prabusiri de teren, zapezi mari sau actiuni seismice.

2. cauze datorate vointei omului, care determina interventii in timp asupra constructiilor existente si care constau in lucrari de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiintare partiala, modernizari, reamenajari, schimbari de destinatie precum si lucrari de reparatii.

AUTORIZATIE OBLIGATORIE

Orice modificare dintr-o locuinta de la bloc sau din una individuala necesita aprobari din partea autoritatilor pentru a se preveni orice accident cu urmari grave asupra intregului imobil, respectiv asupra vecinilor. Astfel in vederea obtinerii autorizatiei de construire necesara efectuarii interventiilor la constructii existente (modificari interioare, supraetajari, extinderi, consolidari etc.) proprietarii trebuie sa aiba in vedere:
  • a. Expertizarea cladirii de catre un expert autorizat;
  • b. Obtinerea certificatului de urbanism de la Primarie;
  • c. Elaborarea studiilor de teren (geotehnic, topografic, inundabilitate, etc.);
  • d. Elaborarea proiectului tehnic in conformitate cu prevederile certificatului de urbanism si verificarea lui de catre proiectant, verificator de proiect atestat si avizat de expertul tehnic atestat; din acest proiect se extrage proiectul pentru autorizatia de construire (PAC);
  • e. Obtinerea avizelor si acordurilor solicitate prin certificatul de urbanism de la Inspectoratul de Stat in Constructii si dupa caz de la Directia Monumentelor Istorice, pompieri, Agentia pentru Protectia Mediului, Statul Major de Aparare Civila, furnizorii de utilitati, asociatia de proprietari, vecini.

    PAREREA VECINILOR

    Acordul coproprietarilor sau al vecinilor este necesar in urmatoarele situatii: a. Pentru locuinte colective (apartament): interventii la schimbarea destinatiei apartamentului din locuinta in spatiu cu alta folosinta, gauri in zidul comun; b. Pentru locuinte individuale: alipiri la calcan cu modificarile de cosuri sau subzidiri, etansari de rost, sprijiniri pe zidul comun.

    CE TREBUIE SA STIM IN CAZUL IN CARE ACHIZITIONAM UN IMOBIL CARE A SUFERIT INTERVENTII IN TIMP?
    Atunci cand se doreste cumpararea unui imobil este important ca vanzatorul sa prezinte cumparatorului Cartea tehnica a imobilului, deoarece exista posibilitatea ca in acel imobil (apartament) sa se fi facut modificari ulterioare si trebuie sa se stie daca exista o autorizatie de construire.

    In cazul unui control, de lipsa autorizatiei va raspunde noul proprietar. El va fi obligat sa parcurga ulterior tot traseul de autorizare (expertiza, proiect, avize, acorduri) si, daca este cazul, va fi obligat sa aduca apartamentul la forma initiala.
  • ×
    Subiecte în articol: interventii